Tajemniczy ogród Joli i Adama

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tajemniczy ogród Joli i Adama

Post »

kozino , kropka010 teren pod ścieżki tylko troszeczkę profilowaliśmy ale darni nie zrywamy. Pod warstwą włókniny i żwiru i tak nic nie rośnie. Mam taką fotorelację jak powstawała ścieżka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na nowe rabatki zaścielam włókninę , nacinam na X i wsadzam roślinkę ,a na wierzch włókninę obsypuję korą . przekopuję tylko tam gdzie ma być roślinka. Tam gdzie mam nasadzenia tak zaścielam wółkninę , żeby otoczyć nią roślinkę i sypię korę:

Tak to wygląda:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Jolu i Jolu z Izer - dziękuję za info o podkładach :D

Jolu piękne ścieżki. Wciąż jestem pod wrażeniem waszej altany. Pajęczynę chwaliłam już kiedyś, ale jeszcze raz wyrażam mój zachwyt! - bombowy pomysł. Lampa w altanie też świetna i bardzo pasuje do klimatu altanki. A... pierwszy raz widziałam wasz płot i furtkę - bardzo, bardzo mi się podobają :D
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit a czy często trzeba dosypywać kamyków?
....i naprawde nic nie przerasta?
niesamowite masz te zestawienia-i hosty takie pięknie rozrosnięte z żurawkami ;:167
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu a co z brzegami ja zawsze się boję że tam będzie przerastać
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ha a ja wlasnie zauwazylam ze zaczyna rosnac u mnie w korycie :;230 Niby tez jest piach, wloknina i otoczaki a wczoraj musialam potraktowac chemia, bo zielone wychodzi. No ale jak nawieje mikroskopijna nawet ilosc ziemi w kamienie, to chwasciory odrazu to zasiedla :twisted:
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Świetna ilustrowana instrukcja jak zakładać bezchwastowe rabatki. Ale jak masz posadzić jakąś wymagającą roślinę czy krzew, ro ten X-otwór chyba musisz zrobić dość duży, żeby spulchnić i wsypać tam dobrego podłoża :?:
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Jolu super relacja ;:138 , bardzo, bardzo dziękuję za tak dokładne wyjaśnienie ;:196 Ciekawe tylko ile potrzebuję żwiru żeby spełnić marzenie, bo włókniny to mam całą rolkę :D
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45

Post »

wszystko ok, ale ja mam i tak jeszcze pytania, a co z podlewaniem czy przez tą włókninę przejdzie woda (bo ja mam obsesje na punkcie podlewania, przynajmniej trzy, cztery razy w tygodniu i to tak porządnie) a co np. z roślinkami cebulowymi jak np. krokusy? nie wybiją się przez włókninę? a nawożenie, sory ale ja jestem dociekliwa :lol:
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit

Iza Altana cieszy nas bardzo i swoim widokiem i zastosowaniem . Wymyślona jest przez nas samych , zrobiona przez Adama no i troszeczkę upiększona przeze mnie. Świetnie się sprawdza zarówno w upalne jak i deszczowe dni . A zasłonki które sobie wymyśliłam wprowadzają fajny nastrój ale są bardzo praktyczne - można sobie zasłonić , by stworzyć większy cień, ale kiedy pada też się przydają , bo osłaniają od deszczu i wiatru.

Ogrodzenie to też nasz pomysł , a wykonane Adama. Miało byś solidne , masywne i takie też wyszło. Pokazywałam kiedyś zdjęcia z widokiem na powstający przedogródek ale one dzisiaj się nie otwierają ;:223 A najnowszych fotek brak.

