Magiczny zakątek dwostr cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2

Post »

DANUSIU będzie dobrze o ile patyczki nie zaczną czernieć . Chociaż listki opadna to nic nie szkodzi . Mnie również podobają sie Margaretki ,ale przez to ,że czarne mszyce na nich ciągle przesiadują zrezygnowałam z nich . No to miałaś pecha z tym zakupem ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To tak jak mój konwalnik już cztery lata siedzi i nic nie urósł to myślałam, że mu coś u mnie nie pasuje :roll: do róż nawet nie zaglądam ;:224
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zdjęcie z jeżówkami i stawem w tle przecudne. Jeżówki to moja miłość od pięciu lat. Miałam tylko białe a w tym roku zaszalałam i dokupiłam sobie trzy różne. Spróbuję jeszcze rozsadzić swoje białe i będzie jeżówkowa rabata.
Swoje krzewy ukorzeniam w dużej donicy. Ziemię zmieszałam z piaskiem i włożyłam tam kilkanaście różnych pół zdrewniałych patyczków. Forcysja, krzewuszka i różne tawuły. Może coś z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Piękne fotki - kwitnące kwiaty i bajorko - rewelacja.
Bardzo ładna ta Twoja biała jeżówka i różeyczka rożowa przepiekna.
Twoje patyczki różane musisz potraktować opryskiem na mączniaka - bo to penie on jest odpowiedzialny za ten szary nalot.
Konwalnika też posiadam, kupiłam nie powiem od kogo ale też były to dwie takie maleńkie sadzoneczki - myślałam że padnę na ich widok i to bynajmniej nie z radości. Jedna rośnie dobrze a drugą musiałam przenieść do doniczki - widzę, ze odżyła. Ale na takie kępki jak na fotkach sprzedawców to trzeba bedzie dłuuugo czekać.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Basiu, ;:196
Przed trawami też długi czas się broniłam , konwalnik mnie złamał jako pierwszy a dalej to już poooszło! :D Teraz mam trzy odmiany rozplenicy , jednoroczną glauca i trawę japońską hakonechloa, miałam jeszcze imperatę,ale dosyć wcześnie mi ją przysłali podpędzoną w szklarni , niby ją hartowałam przed wysadzeniem a i tak nie przetrwała wiosennych przymrozków.

Jadziu niestety to nie jest chyba pogoda sprzyjająca takim eksperymentom (zwłaszcza takim jak ja nowicjuszom)-następne patyczki poczerniały i musiałam je wyrzucić,pocieszam się ,że jeszcze parę zostało.
Rzeczywiście czarne mszyce lubią przebywać na margaretkach ale dzięki Bogu w tym roku ich nie było :heja (przynajmniej u mnie.Wiesz Jadziu tego pecha to miałam nie tylko z konwalnikiem, całe zamówienie (a było tego około 20 pozycji) zaliczam do nieudanych i od tego sprzedawcy już nie będę kupowała.Sadzoneczki były mikroskopijne ,fakt,nie wszystkie i o te nie mam żalu. Ale jak się robi zamówienie zimą,to chyba można mieć nadzieję ,że sprzedawca, uprzedzony dużo wcześniej o zakupie, tak przygotuje rozsadzę ,by chociaż trochę przypominała tę z oferty. Ech...,ale się rozżaliłam...

Marysiu ,konwalniki tak mają-rosną bardzo powoli- właśnie to przekonało mnie do nich. Piszesz,że masz go już cztery lata, to dobrze rokuje -ja jakoś obawiam się ,że u mnie i ten ostatni nie przeżyje zimy, bo tak do tej pory się męczy bidula...

Lusiu, ;:196 dziękuję !Białymi jeżówkami tak zachwyciłam się u Ciebie w wątku, że je sobie kupiłam i jestem bardzo z nich zadowolona. Lubię je fotografować,bo ciągle im się "czuprynka" rozrasta i dzięki temu sukcesywnie zmieniają swój wygląd. Lusiu,jakie kolory jeżówek sobie dokupiłaś? Ja mam jeszcze o różowych i amarantowych płatkach,ale szukam pomarańczowej.
Forsycja i tawuły powinny bez trudu Ci się przyjąć, bo to bezproblemowe roślinki pod tym względem, krzewuszkę ukorzeniałam przez odkłady ,bo z patyczka nie miała chęci.

Ido ;:196 dziękuję za tak miłe słowa!
Będę musiała opryskać te moje badylki,bo jak mi wszystkie padną ,to się zapłaczę :cry:
Cieszę się ,że druga sadzonka konwalnika Ci odżyła ,widzisz ja nie pomyślałam o tym,żeby te mizeractwa (zanim się wykończyły) przenieść do doniczek- może z tym ostatnim tak należałoby zrobić?

