Ogród Moni cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.4

Post »

Muszę spróbować w takim razie :uszy
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś śliczna surfinia, naprawdę kolorek niespotykany, taki delikatny i piękny :D i świetnie rośnie w taką zwięzłą kulkę nie rozłazi się , tylko jest taka skupiona :D
Świetnie wygląda Twoje wejście do domu, ta okrągła rabata i całe otoczenie jest bardzo dekoracyjne :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Agniesiu ;:196 Problem w tym, że nie próbowałam nigdy wysiewać surfinii, ale ta mnie do tego skłania. Zawsze spotykałam w odcieniach bieli zwykłe białe, a ta z odcieniem limonkowym i do tego pachnie. Ja już je kupiłam takie gęste, a teraz tylko podrosły i nieco opuściły pędy w dół. Zdjęcie robiłam po ulewnych deszczach, więc i tak kwiatów jest mniej, bo otrząśnięte przez deszczi wiatr. Jak wyjdzie słońce, to zaraz się otworzą nowe kwiaty, a wtedy naprawdę są piękne te surfinie :uszy
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Czy ze surfinii zbiera się jakoś nasiona,bo też mam taki kolorek.Koleżanka w ubiegłym roku miała w szpalerze posadzone petunie w ziemi i wiosną miała pełno samosiejek.Dostałam od niej i pieknie kwitną.Z częścią zakupionych petunii zrobiłam to samo,resztę jeszcze trochę wysadzę też do ziemi i zobaczę czy wiosną będą samosiejki.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do ogrodu też kupiłam surfinie. Mam nawet jedną pełną o jasnoróżowo zielonkawych kwiatach - takie antyczne zabarwienie mają, ale ładne. Zachwycają mnie też te miniaturowe - Million Bells, czy jakoś tak się nazywają. Mam dwa rodzaje - jedna z naprawdę malusieńkimi kwiatami, a druga z nieco większymi - błyskawicznie się rosrosła i robi wrażenie, naprawdę.
Obrazek

posadziłam ją z pelargonią, która również rozrasta się jak szalona :shock:
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, zasięgnęłam wiedzy w Internecie i okazuje się,że surfinie można rozmnażać z nasionek. Trzeba zebrać po kwitnieniu i lekkim zasuszeniu takie maleńkie stożki w miejscu, gdzie był kwiat. Tam są mikroskopijne nasiona. Muszę spróbować. Piękna ta odmiana, niezwykła, prawda?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ja bardzo lubię kwiaty białe właśnie z odcieniem seledynku, zieleni, kremu....i dlatego ta tak bardzo mi się podoba :D
Surfinie pięknie ukorzeniają sie z sadzonek....tylko nie mam pojęcia czy udałoby sie przechować je przez zimę.....ciekawe
Ja surfinie kiedyś wysiewałam....zbierane z kupionych kwitnących....ale wyszły brzydkie :? takie zdziczałe powyciągane i małe kwiaty....nadawały sie jedynie do tego, zeby wetknąć je gdzieś pomiędzy zieleń na rabaty, dla dodania kolorku...
Milion Bells uwielbiam :D Ale z surfinii niestety musiałam całkowicie zrezygnować, boi u mnie grasuje mączniak i już w sierpniu miałam wiszące brązowe kikuty z bukietami na końcach pędów....
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

W przyszłym roku kupię tylko białe i kremowe surfinie i petunie,przynajmniej u mnie te kolory są ładniejsze,obficiej kwitną i lepiej sie prezentuja.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, no to też tego się obawiałam, że surfinie trzeba umieć uprawiać/wysiać - to chyba nie taka prosta sprawa.
Z kolei z sadzonkami miałam problem w poprzednim domu - strasznie kepisko rosły i brązowiały. Tutaj, jak widzę, bardzo surfiniom pasuje. Może dlatego, że więcej cienia, bo od frontu domu cienisto, a w ogrodzie popołudniu jabłonie rzucają cień na wiszące przy pergoli doniczki? Tam miałam na parapetach, gdzie cały dzień prażące słońce.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

malgocha1960 pisze:W przyszłym roku kupię tylko białe i kremowe surfinie i petunie,przynajmniej u mnie te kolory są ładniejsze,obficiej kwitną i lepiej sie prezentuja.
u mnie chyba też :uszy
to zresztą moje ulubione kolory kwiatów ;:167
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Witaj Moniko.
Małgosia- Margo2 mnie do ciebie przysłała. Oglądam twój ogród i podziwiam ogrom pracy jaki już w niego włożyłaś. Ja drugi rok dopiero tworzę własny na ugorze. Dom zaczyna dopiero powstawać. Bardzo więc przydadzą mi się twoje doświadczenia i podpowiedzi. Strasznie na przykład podoba mi się wasz podjazd. tez bym taki chciała.
Pozdrawiam serdecznie. Kasia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, ja na rabatach sadze też petunie fioletowe co prawda, ale one pięknie komponują się z różami. A sadzę je dlatego, że przepieknie pachną. Także spacer pomiędzy rabatami nie tylko zaspokaja zmysł wzroku, ale i powonienia.
Cieszę się, że nareszcie możesz nacieszyć się swoim ogrodem przez cały czas. Nie ma to jak poranna kawa w ogrodzie.
Dzisiaj na Domo oglądałam program Gardens World, w którym pokazywali cudny rżany angielski ogród.
Od razu skojarzyło mi się z Twoim.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ogródek przydomowy to prawdziwy dar losu. Kawka i herbatka na tarasie albo spacerek z tą kawką wśród rabatek. Ja mam jeszcze to szczęście, że pracuję przeważnie w domu, a więc co pewien czas, choćby dla gimnastyki i zaczerpnięcia oddechu, wymykam się do ogródka sprawdzić, czy coś nowego zakwitło, albo żeby wyrwać jakieś parę chwastów.
Czytam tutaj o wysadzaniu surfinii do gruntu. Czy one wytrzymują te ciągłe deszcze? Ja sadzam je w różnych pojemnikach, ale pod dachem, żeby im nie kapało na głowę. Do gruntu jeszcze nigdy nie sadziłam.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu, jak do tej pory u mnie radziły sobie całkiem nieźle. Ale petunie, a one bardzo podobne.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko, podjazd jest tak okazały, że ja już kilka razy go ogladam. Ta ilość ton kamienia mówi sama za siebie.
Bardzo mi się to podoba. Podjazd przybliża pewien styl - retro. Coraz bardziej można zrozumieć Twój zamysł różanego ogrodu.
No, no będzie bardzo ciekawie. ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”