Apetycznie u Anpio7
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Apetycznie u Anpio7
Dziewczyny !
W tej czerwonej warstwie zatopcie truskawki. Pocięte na pół. Smak galaretki się lekko zmieni na taki bardziej naturalny. Wygląd boski. Polecam.
W tej czerwonej warstwie zatopcie truskawki. Pocięte na pół. Smak galaretki się lekko zmieni na taki bardziej naturalny. Wygląd boski. Polecam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja miksowałam z mlekiem kondesowanym, też było pycha 
A jak mnie natchnęło, to zrobiłam wielokolorową "babkę" galaretkową z zatopionymi w niej owocami dobranymi pod kolor: żółta galaretka z bananami,po zastygnięciu druga warstwa- pomarańczowa z brzoskwiniami lub mandarynkami i góra z galaretki wiśniowej lub truskawkowej, która aż prosiła się o wkład z truskawek ;). Też galaretki z mniejszą ilością wody. By wyjąć z formy na chwilę zanurzałam w gorącej wodzie i "babeczka" sama wyskakiwała na talerz. Polecam

A jak mnie natchnęło, to zrobiłam wielokolorową "babkę" galaretkową z zatopionymi w niej owocami dobranymi pod kolor: żółta galaretka z bananami,po zastygnięciu druga warstwa- pomarańczowa z brzoskwiniami lub mandarynkami i góra z galaretki wiśniowej lub truskawkowej, która aż prosiła się o wkład z truskawek ;). Też galaretki z mniejszą ilością wody. By wyjąć z formy na chwilę zanurzałam w gorącej wodzie i "babeczka" sama wyskakiwała na talerz. Polecam
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka

Na truskaweczki muszę jeszcze poczekać, ale już pięknie kwitną i na pewno nie raz będą w niejednym cieście

póki co jadłam już kupne - jadąc po trasie do Krynicy morskiej, były wyjątkowo słodkie

Na niedzielę zamiast tortu na urodzinki

bo jest jego fanem

Miłego dzionka

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
- krzysztofkhn
Aniu !
Dawaj ten przepis na blok.
Kiedyś Łodzi wytwarzały dwie fabryki słodyczy takie pyszności, teraz dobry trudno kupić.
Dawaj ten przepis na blok.
Kiedyś Łodzi wytwarzały dwie fabryki słodyczy takie pyszności, teraz dobry trudno kupić.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- krzysztofkhn
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Witam serdecznie wszystkich smakoszy.
Tyle wspaniałych przepisów podajecie ,że i ja postanowiłam podzielić się moim.
Tort tęczowy - z galaretek
Pięć podstawowych warstw do wyboru kolorystycznego [przepis na dużą tortownicę]
1). 3 białka,3 łyżki cukru ubić,dodać 3 żółtka i 1/2 szkl. żelatyny.
2) . 3 białka,3 łyżki cukru ubić, dodać 2 łyżki kakao i 1/2 szkl. żelatyny.
3) . 3 białka,3 łyżki cukru,1 cukier waniliowy lub [ 1 szkl. śmietany i 3 łyżki cukru ] ubić i dodać 1/2 szkl. żelatyny.
Uwaga :
1 paczka żelatyny na 1 1/2 szklanki wody ; podzielić na 3 części, wystudzić,dodawać lekko zgęstniałą.
4) .50 dkg.sera,może być homogenizowany ,3 jaja, 1 1/2 szkl. cukru pudru,2 galaretki.
Ser,puder i żółtka - utrzeć - galaretki rozpuścić w 2 1/2 szkl. gorącej wody i ostudzić.
Ubić pianę z białek. Do masy serowej wlać gęstniejącą galaretkę, wymieszać dodać pianę .
5) . 1 1/2 szkl. śmietany, 1/2 szkl. cukru pudru,cukier waniliowy, 1 galaretka.
Śmietanę ubić, dodać puder i wanilię,wlać rozpuszczoną w 1 szkl. wody ,przestudzoną galaretkę.
Tortownicę wysmarować masłem,wlać dowolną masę ;wstawić do lodówki .Po stężeniu położyć na to dowolne owoce z kompotu lub świeże [truskawki,pomarańcze,banany,borówki ,poziomki itp.] i zalać samą galaretką po stężeniu i znów lodówka i następna dowolna masa ,na to owoce i znów galaretka [każda galaretka w innym kolorze] itd.aż do pełna.
Pod galaretki można też dać rodzynki,posiekane orzechy lub posiekaną czekoladę - na przemian z owocami .
Jest pyszny,orzeźwiający i dzieci bardzo go lubią ,
Życzę wszystkim smacznego
A do popicia proponuję poncz mojego pomysłu
Podaję link do przepisu na poncz.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=32457
Tyle wspaniałych przepisów podajecie ,że i ja postanowiłam podzielić się moim.
Tort tęczowy - z galaretek
Pięć podstawowych warstw do wyboru kolorystycznego [przepis na dużą tortownicę]
1). 3 białka,3 łyżki cukru ubić,dodać 3 żółtka i 1/2 szkl. żelatyny.
2) . 3 białka,3 łyżki cukru ubić, dodać 2 łyżki kakao i 1/2 szkl. żelatyny.
3) . 3 białka,3 łyżki cukru,1 cukier waniliowy lub [ 1 szkl. śmietany i 3 łyżki cukru ] ubić i dodać 1/2 szkl. żelatyny.
Uwaga :
1 paczka żelatyny na 1 1/2 szklanki wody ; podzielić na 3 części, wystudzić,dodawać lekko zgęstniałą.
4) .50 dkg.sera,może być homogenizowany ,3 jaja, 1 1/2 szkl. cukru pudru,2 galaretki.
Ser,puder i żółtka - utrzeć - galaretki rozpuścić w 2 1/2 szkl. gorącej wody i ostudzić.
Ubić pianę z białek. Do masy serowej wlać gęstniejącą galaretkę, wymieszać dodać pianę .
5) . 1 1/2 szkl. śmietany, 1/2 szkl. cukru pudru,cukier waniliowy, 1 galaretka.
Śmietanę ubić, dodać puder i wanilię,wlać rozpuszczoną w 1 szkl. wody ,przestudzoną galaretkę.
Tortownicę wysmarować masłem,wlać dowolną masę ;wstawić do lodówki .Po stężeniu położyć na to dowolne owoce z kompotu lub świeże [truskawki,pomarańcze,banany,borówki ,poziomki itp.] i zalać samą galaretką po stężeniu i znów lodówka i następna dowolna masa ,na to owoce i znów galaretka [każda galaretka w innym kolorze] itd.aż do pełna.
Pod galaretki można też dać rodzynki,posiekane orzechy lub posiekaną czekoladę - na przemian z owocami .
Jest pyszny,orzeźwiający i dzieci bardzo go lubią ,
Życzę wszystkim smacznego