patkaza pisze::wit a czy często trzeba dosypywać kamyków?
....i naprawde nic nie przerasta?
Włóknina przepuszcza wodę i powietrze więc nie ma najmniejszego problemu z podlewaniem czy nawożeniem. Zresztą bezpośrednio pod roślinką jest nacięcie bez włókniny...ziemia , kora.
Myslę ,że żwirek nie jest materiałem , który trzeba uzupełniać. Wysypana gruba warstwa na włókninie nie miesza się z ziemią , i nie ulega rozkładowi. Włóknina nie przepuszcza chwastów rosnących z ziemi - jedyne chwasty , które mogą się pojawić to nasionka naniesione na warstwą żwirku np. przez wiatr. Ale nie mamy z tym problemu- taki chwaścik wyrasta sporadycznie , a wyrywa się jego w czasie spacerku po ogrodzie :;230 dwoma paluszkami bez używania motyki ,wiadra na odpady itd... :;230
aage pisze:Jolu a co z brzegami ja zawsze się boję że tam będzie przerastać
A czy masz na myśli moje kamienne brzegi między żwirkiem i rabatką ... :?: one się spisują tak samo jak żwir - pod kamieniami taż jest włóknina . A kamiene obrzeże , króre dzieli ścieżkę i trawnik też jest na włókninie - przy koszeniu trawy tradycyjnie trzeba oczyścić tak jak przy każdym innym krawężniku. Nie mam trawy bezpośrednio przy żwirze.
Jule pisze:Ha a ja wlasnie zauwazylam ze zaczyna rosnac u mnie w korycie :;230 Niby też jest piach, wloknina i otoczaki a wczoraj musialam potraktowac chemia, bo zielone wychodzi. No ale jak nawieje mikroskopijna nawet ilosc ziemi w kamienie, to chwasciory odrazu to zasiedla :twisted:
Ja nie mam nigdzie piachu. Moje doświadczenie mówi , że sterta piachu wysypana na plac budowy po roku jest zarośnięta jak ogromna sterta chwaściorów ;:108
jola z izer pisze:...Ale jak masz posadzić jakąś wymagającą roślinę czy krzew, ro ten X-otwór chyba musisz zrobić dość duży, żeby spulchnić i wsypać tam dobrego podłoża :?:

Otwór we włókninie zawsze dostosowujesz do wielkości rośliny , a podłoże w/g uznania i rodzaju gleby - nie widzę problemu , żeby wybrać gorszą ziemię , a nasypać takiej jakiej wymaga wsadzana roślinka ;:108
kozino pisze:...Ciekawe tylko ile potrzebuję żwiru żeby spełnić marzenie, bo włókniny to mam całą rolkę :D
Jak masz taki wielki ogród jak nasz to jedna rolka to drobnostka ,a i żwirku wiele ,oj wiele ton :;230
kropka010 pisze:... co z podlewaniem czy przez tą włókninę przejdzie woda ... co np. z roślinkami cebulowymi jak np. krokusy? nie wybiją się przez włókninę? a nawożenie, sory ale ja jestem dociekliwa :lol:
O podlewaniu pisałam wyżej. A co do roślin cebulowych to stosujesz ten sam sposób : możesz wyciąć dziurę we włókninie lub naciąć włókninę w X i zrobić otwór i wsadzić cebule ; obsypać korą; zaznaczyć sobie miejsce ,w którym na wiosnę możesz wypatrywać np.krokusików. Przecież miejsca w których rosną np.funkie też w zimie są gołe i puste.
kropka010 pisze:...bo jnie wybiją się przez włókninę...

Nie zaścielasz włókniny na rośliny, czy cebule tylko sadzisz roślinki i cebulki w otworze wyciętym we włókninie. Roślinki rosną normalnie w ziemi , a włóknina okala teren poza roślinką ;:108

Pozdrawiam Jola.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu zawsze jak do Ciebie zaglądam, to nie mogę się napatrzeć, masz taki niesamowicie oryginalny i piękny ogród. Szczerze gratuluję Ci pomysłów....są wspaniałe, wszystko niesamowicie pięknie się komponuje....
Widzę że wciąż przybywa Ci żurawek :D
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS ;:196 Dziękuję . A żurawki kupilam tylko dwa razy ale hurtem :;230 Mam chyba ponad 60 rodz. , a krzaczków jeszcze więcej :tan Lubię je i sadzę je teraz wszędzie .Zrobiłam sadzonki do doniczek , żeby były ozdobą przez cały rok. Na razie są małe ale jak się rozrosną :heja A widzę ,że ta sama żurawka posadzona w różnych miejscach wygląda zupełnie inaczej, różnie się wybarwia i zmienia jak kameleon - więc starczy mi już chyba tych żurawkowych zakupów - teraz będę mieszać w tych co mam :;230

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p

Post »

. A żurawki kupilam tylko dwa razy ale hurtem :;230 Mam chyba ponad 60 rodz. , a krzaczków jeszcze więcej :shock: :shock:
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p

Post »

jola1010 pisze:A żurawki kupilam tylko dwa razy ale hurtem Mam chyba ponad 60 rodz.
:shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jolu dziękuję za odpowiedź
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p

Post »

A gdzie nasza Bogusia, przydałoby się obgadać te piękne ścieżki :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”