...od razu skojarzyłam z napalmem na ludzi....Ogrodnik88 pisze:Najlepszy sposób na mrówki to rozgarnąć mrowisko i popsiukać sprayem na karaluchy,prusaki bo te na mrówki słabo działają(Teraz mam jakiś Bros)
Raz mi się zdarzyło popsiukać rozgrzebane mrowisko WD40 i podpalić i zadziałało ale nie wszędzie można to zastosować.
Proszków na mrówki nie warto stosować,próbowałem już kilka i żaden nie zadziałał.
Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
Re: mrówki w kwiatkach jak sie ich pozbyc ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 maja 2011, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Walka z mrówkami
witam,
też mam taki problem macie na to jakieś rady??
też mam taki problem macie na to jakieś rady??
Re: Walka z mrówkami
Każdy pierwszy lepszy środek na mrówki. Z tych które wysypuje się przed mrowiskiem, mrówki wnoszą kryształki do mrowiska gdzie zatruwane są wszystkie.
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
Znajomy opowiadał, że miał w domu mrówki i przez przypadek zostawił w szklance niedopitą colę. Utopiło się w niej sporo mrówek, a reszta podobno się wyniosła. Nie sprawdzałam. Sprawdziłam natomiast proszek do pieczenia, w mieszkaniu- sypnęłam sporo i one właściwie zaraz po dotknięciu proszku padały. W ciągu doby już ich nie było. Tylko proszku nie powinno stosować sią przy roślinach, bo wypala wszystko, co rośnie w pobliżu, a na niektórych nawierzchniach zostawia plamy.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Kiedy likwidowałam trawnik to pod nim były mrowiska takich pomarańczowych mrówek.
A ja głupia w poprzednich latach podlewałam i podlewałam trawnik i nie mogłam zrozumieć dlaczego mam miejscami suche placki.
A ja głupia w poprzednich latach podlewałam i podlewałam trawnik i nie mogłam zrozumieć dlaczego mam miejscami suche placki.
- eveej
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 maja 2011, o 00:36
U mnie na działce nie było wcześniej problemów z mrówkami. W moim przypadku gościły się pod ścieżką zrobioną z kamiennych płytek. Musiałam ją przesunąć kawałek dalej dlatego też dokopałam się do jajeczek, rzuciłam kilka łopat na ognisko, ale G to dało
Mrówki przeniosły się jakimś cudem na całą działkę. Wszędzie pełno ich kanalików.
Próbowałam jakimś środkiem poleconym w sklepie ogrodniczym, ale musiałabym chyba wysypać tego całą ciężarówkę

Próbowałam jakimś środkiem poleconym w sklepie ogrodniczym, ale musiałabym chyba wysypać tego całą ciężarówkę

Ewelina
- anigrani29
- 10p - Początkujący
- Od: 6 maja 2011, o 09:30
Witam, mam jeszcze jedną metodę.
Moja mama kupowała preparaty na mrówki to one je po prostu wynosiły dalej od gniazda
Ale parę dni temu powiedziała mi że tam gdzie są mrówki rzucała cebule i czosnek.
Mrówki się przeniosły.
Moja mama kupowała preparaty na mrówki to one je po prostu wynosiły dalej od gniazda

Ale parę dni temu powiedziała mi że tam gdzie są mrówki rzucała cebule i czosnek.
Mrówki się przeniosły.
No a ja mam masę na części ogrodowej, wyrywam chwasty, a one chodzą. Normalny koszmar, co robić? Wiadomo, są mrówki, będą mszyce na warzywach, aż mi nie dobrze już:( 

