Lilie podstawy uprawy,rozmnażanie z łusek i inne porady

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

muszę sie przyznać,że lilie orientalne sadzę do dużych donic wczesną wiosną w domu i gdy się zrobi ciepło to wynoszę na zewnątrz i uprawiam je w donicach bez wkopywania, trzeba częściej podlewać ale i tak mam sporo roślin w doniczkach więc nie sprawia mi różnicy kilka więcej a nie muszę wykopywać jesienią.. :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Słuchajcie ja jeszcze nigdy tak nie szalałam za roślinkami jak teraz za liliami, wszędzie czytam , notuję ,zbieram linki do sklepów internetowych. W tej chwili ciężko powiedzieć kto mnie zaraził liliomanią, wszystkie fotki Waszych lili są cudne , liliowce Marysi powalają kolorem i wielkością. Moja działka jest strasznie uboga w roślinki a przede wszystkim mdła , postanowiłam że głównym kolorowym akcentem będą lilie i aksamitki.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Wiosenne temperatury tej zimy są przyczyną, że lilie już zaczynają wschodzić.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

xipe pisze:Wiosenne temperatury tej zimy są przyczyną, że lilie już zaczynają wschodzić.
ale gdyby nie rada lili31, by piorunem okryć je ziemią, straciłabym wszystko.
Gdy w zeszłym tygodniu było -20C, padły nawet żonkile, które obudziły i skłoniły do wzrostu, dodatnie temperatury dnia. :cry:
Teraz mam zielone nasady i 10-cio centymetrowe, suche i zwarzone pędy...
Tylko okryte ziemią lile pozostały, ale na jak długo?
Do kolejnych mrozów? ( dziś w nocy -5C) :roll:
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Byłam dzisiaj na działce. Nie zaglądałam tam dwa tygodnie. Kwitną przebiśniegi, ranniki i puszkienie oraz pierwsze krokusy. Lilie na szczęście śpią. :P Pozdrawiam Marysia
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Chodząc dzisiaj po ogrodzie (była piękna pogoda) zastanawiałam się nad tą sytuacją.
U Hanki lilie już wyszły z ziemi, mimo, że ma ogród w zimniejszej części Polski.
U mnie, niby w cieplejszym rejonie, nie ma jeszcze znaku po liliach.
Nasuwają mi się, możliwe dwa wyjaśnienia.
1. Po mojej działce buszują mocne wiatry. Schładzają ziemię i to powoduje opóźnienie wegetacji.
2. Bardziej prawdopodobne, cebule lilii posadzone zbyt płytko.
Dotarły do nich ogrzewające ziemię promienie słoneczne, i to spowodowało tak szybkie wychodzenie lilii.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

lila31 pisze: 2. Bardziej prawdopodobne, cebule lilii posadzone zbyt płytko.
Dotarły do nich ogrzewające ziemię promienie słoneczne, i to spowodowało tak szybkie wychodzenie lilii.
i to jest prawda.
Mrozy wypchnęły nie tylko cebule ale nawet metalowy pręt który stabilizuje prowadnicę rolkową węża. Teraz wystaje z ziemi na 10 cm! :shock: :shock: :shock:
Glina podglebia, pracuje. Niestety.
anula
100p
100p
Od: 17 paź 2005, o 18:10

Post »

Cebulę zapraw kaptanem i będzie wszystko dobrze. :)
pozdrawiam,ania
SUKULENTY
OGRÓD
Jana
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 lut 2008, o 10:48

Lilie

Post »

Czy teraz mogę wysadzić cebulki lili orientalnych i azjatyckich? Czy to nie za wcześnie? Oczywiście we Wrocławiu, który znany jest z "cieplejszego" klimatu.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Wg. mnie - nie. jeśli cebule mają już kiełki, to lepiej zasadzić je do doniczek, przetrzymać w chłodzie i na miejsce stałe przenieść dopiero wiosną (pewnie w tym roku będzie to wcześniej, niż po "zimnej Zośce" :)).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Nalewka pisze:Wg. mnie - nie. jeśli cebule mają już kiełki, to lepiej zasadzić je do doniczek, przetrzymać w chłodzie i na miejsce stałe przenieść dopiero wiosną (pewnie w tym roku będzie to wcześniej, niż po "zimnej Zośce" :)).
Popieram. Azjatyckim może nic by się nie stało ale orientalne są zbyt delikatne i mogłyby przeżyć szok termiczny. :shock: Pozdrawiam Marysia
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
anula
100p
100p

Post »

pawel3999 mam nadzieję, że je tylko zaprawiłeś :) . Na pewno już im nic nie będzie.
pozdrawiam,ania
SUKULENTY
OGRÓD
Awatar użytkownika
Weigela
100p
100p
Od: 14 maja 2007, o 19:37

Post »

A czym zaprawiać cebulki lilii?
anula
100p
100p

Post »

Najlepszy jest kaptan. Należy także wykonać oprysk dość wcześnie, kiedy wszystkie lilie już wyjdą z ziemi.Stosuję Sumilex, rovral, Ronilan. Środki trzeba zmieniać, opryskiwać, kiedy zanosi się na wilgotną pogodę. W tym roku trochę się pozmieniały środki chemiczne,trochę wycofano,trzeba popytać w sklepie ogrodniczym.
pozdrawiam,ania
SUKULENTY
OGRÓD
Awatar użytkownika
Weigela
100p
100p
Od: 14 maja 2007, o 19:37

Post »

Nie wiedziałam,że to tyle roboty przy tych liliach.Kupiłam w tym roku parę sztuk,niedługo mam zamiar je wsadzić do ziemi,ale widzę,że wcześniej muszę je zaprawić.A jeżeli bym je wsadziła bez zaprawiania to co mogłoby im się stać?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”