Ryszkolandia

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Ryszka
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 16:48

Re: Ryszkolandia

Post »

A oto aeschynanthus marmoratus - polecam wszystkim do doniczek wiszących: rośnie bez problemu i dość szybko (mój ma ze 4 lata, dostałam kiedyś sadzonki od jednej forumowiczki), tak wyglądał w 2009 r.:
Obrazek
a tak wygląda teraz:
Obrazek

Na wewnętrznej stronie liści ma wzorek i ładnie wygląda na tle okna:
Obrazek

Kwiaty są mało dekoracyjne, zielono brązowe, ale bardzo liczne:
Obrazek

A tak wyglądają owoce:
Obrazek

Najlepiej je usunąć, bo jak pękną po mieszkaniu latają owłosione nasionka (zdjęcie niestety trochę nieostre):
Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: Ogromna paprotka :D

Piękny cissus... i inne zielone ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kurka
200p
200p
Od: 17 lip 2011, o 06:49

Post »

Paprotka cudo ! U mnie jakoś nigdy nie rosły ,ale jak patrzę na Twoją to chyba jeszcze raz spróbuję :)
Pozdrawiam Dorota
Moje rośłiny
Ryszka
200p
200p

Post »

A to widok na komodę pod oknem. Specjalnie kupiłam taką, żeby mieścił się i telewizor i kilka doniczek - ta największa roślina ro hoja calycina. Nad nią są 3 haki na doniczki wiszące: eschynantusa i 2 hoje bella:
Obrazek

A na koniec maranta. Kupiłam pierwszy raz w tym roku, na razie ładnie rośnie i nawet kwitnie, ale chyba miała trochę za sucho ostatnio...
Obrazek
Awatar użytkownika
kurka
200p
200p
Od: 17 lip 2011, o 06:49

Post »

yyyy no to wpadłam w kompleksy .Sliczne , bujne rośłiny .Pierwszy raz widze aeschynanthus marmoratus - cudo !
Pozdrawiam Dorota
Moje rośłiny
Ryszka
200p
200p

Post »

Dziękuję za miłe komentarze i zapraszam jutro na nową porcję zdjęć.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Paprotka i _aeschynantus_ mnie po prostu urzekły cudne są i paproć chyba największa jaką widziałam :)
Alutka1963
100p
100p
Od: 15 lis 2009, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepięknie zakwitł ripsalis pilocarpa, będę niecierpliwie czekać na kwiaty na mojej roślince.
weronisia997
100p
100p
Od: 19 lut 2011, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

O mamusiu!!! ale paprotka !!!!Rzeczywiście jak sama napisałaś w pierwszym poście ,,zielska ,, masz mnóstwo..... ;:63 ;:63 ;:63
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45540" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42

Post »

:wit bardzo serdecznie witam

Zanim zaczęłam pisać musiałam lecieć po sciereczkę żeby klawiaturę która zaśliniłam wytrzeć:) za każdą fotka coraz bardziej mi dech zapierało i ... normalnie ;:180 ;:180 ;:180 ;:108 cudowna masz kwiatolandię - przecudowną - oj miałabym co tam wybierać i czułabym się jak w raju - jak mówiłam wszystkie kwiatuszki są przeurocze ale najbardziej zauroczyła mnie kliwia i valotta - poszukuję tej biednej kliwii już tak długo i nigdzie jej nabyć nie mogę a teraz doszła jeszcze valotta...
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Witam :wit
Piękna kolekcja.
Chciałabym, aby moja paprotka też tak żyła długo jak Twoja. Jest śliczna.
Awatar użytkownika
basia57
500p
500p
Od: 4 cze 2010, o 00:05

Post »

:wit obejrzałam i przeczytałam wszystko od pierwszej do ostatniej strony i cóż mogę napisać. Wspaniała kolekcja ;:138
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Przepiekne kwiaty:) widac ze masz do nich serce i dobra reke ...a kwitnienia przepiekne:)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Nie wiem, co robisz swoim roślinom, ale patrząc na zdjęcia porównawcze, to mam wrażenie,
że Twoje rośliny w ciągu roku podwajają objętość :shock:
Sukcesem jest też utrzymanie paproci przez 10 lat...moje "wyprowadzają" się po pół roku ;:224
Aeschynanthus marmoratus jest niesamowity. Nie dość, że ozdobny z liści, to jeszcze kwitnie i ...owocuje :shock:
...aż sprawdziłam, gdzie mieszkasz, że roślin tak Ci rosną :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Ryszka
200p
200p

Post »

Miejsce zamieszkania może faktycznie mieć znaczenie, bo nad morzem jest dość wilgotne powietrze, a roślinki to lubią. Poza tym okna w mieszkaniu mam na północny wschód i południowy zachód, a to idealne parapety dla większości roślin.
A co robię, żeby kwiatki ładnie rosły? Czytam książki! Mam trzy różne poradniki o kwiatach domowych i staram się zawsze stosować do porad, gdzie postawić daną roślinkę (a stanowisko jest najważniejsze!) i jak ją pielęgnować.
A paprotka to sama nie wiem czemu tak rośnie, chyba to taki gatunek - nie wiem zresztą jaki, bo na paprotkach kompletnie się nie znam. W tym roku przestałam ją "dożywiać", żeby już większa nie rosła, bo jeszcze komuś na głowę spadnie i wsadzą mnie za kratki za morderstwo :wink:

A teraz kilka nowych obiecanych zdjęć.
Wiosna pierwszy raz kupiłam pierwiosnki kubkowate i jestem z nich bardzo zadowolona - kwitły ponad 3 miesiące, a niebieski ma nawet teraz kilka kwiatków, ale już marnych.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”