A do popicia proponuję poncz mojego pomysłu
Podaję link do przepisu na poncz.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=32457
Re: Szybkie ciasto ze śliwkami (owocami)
[quote="Anpio7"] Szybkie ciasto ze śliwkami
.

Wczoraj upiekłam moje ciacho (przepis na str. 2) i pojechalismy w odwiedzinki do teściów
Wieczorekiem zrobiłam Owocowe ptasie mleczko / Pianka / Ala' sernik na zimno (przepis w poprzednim wpisie)
z wisienkami, bo dziś jedziemy w odwiedzinki do rodzinki
Czekam na moje truskwki, a ślinka już leci, jeszcze trochę i zacznie się sezon na całego
.

Wczoraj upiekłam moje ciacho (przepis na str. 2) i pojechalismy w odwiedzinki do teściów

Wieczorekiem zrobiłam Owocowe ptasie mleczko / Pianka / Ala' sernik na zimno (przepis w poprzednim wpisie)
z wisienkami, bo dziś jedziemy w odwiedzinki do rodzinki

Czekam na moje truskwki, a ślinka już leci, jeszcze trochę i zacznie się sezon na całego

Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
W zeszły poniedziałek upiekłam na droge i pobyt na campingu,
pierwsze w tym roku szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami
Wyśmienite lekko kwaśne i aromatyczne, niestety nieudokumentowane
Zużyłam 1/3 rabarbaru który miałam, a reszte umyłam i pokroiłam drobno,
zamroziłam w dwóch małych woreczkach i będzie jak znalaz na póżniej
Wczoraj byłam na działeczce i zebrałam składniki na sałatkę, którą zrobię z sałaty masłowa i dębową,
szczypiorku i cebulki czerwonej, rzodkwi + jogurt i przyprawy - prosta, codzienna, a najmilej, że składniki z własnej hodowli
Pozdrawiam smakowicie
Ania
Dawno mnie tu nie było, więc mam zaległości i lecę do Was
pierwsze w tym roku szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami
Wyśmienite lekko kwaśne i aromatyczne, niestety nieudokumentowane

Zużyłam 1/3 rabarbaru który miałam, a reszte umyłam i pokroiłam drobno,
zamroziłam w dwóch małych woreczkach i będzie jak znalaz na póżniej

Wczoraj byłam na działeczce i zebrałam składniki na sałatkę, którą zrobię z sałaty masłowa i dębową,
szczypiorku i cebulki czerwonej, rzodkwi + jogurt i przyprawy - prosta, codzienna, a najmilej, że składniki z własnej hodowli

