Mój ogród...Ann-ka72

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród...Ann-ka72

Post »

Jolu-witaj! Wiesz, ja chyba wolę starsze dzieci..... :wink: Może byłoby łatwiej coś wytłumaczyć albo czemuś zaradzić.... pewnie zmienię zdanie jak zaczną sie problemy ze starszymi :;230

Dawno mnie nie było....wyjechałam z dziećmi na prawie tydzień do Szczecina do siostry i po powrocie do domu zastałam taki bałagan,że mąż dostał dostał opiernicz.... Wczoraj trochę wzięłam sie za ogródek, bo i trawnik podskoczył po deszczach i ziele....podczas mojej nieobecności w dzień było po 30 st. C a w nocy burze.

I kilka fotek....

Magnolia Aleksandrina szykuje sie znowu do kwitnienia :D

Obrazek

Trawki: Zebrinus,Red Baron i drżączka większa(jednoroczna).

Obrazek

Hortensja Vanille Freise- myślałam,że będzie z nią problem,czytałam o złych opiniach na jej temat, ale nie pokłada sie,pędy sztywne, grube, kwiaty ma wcześniej jak w ubiegłym roku i na pewno zdążą sie wybarwić, kwiaty są duże...póki co jestem zadowolona z niej :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hortensja Blue Bird- sadzona w samym torfie i przekompostowanej korze i trocinach...może jeszcze za wcześnie na niebieski kolor.... albo ten torf był do d....

Obrazek

Powojnik Ville de Lyon- rośnie w cieniu, ale boje sie go ruszać, żeby nie dopadł go uwiąd....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lwie paszcze i inne roślinki ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Roślinki od siostry , które były w zestawach żółty, pomarańczowy i czerwony...

Obrazek

Obrazek

Gabek i hortensja Limelight

Obrazek

Obrazek

Hortensja Alpenglichen

Obrazek

Hortensje ogrodowe

Obrazek

Nikko Blue....też różowa....poszukam ałunu- podobno najlepiej nim wybarwiać kwiaty hortensji...

Obrazek

;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Aniu, ślicznie! Ja też zafiksowałam na hortensje. Namierzyłam fajną szkółkę i się wybieram w najbliższym czasie. W piątek jadę po córę w Twoje okolice- jest na obozie w Serpelicach. Jeśli czas pozwoli, to postaram się wpaść. Adres ma :wit
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Ależ ślicznie kwitną Ci hortensje! A że Aleksandrina szykuje sie do kwitnienia- czy to normalne? Wiem, że Susan lubi powtarzać kwitnienie...
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Dagmaro-zapraszam serdecznie ;:138 ;:138 Byłoby mi niezmiernie miło osobiście Ciebie poznać ;:196
Ja też zachorowałam na hortensje- są to wdzięczne roślinki- raczej mało chorujące, co najwyżej ogrodowe h. nie zakwitną.....ale już wymyśliłam patent na to,aby pączki tak nie przemarzały....
Poza tym mam w planach zakup jeszcze kilku- ale nie wiem,czy uda się w tym roku. Może jedną jeszcze kupię, za rok na pewno szkółka będzie miała nową ofertę....a wtedy zaszaleję :heja

Anetko-nie wiem, czy u tej magnolii to normalne, nie pamiętam czy kwitła w ubiegłym roku, ale w tym roku bardzo dużo podrosła i ma baaaaardzo dużo pączków. :D

;:196
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Post »

Bardzo jestem ciekawa, jaki to patent na nieprzemarzanie hortensji. Moje w lutym miały się świetnie, nawet pąki zaczynały im nabrzmiewać po chwilowej odwilży, a potem przemarzły aż do ziemi.
Na niebiesko hortensje wybarwiają związki glinu, które chelatują w kwaśnym środowisku. Siarczan glinowo-potasowy były bardzo dobry, bo jeszcze dostarczy siły dla kwiatów.
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

