Ogród Moni cz.4
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Moni cz.4
Muszę spróbować w takim razie 
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Moniś śliczna surfinia, naprawdę kolorek niespotykany, taki delikatny i piękny
i świetnie rośnie w taką zwięzłą kulkę nie rozłazi się , tylko jest taka skupiona
Świetnie wygląda Twoje wejście do domu, ta okrągła rabata i całe otoczenie jest bardzo dekoracyjne
Świetnie wygląda Twoje wejście do domu, ta okrągła rabata i całe otoczenie jest bardzo dekoracyjne
- Alania

Dziękuję Agniesiu
Problem w tym, że nie próbowałam nigdy wysiewać surfinii, ale ta mnie do tego skłania. Zawsze spotykałam w odcieniach bieli zwykłe białe, a ta z odcieniem limonkowym i do tego pachnie. Ja już je kupiłam takie gęste, a teraz tylko podrosły i nieco opuściły pędy w dół. Zdjęcie robiłam po ulewnych deszczach, więc i tak kwiatów jest mniej, bo otrząśnięte przez deszczi wiatr. Jak wyjdzie słońce, to zaraz się otworzą nowe kwiaty, a wtedy naprawdę są piękne te surfinie 
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Czy ze surfinii zbiera się jakoś nasiona,bo też mam taki kolorek.Koleżanka w ubiegłym roku miała w szpalerze posadzone petunie w ziemi i wiosną miała pełno samosiejek.Dostałam od niej i pieknie kwitną.Z częścią zakupionych petunii zrobiłam to samo,resztę jeszcze trochę wysadzę też do ziemi i zobaczę czy wiosną będą samosiejki.
- Alania

Do ogrodu też kupiłam surfinie. Mam nawet jedną pełną o jasnoróżowo zielonkawych kwiatach - takie antyczne zabarwienie mają, ale ładne. Zachwycają mnie też te miniaturowe - Million Bells, czy jakoś tak się nazywają. Mam dwa rodzaje - jedna z naprawdę malusieńkimi kwiatami, a druga z nieco większymi - błyskawicznie się rosrosła i robi wrażenie, naprawdę.

posadziłam ją z pelargonią, która również rozrasta się jak szalona

posadziłam ją z pelargonią, która również rozrasta się jak szalona

- Alania

Małgosiu, zasięgnęłam wiedzy w Internecie i okazuje się,że surfinie można rozmnażać z nasionek. Trzeba zebrać po kwitnieniu i lekkim zasuszeniu takie maleńkie stożki w miejscu, gdzie był kwiat. Tam są mikroskopijne nasiona. Muszę spróbować. Piękna ta odmiana, niezwykła, prawda?
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Ja bardzo lubię kwiaty białe właśnie z odcieniem seledynku, zieleni, kremu....i dlatego ta tak bardzo mi się podoba
Surfinie pięknie ukorzeniają sie z sadzonek....tylko nie mam pojęcia czy udałoby sie przechować je przez zimę.....ciekawe
Ja surfinie kiedyś wysiewałam....zbierane z kupionych kwitnących....ale wyszły brzydkie
takie zdziczałe powyciągane i małe kwiaty....nadawały sie jedynie do tego, zeby wetknąć je gdzieś pomiędzy zieleń na rabaty, dla dodania kolorku...
Milion Bells uwielbiam
Ale z surfinii niestety musiałam całkowicie zrezygnować, boi u mnie grasuje mączniak i już w sierpniu miałam wiszące brązowe kikuty z bukietami na końcach pędów....
Surfinie pięknie ukorzeniają sie z sadzonek....tylko nie mam pojęcia czy udałoby sie przechować je przez zimę.....ciekawe
Ja surfinie kiedyś wysiewałam....zbierane z kupionych kwitnących....ale wyszły brzydkie
Milion Bells uwielbiam
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
W przyszłym roku kupię tylko białe i kremowe surfinie i petunie,przynajmniej u mnie te kolory są ładniejsze,obficiej kwitną i lepiej sie prezentuja.
- Alania

