Tajemniczy ogród Joli i Adama

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tajemniczy ogród Joli i Adama

Post »

Masz, dziewczyno, cierpliwość do nas, tak tłumaczyć szczegółowo sposób postępowania, żeby wszystko było zrobione jak należy. Wielkie dzięki ;:180 ;:196
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jola, ja wiem ze chwasty na piachu rosna ale mi chodzilo o piach pod wloknina .... to jest warstwa wyrownujaca tz bylo wykorytowane, pozniej poszedl piach zeby poziom zlapac, pozniej wloknina i na to otoczaki.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

kropka010 :wit tak ,tak pokazywałam kiedyś swoje zakupy żurawkowe ;:108 ponieważ nie mam czasu na fotografowanie pojedynczych roślinek to fotki zaraz po zakupie:

to z ubiegłego roku:
Obrazek

Obrazek

to z tego roku:

Obrazek

Obrazek

aage Proszę bardzo - miło jeśli mogłam coś podpowiedzieć ;:108

kropka010
kropka010 pisze:A gdzie nasza Bogusia, :;230
Bogunia odsypia bo do 24 w nocy u mnie siedziała :;230

jola z izer
jola z izer pisze:... sposób postępowania, żeby wszystko było zrobione jak należy..
Joluś ja nie wiem czy taki jest sposób - ja opisałam tylko jak ja to zrobiłam :;230 Ale jak by nie było to jestem z takiego rozwiązania zadowolona.

Jule To z piachu przerosły Tobie chwasty przez włókninę :?: chyba nie :?: - to raczej narosły na kamieniach z nasionek nawianych przez wiatr- ale takie chwastki to się paluszkami wybiera :;230 no chyba ,że dużo się nasiało to chemia wskazana ;:108

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Nie, nie przez wloknine, tylko wiatrem i takie male badziewia, ze wyrywac nie mam natchnienia hihi wlasnie chemia traktuje notorycznie :twisted:
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45

Post »

Ja kiedyś podjechałam pod dom obładowana totalnie chabaziami (jak to mówi mój M) cały samochod miałam w krzaczkach (siostra likwidowała działkę) mina mojego M - bezcenna :;230 , a jak bym tak zajechała ze sklepu -reanimacja
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu ja przepraszam że tak dociekam A czy ten żwirek ma jakąś nazwę i czy mogłabyś zbliżenie zrobić czy on jest łupany i czy jest w różnych kolorach :?: Na ścieżki chciałam taki żeby nawet po zmoczeniu był jasny i szukam czegoś co by się nadawało.
Pozdrawiam, Emka
Ogród
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Zrobiłaś jak należy, czego dowodem są zachwyty nad Twoim - Waszym - ogrodem i możesz być z siebie dumna ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

kropka010 pisze:A gdzie nasza Bogusia, przydałoby się obgadać te piękne ścieżki :;230
Dziewczynki jestem, jestem, a żeby nie było głupi, że przychodzę na sępa to przyniosłam coś ze sobą, oby nam się te ścieżki nie rozeszły :;230 Obrazek
A to jest krzaczysko jałowca( chyba),którego chcę przyciąc, ale nie mam siły walki prowadzić z m ;:223
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, ileż ty tych żurawek masz :shock: Cały długi wijący się szpaler. Chyba już wszystkie odmiany zdobyłaś? No nie powiem, ja też nakupowałąm w tym roku sporo, ale gdzie mi tam do ciebie :D
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Joluś ;:196 pięknie u Ciebie , dużo fajnych pomysłów...... :lol: piękne zestawienia...robią naprawdę wrażenie.....
Joluś gdzieś na którymś zdjęciu zauważyłam że nie obcinasz wierzby Hakuro (ładnie wygląda ) tak naturalnie.......pewnie celowo nie obcinasz jej ? :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Witajcie :wit

Jule Ja też wychodzę z tego załóżenia , że jak nie dam sobie rady z chwaścikami na żwrku to potraktuję je chemią. ;:108

kropka010 Póki co nie muszę się kamuflować z zakupami. Zawsze mówię , że nie palę fajek ale kupuję roślinki - to też nałóg :;230

kozino Może żwirek ma jakąś nazwę ale ja jej nie znam . My mamy dwa rodzaje; jeden biały ,a drugi mieszany biały z szarym. Ale wpisz w gogle - żwirek biały - i wyświetli się zróżnego rodzaju z nazwami. Tam będzie prościej wybrać ;:108 Jak popada na żwir deszcz to jest jeszcze bardziej wyrazisty.