No ja też jestem ciekawa- nie mam ani jednej ogrodowej właśnie przez to przemarzanie...
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Hiacynto-Witaj!!! :wit Mój patent jest prosty- może to nawet nie patent.....mam zamiar podsypać hortensje ok 20 cm warstwą ziemi z kompostu i trocinami. Skoro pączki przemarzają do poziomu ziemi, to podnoszę ten poziom :;230 Myślę,że będzie więcej kwiatów po takim zabiegu.... Poza tym moja teściowa ma hortensję ogrodową i ona rośnie na pełnym słońcu, przemarza też ,bo widzę że jest przycinana do samej ziemi,ale kwiatów ma zawsze 6-7 szt....może to i mała ilość kwiatów, ale kilka lat temu t. sypnęła z góry trochę ziemi i jednak nie przemarzają wszystkie kwiaty...
W ubiegłym roku ja przesadzałam swoje 2 hortensje ogrodowe i podsypałam z góry kwaśnym torfem-żeby kwiaty były niebieskie,więc kwiatów mają dużo(różowych :;230 ), a na jedną zabrakło torfu i kwiatów prawie brak...więc coś w tym chyba jest :D
Dagmaro- spróbuj też w ten sposób, kompostu masz chyba dużo, wg mnei to zadziała :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Izotoma na skalniaku- myślałam,że będą bardziej błękitne kwiatki,a są blade i w paczce była chyba mieszanka kolorów- bo mam też białe..

Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Aniu fotka skalniakowa rewelacyjna :)
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Celinko-dzięki za miłe słowa ;:196 ;:196

Fotek na razie nie mam,może później coś zrobię....w sumie mały ten mój ogródek,roślinek też mniej jak u innych,więc i możliwości fotografowania niewiele :D

Pozdrawiam. ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu wspaniale wyglądają te wielkie kamory i wkomponowane w nie roślinki :D Izotoma to całkiem obca dla mnie roślinka, nie znałam jej wcześniej ....to wieloletnia :?:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aniu,co to za pnącze?
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ja chętnie przejmę patent na ochronę hortensji przed mrozikiem ;:108 może i moje ogrodowe zakwitną :?:

Pozdrawiam Jola.
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Agness- Dzięki, ale Ty zawsze zachwycasz sie tymi kamieniami-to bardzo miłe :oops: :oops: ,ale pochwały nie są dla mnie zasłużone- tam są tylko zrzucone kamienie i trochę poukładane, roślinek skalnych mało, chciałabym jeszcze mieć tam trochę rarytasków jakiś, ale w przyszłym roku bardziej tym sie zajmę....na razie nadałam temu tylko jakiś ogólny wygląd, poza tym skalniak jeszcze nie jest skończony i będę robić na nim porządki, inaczej układać kamienie, mam jakąś teraz inną wizję :)
Izotoma to roślinka jednoroczna, do kompozycji do skrzynek i na rabatki. Mam ją pierwszy raz, trochę późno zaczęła kwitnąć, ale już widać,że jest nawet fajna. Zobaczę do jesieni jak się bedzie sprawować....

Małgosiu- jeśli chodzi Ci o 2 zdjęcie to jest to winogron. :)

Jolu- myślę,ze to jest dobry sposób.A jeśli nie, to będę myśleć usilnie nad czymś innym...wszakże mam troche h. ogrodowych i przydałoby sie aby kwitły. :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu skalnych roślinek dostaniesz ode mnie sporo.... niestety nie są to żadne unikatowe perełki....ale skalniaczek ładnie zapełnią ;:196
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Aga, jesteś Kochana ;:167 Pomyślimy później. ;:196 ;:196 Może i nie są to perełki, ale wyglądają jak prawdziwe perełki,przynajmniej ja większosci nie znam :)
Na razie będę kończyć skalniak- to jest dla mnie priorytet, bo moja t. wyjechała na tydzień do Gdańska (strzeżcie sie tam mieszkający 8-) :;230 ) i mogę w końcu coś zrobić:heja :heja :heja Skalniak jest przy wejściu na podwórko i prawie zawsze wchodząc t. częstowała mnei swoimi przemyśleniami na mój temat :;230 Więc schodziłam jej z drogi i tak to sie ciągnęło.... No i mój urwis nie pozwalał mi sie zająć skalniakiem na dłużej niż 10 min.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”