Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Balkon Lokiego

Post »

@ Bystrzanka ? No mnie też przykro. Tym bardziej, że widok biedronki jedzącej mszyce był naprawdę miły dla oka? No i naprawdę świetnie sobie one radziły z utrzymywaniem mszyc w ryzach na innych roślinach ? jak tylko coś się gdzieś pojawiło, to natychmiast znikało w żołądkach wiecznie głodnych biedronek. :cry:

@ Kogra ? Niestety tu miałem taką sytuację... Pąki kwiatowe już zaczęły się deformować, nie rozwijały się wcale, bądź też dawały zdeformowane kwiaty do niczego niepodobne, łodyżek ? jak już mówiłem ? spod mszyc nie było widać... Jeszcze trochę i z zawilców nic by mi nie zostało.

A poniżej na rozweselenie lwia paszcza z biednym bzygiem, który był zbyt słaby, by wcisnąć się do środka i jedyne, co mu pozostało, to zlizywanie pyłku porozsypywanego przez trzmiele czy inne pszczoły. :-P

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Cóż .... szkoda tych biedronek, ale chcemy oczy nacieszyć kwiatami i czasem nie ma wyjścia... :roll:
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Locutus dawno mnie było na Twoich balkonach , ale teraz widzę że niezwykle kolorowo , pomimo małego skrawka potrafisz upchnąć i dobrać rośliny aby nawet przyciągnąć owady - nie zawsze również te które chcemy , ale mszyca jest chyba wszechobecna ....

Ja przeglądałem Twoje okolice na google earth i widzę piękny Parc de Sceaux , piękne fotki , piękny teren i piękna kaskada ...tylko pozazdrościć .....jednak Twoich balkonów niestety nie widać ... :wit
pozdrawiam z mokrej Małoposki
Awatar użytkownika
czarownica00
100p
100p
Od: 21 lis 2010, o 22:02

Post »

:wit Jak zwykle raj u Ciebie :uszy
U mnie groszek padł, teraz liście zrzuca mi dziwaczek i żółkną mu :oops: (jeszcze bez kwiatków)i dalie jakieś niewyraźne...nie wiem choroba jakaś czy co..................Liatra mi zaczyna kwitnąc i lawenda więc ładnie...ale gdzie ja te hosty pomieszczę to nie wiem...chyba przepikuje i na następny rok na działkę,bo takie małe to pewnie ślimaki zeżrą :evil:
Ale na działce i dalie i gailardia i aksamitki mają się superowo ;:138 Nawet mieczyk pięknie kwitnie-i porobiłam nieco porządków(dżungla nieco przycichła... :D ) :arrow: mój ogródek
Nie mogę oderwać wzroku od tych piękności Twoich ;:167
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Markonix ? Dzięki za uznanie dla moich balkoników. :-) Teraz jeszcze na dokładkę oprócz problemu z mszycami mam problem z mączniakiem, nie wspominając już o jednej dalii, która zwyczajnie zgniła w tym cudownym miesiącu lipcopadzie, którzy szczęśliwie właśnie się skończył... Co do moich balkonów ? można znaleźć ich fotki w StreetView na Google?u, ale były one wykonane jeszcze zanim te balkony były moje ? i ani śladu po jakichkolwiek roślinkach na nich. A Parc de Sceaux rzeczywiście cudowny, rzeczywiście blisko mnie i często tam bywam. :-)

@ Czarownica ? Albo Twoje roślinki cierpią z powodu lipcopadowej aury, albo może za mało je nawozisz? Nie wiem... Ale w każdym razie zaraz kuknę do Twojego wątku.

A poniżej pierwszy aster chiński, który mi rozkwitł, a pod nim dwa dziwaczki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Loki ja też mam te same problemy mszyce , mączniak i jakaś zaraza na różach .

Genia :wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Loki, u mnie już po mszycach ale może dlatego że biedronek są w tym roku ogromne ilości, ale za to szkoda że nic nie ma
skutecznego na mączniaka poza siarką. On to dopiero szaleje mi na wszystkich podatnych na niego roślinach. No cóż jest ciepło i wilgotnie,
to co on najbardziej lubi i do tego nie ma przewiewu. Wyrzuciłam juz petunie, były całe pokryte szarobiałą wartstwą. Wytnę część
clematisów, ale co zrobić z resztą?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ E-Genia ? Miesiąc lipcopad, który właśnie minął, chyba sprzyja wszelkiemu tałatajstwu. Może z wyjątkiem przędziorków, bo one wilgoci nie lubią.

@ Abeille ? No a u mnie biedronki, choć zamieszkało ich na balkonie kilkadziesiąt, niestety nie były w stanie sobie poradzić z mszycami na zawilcach... Wczoraj znowu próbowałem je zapryskać, ale prawda jest taka, że biedaki wyglądają jak siedem nieszczęść...

Co do mączniaka ? u mnie pożera maki i lwie paszcze przede wszystkim. Wczoraj się zmobilizowałem i zlałem wszystko fenbukonazolem. Zobaczymy, czy pomoże...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czasem pomoże, ale roślin już nie ocali.
Umęczone deszczami długo będą się zbierać do życia.
No i mogą już nie zdążyć na nowo zakwitnąć, bo zastanie ich zima. :?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra: Jak mawiają praktyczni Rosjanie ? ??????? ? ??????.

A poza tym kilka fotek. Jeden dziwaczek (upierdliwe są te dranie do obfocenia ? otwierają się dopiero wieczorem, a zwijają już rano ? albo się je dopadnie wieczorem, zazwyczaj z fleszem, bo oświetlenie dzienne jest już niewystarczające, albo bardzo wcześnie rano, niedługo po wschodzie słońca) oraz dwie dalie. W tym odmianowa Tabeijo, która już mnie przerosła i mierzy ponad 180 cm, podczas gdy wedle zapewnień producenta nadrukowanych na kapersie miała mierzyć połowę z tego (90-100 cm).

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Loki wiadomo że porządnej gospodyni wszystko w ręce rośnie ,a jak widać u Ciebie ogrodnikowi w skrzynce :;230 i z tond ta dalia taka wysoka :wink:
Dziwaczek śliczny i wart tych polowań (to kiedy ją ustrzeliłeś z rana ?)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Katarzynka ? Ostatniego dziwaczka (tego czterokolorowego) ustrzeliłem wieczorem. Podobnie jak jednobarwnego różowofioletowego, którego wklejam poniżej.

Wklejam także jeszcze jedną fotkę dzięki której w pełni będzie można docenić rozmiary tej dwukrotnie przerośniętej dalii Tabeijo. :-D Przy okazji także się dekonspiruję. :;230 Jak ją wkleiłem na Facebook, to znajomym się skojarzyła z roślinami-ludojadami z bajek, a jeden nawet się dopytywał, czy rosiczek czasem nie hoduję. :;230

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Loki miło Cię poznać :wink:
zdjęcie super ;:333 ,świetnie się wkomponowałeś w swoje kwiatuchy ,no fakt wysoka a czy ją jakoś podpierasz ?
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Loki fajnie ,że się zdekonspirowałeś .widzę dalia musi się trzymać na kijkach .piękne kolorki dziwaczków.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Loki, fajnie że się zdekonspirowałeś. ;:215
Masz włosy takie jak ja a więc mamy ze sobą coś jeszcze wspólnego, oprócz miłości do roślin. :uszy
Dalia rzeczywiście zabójczo wysoka - pewno nie dbali o nią u producenta tak jak Ty na swoim balkoniku.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”