jola z izer ;:196 Dziękuję. Nawet jeśli słyszymy słowa krytyki ... i tak nasz ogród dla nas wielką dumą ;:108

Bogumilka oj jak milutko :tan - zapraszam ,zapraszam... :tan

wanda7 Do wszystkich odmian to mi jeszcze dużżżo brakuje :;230 Ale na razie koniec ... dzielę i rozmnażam z tych co mam. Podobają mi się nasadzenia grupowe tzn. po kilka krzaczków z jednego rodzaju - tworzą się fajne kolorowe plamy, ogród jest wtedy spokojny , harmonijny i estetyczny.

jollla500 Joluś ;:196 dziękuję . Zawsze hakuro obcinałam bardzo króciutko na wiosnę. Trzeba było czekać kilka tygodni , żeby odrosła. Teraz koronę wierzby modeluję na wiosnę delikatnie . Ale za to mocno podcinam ją od dołu , zostawiając silne i mocne gałęzie. Dostosowałam ją do swoich potrzeb tzn. daje mi troszeczkę cienia dla żurawek . Drzewko jest teraz dużo wyższe i ma znacznie rozrośniętą koronę. Latem czasami też ją troszeczkę przycinam ale faktycznie w tym roku jeszcze tego nie robiłam ;:108

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Jolu ;:196 podoba mi się to strzyżenie hakuro, ładnie wygląda :lol: mam dwa takie drzewka i kto wie czy nie zrobię podobnie z jednym :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joluś polecam takie zastosowanie. ;:108 to się sprawdza , bo ... to coś "innego". Mnie takie rzeczy kręcą ... nie wszystko musi być w/g schematu ;:108

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Piszesz o słowach krytyki w twoim ogrodzie?To chyba niemożliwe? Najwięcej maja do powiedzenia ci,co najmniej sami stworzyli.U mnie była ostatnio znajoma z zieciem i jak zobaczyli tyle roślin zaczęła się właśnie krytyka,podśmiewywanie,doradzanie.Powiedziałam im tylko,że trudno,żeby wszyscy mieli ogrody czy domy pod wyobrażenie jednej czy dwóch osób,trzeba samemu najpierw coś stworzyć,żeby tak się wypowiadać,a nie siedzieć 3 lata na ugorze i komuś rady dawać.Moje tuje radzili mi przyciąć i zrobić żywopłot,a dla mnie tuja bez czubka to jak płachta na byka,nie lubię przyciętych i już, mam prawo,nie? Miniaturowe berberysy kazali mi w kulkę formować,nie mogłam się doczekać kiedy sobie pójdą.Nastepnym razem bardziej naostrzę sobie język.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ...możliwe, możliwe...znamy takich co krytykują ...
jest dokładnie tak jak piszesz... ludzie , którzy nie mają pojęcia o roślinach i ich uprawie , nie wiedzą ile czasu i wysiłku wymaga utrzymanie ogrodu w dobrej kondycji , a co więcej sami nic nie mają - ale zawsze krytykują i pouczają ... ;:108 A przecież my tworzymy swój ogród dla siebie i w takim guście jaki nam odpowiada - prawda? On wcale nie musi się podobać innym :heja A co więcej ... co z tego , że podoba nam się jakaś roślinka , wyszukany okaz , czy coś z architektury ogrodowej... za wszystko trzeba słono płacić - to hobby jest kosztowne ;:108 Ludzie tego nie wiedzą ;:14
Słyszałam już , że u mnie nic ładnego nie ma... wszystko takie malutkie ... no altanka, mostki i pełno kamieni ... , a to trzeba się znać na tym co z czym może rosnąć i gdzie to posadzić ..., że mam mało kwiatów... albo , że mostek jest źle zrobiony... , na żurawki i hosty pani ostatnio paluszkiem pokazywała to mam ,to mam ,to mam ,a jak powiedziałam ile odmiam posiadam to zamilkła :;230
Gosiu nie strzęp sobie języka na takich gości, szkoda nerwów ;:108 Takich ludzi świetnie się "wykańcza" spokojem , a jeszcze lepiej to pokazać co się nowego kupilo , zrobiło albo jak pięknie kwitnie...oni wtedy robią tak :shock: i tak wyglądają :oops: ze złości :;230

Pozdrawiam Jola.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”