Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: mrówki w kwiatkach jak sie ich pozbyc ?

Post »

Ogrodnik88 pisze:Najlepszy sposób na mrówki to rozgarnąć mrowisko i popsiukać sprayem na karaluchy,prusaki bo te na mrówki słabo działają(Teraz mam jakiś Bros)
Raz mi się zdarzyło popsiukać rozgrzebane mrowisko WD40 i podpalić i zadziałało ale nie wszędzie można to zastosować.
Proszków na mrówki nie warto stosować,próbowałem już kilka i żaden nie zadziałał.
...od razu skojarzyłam z napalmem na ludzi....
markuk9371
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2011, o 18:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Walka z mrówkami

Post »

witam,
też mam taki problem macie na to jakieś rady??
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Re: Walka z mrówkami

Post »

Każdy pierwszy lepszy środek na mrówki. Z tych które wysypuje się przed mrowiskiem, mrówki wnoszą kryształki do mrowiska gdzie zatruwane są wszystkie.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.

Post »

Znajomy opowiadał, że miał w domu mrówki i przez przypadek zostawił w szklance niedopitą colę. Utopiło się w niej sporo mrówek, a reszta podobno się wyniosła. Nie sprawdzałam. Sprawdziłam natomiast proszek do pieczenia, w mieszkaniu- sypnęłam sporo i one właściwie zaraz po dotknięciu proszku padały. W ciągu doby już ich nie było. Tylko proszku nie powinno stosować sią przy roślinach, bo wypala wszystko, co rośnie w pobliżu, a na niektórych nawierzchniach zostawia plamy.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Kiedy likwidowałam trawnik to pod nim były mrowiska takich pomarańczowych mrówek.
A ja głupia w poprzednich latach podlewałam i podlewałam trawnik i nie mogłam zrozumieć dlaczego mam miejscami suche placki.
Awatar użytkownika
eveej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2011, o 00:36

Post »

U mnie na działce nie było wcześniej problemów z mrówkami. W moim przypadku gościły się pod ścieżką zrobioną z kamiennych płytek. Musiałam ją przesunąć kawałek dalej dlatego też dokopałam się do jajeczek, rzuciłam kilka łopat na ognisko, ale G to dało :evil: Mrówki przeniosły się jakimś cudem na całą działkę. Wszędzie pełno ich kanalików.
Próbowałam jakimś środkiem poleconym w sklepie ogrodniczym, ale musiałabym chyba wysypać tego całą ciężarówkę :(
Ewelina
Awatar użytkownika
anigrani29
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2011, o 09:30

Post »

Witam, mam jeszcze jedną metodę.
Moja mama kupowała preparaty na mrówki to one je po prostu wynosiły dalej od gniazda :D
Ale parę dni temu powiedziała mi że tam gdzie są mrówki rzucała cebule i czosnek.
Mrówki się przeniosły.
anae31
100p
100p
Od: 16 mar 2011, o 09:57

Post »

No a ja mam masę na części ogrodowej, wyrywam chwasty, a one chodzą. Normalny koszmar, co robić? Wiadomo, są mrówki, będą mszyce na warzywach, aż mi nie dobrze już:( ;:223
Pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Moja T ma sposób naturalny na mrówki.Posypywać miejsca gdzie łażą popiołem z pieca lub kominka.JESTEM_ WULGARNY /-NA momentalnie.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Przeczytałam cały wątek i nasunęły mi się pytania: 1-czy posypanie mrówek proszkiem do pieczenia nie zaszkodzi roślinom obok których mam kopce,są to świerki i róże.2-Druga sprawa dotyczy samych mrówek.Moje są chyba jakieś mutanty.W ubiegłym roku jak sąsiad rozwalał stary budynek,to na mój dom miałam zmasowany atak fruwających mrówek,dosłownie miały skrzydełka.Osiadały wszędzie-na firankach,podłodze.Potraktowałam je środkiem na komary/akurat był pod ręką/jakoś prawie wszystkie zdechły ,ale cały czas obawiam się,czy nie powchodziły pod parkiety?Czym je potraktować,gdyby się pojawiły. 3-czy środki,które działają na układ pokarmowy/chyba BROS/nie zaszkodzą mojej suni? :?:
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja robię coś takigo - na 1 papierosa 1 szklanka wody; odstoi trochę i podlewam czymś takim miejsce z mrówkami. Sprawdzone nawet na dużej donicy z różami - róża, donica była oblepiona a w ziemi chmary. Zaryzykowałam i polałam ile się dało. Mrówek w donicy nie ma a róża pięknie kwitnie. :D
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Imwsz to ciekawy pomysł, muszę wypróbować.
Tylko czy pety mogą być czy całe papierosy? Ja nie palę, ale mąż kurzy jak smok, więc pety mogłabym mu zabierać :wink:

Ja na większe skupiska mrówek robię solankę: litrowy słoik gorącej wody, do tego sól, mieszam do rozpuszczenia, dolewam zimnej wody i leję w miejsca zamrówczone. Nie stosuje tego w warzywniku, ale kwiaty i trawę śmiało polewam, i nic sie nie dzieje z roslinkami,a mrówy giną.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Ja nie robię niczego z solą, bo szkoda mi gleby.
Pety jak najbardziej! Tylko wtedy trochę dłużej musisz poczekac, bo tam już nie ma tyle tytoniu. Sposób, który dostałam od koleżanki z pracy wypróbowany u mnie - działa niesamowicie- i sprzedany dalej - też zadowoleni.
Lubię jak przychodzą znajomi do moich dzieciaków ;:108 bo wystawiam im szeroki słoik i jest dodatkowy sort. Już się przyzwyczaili.
Jak pisałaś "nie będzie mrówek to będą mszyce". Tak do końca nie da sie tego ;:44
Tak jak pisałam wcześniej sprawdzone w donicy z różami, na obrzeżach warzywnika, przy murku z płotem , aby "górą" nie przechodziły od sąsiadów, wokół kojca psa itd.
Will
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 sie 2011, o 15:38

Post »

myszka pisze:Przeczytałam cały wątek i nasunęły mi się pytania: 1-czy posypanie mrówek proszkiem do pieczenia nie zaszkodzi roślinom obok których mam kopce:
Spokojnie, proszek do pieczenia nie zaszkodzi roślinkom :wink: Ewentualnie zalkalizuje podłoże.
Lesi1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sie 2011, o 14:40

mrówki załatwiłem boraksem, teraz jest coś większe

Post »

Dzień dobry
Ogródek przy szeregówce ma ok. 90 m2 i 24 lata, na mrówki mam 25 kg boraksu, który mieszam z cukrem pudrem. Teraz mam coś większe. Co kupić? Pierwszy raz jestem na forum. Dołączyłem zdjęcie przez fotosik.

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”