Aga, no to też tego się obawiałam, że surfinie trzeba umieć uprawiać/wysiać - to chyba nie taka prosta sprawa.
Z kolei z sadzonkami miałam problem w poprzednim domu - strasznie kepisko rosły i brązowiały. Tutaj, jak widzę, bardzo surfiniom pasuje. Może dlatego, że więcej cienia, bo od frontu domu cienisto, a w ogrodzie popołudniu jabłonie rzucają cień na wiszące przy pergoli doniczki? Tam miałam na parapetach, gdzie cały dzień prażące słońce.
Z kolei z sadzonkami miałam problem w poprzednim domu - strasznie kepisko rosły i brązowiały. Tutaj, jak widzę, bardzo surfiniom pasuje. Może dlatego, że więcej cienia, bo od frontu domu cienisto, a w ogrodzie popołudniu jabłonie rzucają cień na wiszące przy pergoli doniczki? Tam miałam na parapetach, gdzie cały dzień prażące słońce.
- Alania

u mnie chyba teżmalgocha1960 pisze:W przyszłym roku kupię tylko białe i kremowe surfinie i petunie,przynajmniej u mnie te kolory są ładniejsze,obficiej kwitną i lepiej sie prezentuja.
to zresztą moje ulubione kolory kwiatów
- Agatra
- 500p

- Od: 23 lis 2009, o 17:03
Witaj Moniko.
Małgosia- Margo2 mnie do ciebie przysłała. Oglądam twój ogród i podziwiam ogrom pracy jaki już w niego włożyłaś. Ja drugi rok dopiero tworzę własny na ugorze. Dom zaczyna dopiero powstawać. Bardzo więc przydadzą mi się twoje doświadczenia i podpowiedzi. Strasznie na przykład podoba mi się wasz podjazd. tez bym taki chciała.
Pozdrawiam serdecznie. Kasia
Małgosia- Margo2 mnie do ciebie przysłała. Oglądam twój ogród i podziwiam ogrom pracy jaki już w niego włożyłaś. Ja drugi rok dopiero tworzę własny na ugorze. Dom zaczyna dopiero powstawać. Bardzo więc przydadzą mi się twoje doświadczenia i podpowiedzi. Strasznie na przykład podoba mi się wasz podjazd. tez bym taki chciała.
Pozdrawiam serdecznie. Kasia
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Monia, ja na rabatach sadze też petunie fioletowe co prawda, ale one pięknie komponują się z różami. A sadzę je dlatego, że przepieknie pachną. Także spacer pomiędzy rabatami nie tylko zaspokaja zmysł wzroku, ale i powonienia.
Cieszę się, że nareszcie możesz nacieszyć się swoim ogrodem przez cały czas. Nie ma to jak poranna kawa w ogrodzie.
Dzisiaj na Domo oglądałam program Gardens World, w którym pokazywali cudny rżany angielski ogród.
Od razu skojarzyło mi się z Twoim.
Cieszę się, że nareszcie możesz nacieszyć się swoim ogrodem przez cały czas. Nie ma to jak poranna kawa w ogrodzie.
Dzisiaj na Domo oglądałam program Gardens World, w którym pokazywali cudny rżany angielski ogród.
Od razu skojarzyło mi się z Twoim.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogródek przydomowy to prawdziwy dar losu. Kawka i herbatka na tarasie albo spacerek z tą kawką wśród rabatek. Ja mam jeszcze to szczęście, że pracuję przeważnie w domu, a więc co pewien czas, choćby dla gimnastyki i zaczerpnięcia oddechu, wymykam się do ogródka sprawdzić, czy coś nowego zakwitło, albo żeby wyrwać jakieś parę chwastów.
Czytam tutaj o wysadzaniu surfinii do gruntu. Czy one wytrzymują te ciągłe deszcze? Ja sadzam je w różnych pojemnikach, ale pod dachem, żeby im nie kapało na głowę. Do gruntu jeszcze nigdy nie sadziłam.
Czytam tutaj o wysadzaniu surfinii do gruntu. Czy one wytrzymują te ciągłe deszcze? Ja sadzam je w różnych pojemnikach, ale pod dachem, żeby im nie kapało na głowę. Do gruntu jeszcze nigdy nie sadziłam.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Wandziu, jak do tej pory u mnie radziły sobie całkiem nieźle. Ale petunie, a one bardzo podobne.
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniko, podjazd jest tak okazały, że ja już kilka razy go ogladam. Ta ilość ton kamienia mówi sama za siebie.
Bardzo mi się to podoba. Podjazd przybliża pewien styl - retro. Coraz bardziej można zrozumieć Twój zamysł różanego ogrodu.
No, no będzie bardzo ciekawie.
Bardzo mi się to podoba. Podjazd przybliża pewien styl - retro. Coraz bardziej można zrozumieć Twój zamysł różanego ogrodu.
No, no będzie bardzo ciekawie.