Ogród - Babopielka czyli Bożeny

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

straszne te nornice, okropnie straszne , nie zazdroszczę , dzięka że ja mam Mruczysława i ten problem mnie omija.
Mrozy są świetne , mało wymagajace i pasują do wszystkich nasadzeń.
Za dwa tygodnie wysieję je w skrzyneczkę.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Bożenko, starzec jest rosliną jednoroczną (przynajmniej u nas). Jestem zdziwiona że przetrzymał u Ciebie zimę :shock: Ciekawe,czy dalej bedzie sobie rósł? Moze tam, skąd pochodzi jest byliną?
Asiu, to o czym mówisz ja też dotąd nazywałam starcem, a okazało sie, ze to całkiem inna nazwa. Muszę zapytać Flowers, bo to ona podała prawidłową nazwę, a ja nie pamiętam gdzie :cry:
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bożenko tylko pamiętaj żeby wszystko robić w gumowych rękawicach bo nornice jak wyczują ludzki zapach to nie ruszą trutki :twisted:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

A może i ja dodam trzy grosze. O tyle, o ile ja wiem, to starzec ząbkowany popielaty(senecio cineraria maritima) zwany mrozem jest często traktowany jak roślina jednoroczna, do skrzynek, ale on jest byliną. Wiosną wygląda brzydko i wszyscy myślą, że już nic nie wypuści. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, a wypuści( chyba że zmarzł ). Druga roślina ,o której piszecie ,z wydłużonymi liśćmi i też srebrnymi, omszonymi, to czyściec wełnisty. On też jest wieloletni.
Przepraszam, że się wtrąciłam, ale chciałam pomóc.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Dobrze Ewciu ,że się wtrącasz ,bo tak jak mówisz starzec przetrzyma do drugiego roku ,jeżeli nie ma wielkich mrozów ,ale w następnym roku ginie :P nie wiem czy go nazwać byliną :P
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Piszą o nim, że jest rośliną wieloletnia, ale masz rację u mnie też po drugim roku zginął. W tym roku posiałam go z nasion. Już mam młode siewki. Ciekawe ile z nich dożyje sadzenia na działce?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

jeżeli starzec może przetrzymać tylko jedną zimę, to chyba jest rosliną dwuletnią?
A ta druga, o której mówiłam, to nie czyściec ;:185 Jak dojdę do tej nazwy to Wam powiem :D
Wygląda tak
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Zaskoczyłyście mnie z tymi nornicami :? myślałam ,że jak posadziłam cebulki w doniczkach to ich nie zjedzą ,a tu taka niemiła niespodzianka :( Muszę kupić trucizną i zastosuję się do Waszych rad -rozłożę w rękawiczkach,żeby nie wyczuły i niech im smakuje -bo mam ich dość już :twisted: A co do tego starca to ja już nic nie wiem :oops: ,mój nie kwitł wcale ,ale może w tym roku zakwitnie i zginie :?: :roll: jeśli to jest roślina dwuletnia to pewni tak będzie :( chatte -wydaje mi się ,że Twoja roślinka jest inna niż ta moja -chociaż są podobne ,a ze zdjęcia trudno coś wywnioskować .Moja ma bardziej zwarty pokrój i urosła dosyć wysoka ,a Twoje są chyba niskie :roll: Czyściec wełnisty też mam ale on jest inny :D :?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bozenko, juz wiem! Moja bylinka nazywa się bylica Stellera (Artemisia stelleriana) :D
A Ty masz starca popielatego, który jest traktowany jak jednoroczy, ale w sprzyjających warunkach moze byc wieloletni :D Zima była nietęga, to przetrwał i jeśli kolejna tez nie bedzie zbyt mroźna, to moze jeszcze pożyje :D
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chatte -no teraz to wszystko jasne :D tak mi się wydawało ,że Twoja to inna roślina jest ,ale bardzo ładna ta bylica i najważniejsze ,że wieloletnia :D a ja takie najbardziej lubię :D a tego mojego starca zobaczę czy się uda kolejną zimę przetrzymać :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cieszę się, ze Ci się podoba, mam jej już sporo ;)
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Bożenko, uda się na pewno, bo moje rosną już w P-O czwarty rok i nic ich nie rusza.
W wsadziłam je zupełnie przypadkiem, z przeznaczeniem na straty, jako jednoroczne. Zimę 2005/06 też przeżyły, ale robią się trochę nieciekawe od dołu, mimo przycinania.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gucia -a czy te Twoje kwitły :? czy one nie kwitną wcale :roll:
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

Starzec kwitnie w drugim roku, ale kwiatuszki ma takie sobie, mnie podobają się tylko liście :wink:
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ulina pisze:Starzec kwitnie w drugim roku, ale kwiatuszki ma takie sobie, mnie podobają się tylko liście :wink:
Dziękuję Halinko :D mnie tez podobają sie liście a kwiatków jeszcze nie widziałam ale w tym roku będę miała okazje zobaczyć -bo to drugi rok będzie :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”