Pozdrawiam, Ania
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Moja T ma sposób naturalny na mrówki.Posypywać miejsca gdzie łażą popiołem z pieca lub kominka.JESTEM_ WULGARNY /-NA momentalnie.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
Przeczytałam cały wątek i nasunęły mi się pytania: 1-czy posypanie mrówek proszkiem do pieczenia nie zaszkodzi roślinom obok których mam kopce,są to świerki i róże.2-Druga sprawa dotyczy samych mrówek.Moje są chyba jakieś mutanty.W ubiegłym roku jak sąsiad rozwalał stary budynek,to na mój dom miałam zmasowany atak fruwających mrówek,dosłownie miały skrzydełka.Osiadały wszędzie-na firankach,podłodze.Potraktowałam je środkiem na komary/akurat był pod ręką/jakoś prawie wszystkie zdechły ,ale cały czas obawiam się,czy nie powchodziły pod parkiety?Czym je potraktować,gdyby się pojawiły. 3-czy środki,które działają na układ pokarmowy/chyba BROS/nie zaszkodzą mojej suni? 

Pozdrawiam!!!
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja robię coś takigo - na 1 papierosa 1 szklanka wody; odstoi trochę i podlewam czymś takim miejsce z mrówkami. Sprawdzone nawet na dużej donicy z różami - róża, donica była oblepiona a w ziemi chmary. Zaryzykowałam i polałam ile się dało. Mrówek w donicy nie ma a róża pięknie kwitnie. 

Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Imwsz to ciekawy pomysł, muszę wypróbować.
Tylko czy pety mogą być czy całe papierosy? Ja nie palę, ale mąż kurzy jak smok, więc pety mogłabym mu zabierać
Ja na większe skupiska mrówek robię solankę: litrowy słoik gorącej wody, do tego sól, mieszam do rozpuszczenia, dolewam zimnej wody i leję w miejsca zamrówczone. Nie stosuje tego w warzywniku, ale kwiaty i trawę śmiało polewam, i nic sie nie dzieje z roslinkami,a mrówy giną.
Tylko czy pety mogą być czy całe papierosy? Ja nie palę, ale mąż kurzy jak smok, więc pety mogłabym mu zabierać

Ja na większe skupiska mrówek robię solankę: litrowy słoik gorącej wody, do tego sól, mieszam do rozpuszczenia, dolewam zimnej wody i leję w miejsca zamrówczone. Nie stosuje tego w warzywniku, ale kwiaty i trawę śmiało polewam, i nic sie nie dzieje z roslinkami,a mrówy giną.
Pozdrawiam Kaśka
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Ja nie robię niczego z solą, bo szkoda mi gleby.
Pety jak najbardziej! Tylko wtedy trochę dłużej musisz poczekac, bo tam już nie ma tyle tytoniu. Sposób, który dostałam od koleżanki z pracy wypróbowany u mnie - działa niesamowicie- i sprzedany dalej - też zadowoleni.
Lubię jak przychodzą znajomi do moich dzieciaków
bo wystawiam im szeroki słoik i jest dodatkowy sort. Już się przyzwyczaili.
Jak pisałaś "nie będzie mrówek to będą mszyce". Tak do końca nie da sie tego ;:44
Tak jak pisałam wcześniej sprawdzone w donicy z różami, na obrzeżach warzywnika, przy murku z płotem , aby "górą" nie przechodziły od sąsiadów, wokół kojca psa itd.
Pety jak najbardziej! Tylko wtedy trochę dłużej musisz poczekac, bo tam już nie ma tyle tytoniu. Sposób, który dostałam od koleżanki z pracy wypróbowany u mnie - działa niesamowicie- i sprzedany dalej - też zadowoleni.
Lubię jak przychodzą znajomi do moich dzieciaków

Jak pisałaś "nie będzie mrówek to będą mszyce". Tak do końca nie da sie tego ;:44
Tak jak pisałam wcześniej sprawdzone w donicy z różami, na obrzeżach warzywnika, przy murku z płotem , aby "górą" nie przechodziły od sąsiadów, wokół kojca psa itd.
Pozdrawiam - Ilona
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 sie 2011, o 15:38
Spokojnie, proszek do pieczenia nie zaszkodzi roślinkommyszka pisze:Przeczytałam cały wątek i nasunęły mi się pytania: 1-czy posypanie mrówek proszkiem do pieczenia nie zaszkodzi roślinom obok których mam kopce: