Ogród - Babopielka czyli Bożeny
-
- 500p
- Od: 23 mar 2007, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Bożenko, starzec jest rosliną jednoroczną (przynajmniej u nas). Jestem zdziwiona że przetrzymał u Ciebie zimę
Ciekawe,czy dalej bedzie sobie rósł? Moze tam, skąd pochodzi jest byliną?
Asiu, to o czym mówisz ja też dotąd nazywałam starcem, a okazało sie, ze to całkiem inna nazwa. Muszę zapytać Flowers, bo to ona podała prawidłową nazwę, a ja nie pamiętam gdzie

Asiu, to o czym mówisz ja też dotąd nazywałam starcem, a okazało sie, ze to całkiem inna nazwa. Muszę zapytać Flowers, bo to ona podała prawidłową nazwę, a ja nie pamiętam gdzie

A może i ja dodam trzy grosze. O tyle, o ile ja wiem, to starzec ząbkowany popielaty(senecio cineraria maritima) zwany mrozem jest często traktowany jak roślina jednoroczna, do skrzynek, ale on jest byliną. Wiosną wygląda brzydko i wszyscy myślą, że już nic nie wypuści. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, a wypuści( chyba że zmarzł ). Druga roślina ,o której piszecie ,z wydłużonymi liśćmi i też srebrnymi, omszonymi, to czyściec wełnisty. On też jest wieloletni.
Przepraszam, że się wtrąciłam, ale chciałam pomóc.
Przepraszam, że się wtrąciłam, ale chciałam pomóc.
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Zaskoczyłyście mnie z tymi nornicami
myślałam ,że jak posadziłam cebulki w doniczkach to ich nie zjedzą ,a tu taka niemiła niespodzianka
Muszę kupić trucizną i zastosuję się do Waszych rad -rozłożę w rękawiczkach,żeby nie wyczuły i niech im smakuje -bo mam ich dość już
A co do tego starca to ja już nic nie wiem
,mój nie kwitł wcale ,ale może w tym roku zakwitnie i zginie
jeśli to jest roślina dwuletnia to pewni tak będzie
chatte -wydaje mi się ,że Twoja roślinka jest inna niż ta moja -chociaż są podobne ,a ze zdjęcia trudno coś wywnioskować .Moja ma bardziej zwarty pokrój i urosła dosyć wysoka ,a Twoje są chyba niskie
Czyściec wełnisty też mam ale on jest inny

- Babopielka
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Bożenko, uda się na pewno, bo moje rosną już w P-O czwarty rok i nic ich nie rusza.
W wsadziłam je zupełnie przypadkiem, z przeznaczeniem na straty, jako jednoroczne. Zimę 2005/06 też przeżyły, ale robią się trochę nieciekawe od dołu, mimo przycinania.
W wsadziłam je zupełnie przypadkiem, z przeznaczeniem na straty, jako jednoroczne. Zimę 2005/06 też przeżyły, ale robią się trochę nieciekawe od dołu, mimo przycinania.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Babopielka
- Babopielka