Po dzisiejszym obchodzie ogródka
mieczykowo...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...i różanie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

DANUSIA wiec działaj a jak nie to posadż jesienia do ziemi i nakryj tak jak teraz zobaczysz ,że wiosna będziesz mieć fajne sadzonki tylko wtedy dopiero odkryjesz je jak juz będzie cieplutko możesz nawet w petach zrobić dziurki to im nie zaszkodzi . Nie pasuj . U Ciebie też widzę te lila mieczyki śliczne są ,żeby w przyszłym roku zatrzymały kolor
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Westerland to taki czaruś :;230 denerwujemy się wiosną, że przemarzł, a on natychmiast rehabilituje się szybkim wzrostem i kilkakrotnym kwitnieniem :)
U mnie też mieczykowo, ale bardziej na leżąco :evil:
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Piękne mieczyki. moje jakieś marne, późno posadziłam, potem coś mi wywaliło z ziemi wszystkie cebule- podejrzewam wrony, wsadziłam ponownie- liście są ale gdzie im do kwiatów????
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Piękne masz Danusiu mieczyki. Różyczka ma śliczny kolor. Mieczyki rosły u mnie tylko jeden sezon. Pięknie kwitły ale niestety nie przezimowały. Zdjęcia nowych jeżówek wstawiłam u siebie. Możesz zaglądnąć. Jedna jest biała z dodatkowymi płatkami rurkowymi na czuprynce a drugiej trudno jest mi określić kolor. Chyba koralowy a może pomarańczowy. Kupiłam jeszcze jedną, niekwitnącą. Na etykietce był napis, różowa. Nieważne jaka będzie. Lubię je wszystkie.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, obiecuję Ci - ja na pewno się nie poddam...inna rzecz,to czy patyczki zechcą się ukorzenić :;230
Piszesz,że mieczyki mogą nie powtórzyć tego samego koloru na drugi rok? Masz w tym względzie jakieś doświadczenia?Wiesz,to mi daje do myślenia...w ubiegłym roku miałam zielone mieczyki ,a w tym jakoś jeszcze nie pokazał się ten kolor, za to nie miałam takich kremowych z różowym rumieńcem...a mam ;:224
Lila mieczyk też mi się podoba ,tym bardziej ,że to gratisik :heja :heja -zapowiada się niezły mix gratisowy:jest już lila, łosoś,rozwija się róż a dwa kolejne jeszcze w pąkach :heja

Basiu mój westerland w tym roku nie ma za bardzo czym czarować-to co pokazałam na zdjęciach to było wszystko... :( na następne kwitnienie też raczej nie liczę ,bo pozostałe pędy zastały brutalnie połamane przez wichurę :evil: A mieczyki u mnie na stojąco, bo je po każdym deszczu podnoszę do pionu :;230

Ido te mieczyki,które rosną u mnie w tym roku miały wylądować w kompoście ,bo w ubiegłym roku bardzo marnie mi kwitły-kwiaty nim się rozwinęły,usychały. Po przewertowaniu naszego forum,doczytałam,że cebule należy zaprawiać po wykopaniu i drugi raz przed wysadzaniem, tak też zrobiłam,dając im ostatnią szansę ...wykorzystały ją :D
Jeśli liście Twoich mieczyków nie maja plam,smug itp,to zakwitną ,tylko trochę później-jak po naszych zostanie tylko wspomnienie...i fotki :)

Lusiu dziękuję! ;:196
Byłam u Ciebie,podziwiałam. :wit :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

A ja do Ciebie przyszłam też podziwiać. Piękne roślinki pokazujesz. Piękna różyczka, ma śliczny środeczek. Jeżówki, białe floksy, moje ulubione. To ostatnie zdjęcie bardzo mi się podoba, różne odcienie zielonego, trochę koloru i gra światła. Hortensja, żurawka, funkie, piwonie, jałowce i ten krzew ciemno bordowy to pęcherznica? Dobrze odczytałam? Dzisiaj jadę na wieś po ogóreczki, będę kisić.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Kupiłam kiedyś kilka konwalników, potem rozdałam i podzieliłam.
I powiem ci jedno - najlepiej rozrastał się taki trzymany długo w doniczce ( czekał na odbiór kilka miesięcy ).
U mnie rośnie słabo ale u koleżanki już o wiele lepiej.
Tylko że ona zasila swój ogród nawozami a ja... jakoś... nie za bardzo :oops:
Te "padnięte" to wywaliłaś ?
Bo może jakbyś korzonki do doniczki posadziła to by się zebrały w sobie ?
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lusiu,ogóreczki już pewno w słoikach, ja w sobotę się z nimi męczyłam ale już wszystkie w spiżarni - nareszcie uff...
Ostatnie zdjęcie odczytane prawie bezbłędnie ;:63 - bordowy krzaczorek to perukowiec . ;:108
Czerwona różyczka to najstarsza z róż w moim ogrodzie,ona mnie zauroczyła jako pierwsza ,jest piękna ale niestety nie daje sobie rady z plamistością

Mariolko,dziękuję za wizytę i cenne rady. Chyba wsadzę z powrotem,jak radzisz,do doniczki tego bidulka bo coś czuję ,że w ogródku to on długo nie pociągnie.Niestety padnięte wywaliłam ale tego ostatniego muszę ratować, ...kurczę...podobają mi się te konwalniki.
Podobają mi się także ostrokrzewy ale jakoś nie mogę połapać się w tych osobnikach :;230 Już myślałam,że mam parę ,to znów doczytałam,że to dwie dziewczyny...tę zakupiłam już z kuleczkami...
Obrazek
Rozzłociły się rudbekie ...
Obrazek Obrazek
nowe zakupy już posadzone
Obrazek
sierpniowy widoczek z okna
Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Śliczne jeżówki, coś mnie na nie bierze ostatnio ;:224
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Danusiu jeżeli kupiłaś ostrokrzew z kuleczkami to znowu jest dziewczyna, z tego co wyczytałam już trzecia.Jeżeli nie masz faceta do nich to w przyszłym roku niestety koralików nie będzie.Mogę Ci kupić chłopaka, w przyszłym tygodniu będę w szkółce u Szmita.Zawiozę Ci bo przecież mam do Ciebie jechać. :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”