Pozdrawiam smakowicie

Ania
Dawno mnie tu nie było, więc mam zaległości i lecę do Was

Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7

Ahhh jak dawno mnie tu nie było, a w między czasie było troszkę pitraszenia

-jagody własnoręcznie zebrane na Kaszubach - część została zamrożona, a część zjedzona ze śmietaną i makaronem

- pierogi ruskie dla M z kg mąki i miałam go z głowy na kilka dni

- Leczo z mojej cukinii żółtej, zielonej, białej, czerwonej cebuli i fioletowej marchewki - która zabarwiła całość na fioletowo,

do tego kupna czerwona papryka - no i wyszło bardzo smaczne tylko ten oryginalny kolor ;:49
W wersji wzbogaconej dorzuciłam moją fasolkę szparagową żółtą, która obrodziła bardzo obficie

- Fasolka szparagowa z bułką tartą - też oczywiście z mojej hodowli, lada moment będę miała do zbierania fioletową.
- Gołąbki w sosie bolognese -tradycyjne i "inaczej" z moją kapustką i cebulką - nad produkcję zawekowałam w słoiki

- Porzeczki czerwone - zrobiłam, dżem, sok, zamroziła i nastawiłam nalewkę

- DZIŚ będą racuchy z jabłkami i porzeczkami, a na deser szarlotka z papierówek

Jak uda mi się zrobić foteczki to za prezentuje moje specjały

Teraz zmykam na spacerek brzegiem morza, choć pogoda wcale nie wygląda na letnią,
oj przydało by się troszkę

Pozdrawiam Ania

Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
Witaj Aniu. Skusiałś się u mnie na krokiety i prosiłaś o przepis. Więc nie mam konkretnego przepisu. Po prostu gotuję kapustę kiszoną, cebulka podsmażona do niej i ugotowane grzybki. Wszystko wymieszać i na nalesnik. Potem taki krokiecik w jajo i bułkę i na patelnię. Ja jak robię to robię dużo i mrożę. Mam potem jak znalazł kiedy mi się gotować nie chce 

Dziekuje za odpowiedz
Wkrótce zrobię, oczywiście też z zapasem
,
a czy mrozisz już z panierką czy bez, a po odmrożeniu obsmażasz ?

Wkrótce zrobię, oczywiście też z zapasem

a czy mrozisz już z panierką czy bez, a po odmrożeniu obsmażasz ?

Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7

Moje racuszki z jabłkami i dodatkowo z porzeczkami czerwonym - wspanały lekko kwaskowy smak

Ostatnio też zaprawiałam porzeczki czerwone z których zrobiłam po raz pierwszy :
* sok porzeczkowy

* dżem porzeczkowy

* nalewka porzeczkowa

Czarna porzeczka jeszcze na krzaczkach, też mam zamiar zrobić podobny zestaw zapraw

Może macie jakieś smaczne propozycje przetworów z porzeczek, agrestu

Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
Aniu krokieciki obsamażam w bułce i jajku i jak wystygną to wtedy po 2 do woreczka i do zamrażarki. Ja zawsze zamrażam nadwyżki

Czytam bez zrozumienia
M zabiera sobie do pracy i w mikrofali odgrzewa a do tego robi sobie barszczyk i obiadek ma z głowy
A na patelni też chyba można , nie próbowałam.

Czytam bez zrozumienia

M zabiera sobie do pracy i w mikrofali odgrzewa a do tego robi sobie barszczyk i obiadek ma z głowy

A na patelni też chyba można , nie próbowałam.
BISZKOPT
Zapisuje tu niezawodny przepis na biszkopt od mojej kuzynki, która na codzień robi pyszne torty amatorsko:
Biszkopt:
6żółtek
6 białek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki zwykłej (tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do ubitych białek stopniowo dosypuję cukier, potem dodaję po jednym żółtku delikatnie mieszając już łyżką, a na koniec mąkę.
Ciasto przelać do wysmarowanej i wysypanej tortownicy, piec w nagrzanym piekarniku ok 40 min w temp 160-188C?
Wersja czekoladowa - dodałam 3 łyżki kakao
Dziś mam zamiar upiec, a jutro przełożyć jakimś kremem, bo na dniach wybieramy się w gości do teściów,
więc będę przygotowana.
Biszkopt:
6żółtek
6 białek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki zwykłej (tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do ubitych białek stopniowo dosypuję cukier, potem dodaję po jednym żółtku delikatnie mieszając już łyżką, a na koniec mąkę.
Ciasto przelać do wysmarowanej i wysypanej tortownicy, piec w nagrzanym piekarniku ok 40 min w temp 160-188C?
Wersja czekoladowa - dodałam 3 łyżki kakao
Dziś mam zamiar upiec, a jutro przełożyć jakimś kremem, bo na dniach wybieramy się w gości do teściów,
więc będę przygotowana.
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7