Działka nad Drwęcą - Christin
- basia_1987
- 50p
- Od: 11 sie 2009, o 13:53
Re: Działka nad Drwęcą - Christin
Krysiu ogródek piękny ,wszystko cudownie kwitnie a jak tam hibiskusy?, a roślinki od Ciebie wszystkie się przyjęły 

"Zacznijmy wszystko od nowa. Przyroda postępuje tak każdego roku"
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ewamaj66 Ewo faktycznie nie ma sensu się zarzekać,że czegoś nie będziemy robić czy hodować więc " nigdy nie mów NIGDY "
Monia68 dziękuję za pochwały a co do piękna dalii to od dzieciństwa jestem pod ich urokiem.
Wciąż powstają nowe odmiany choć nie wszystkie udane ale każdy coś dla siebie wybierze.
basjak Basiu dziękuję ale z różami to jak z kobietami - zmienność w zależności od sytuacji, pory dnia itd to nasza główna cecha więc w obu przypadkach trudno na 100% wyciągnąć wniosek.
Co do Jeżówki purpurowej to ja kupowałam nasiona aby uprawiać ją jako kwiat ozdobny a także korzystać z jej właściwości leczniczych ale mam ich za mało wiec na razie sa ozdobą działki.
Jest sporo rożnych odmian i kazda na swój sposób jest piękna.
Zajrzyj do tego linku
http://www.biology.pl/arl/species7bbc.htm?oid=50955
http://zielnik.herbs2000.com/ziola/echinacea.htm
Pewnie pamiętasz dalie Helena Różiczkowa - juz zaczyna kwitnąć ale mam spore zaległości i nie nadążam ze wstawianiem zdjęć.
tu.ja Izuniu mam juz 3 rabaty , gdzie gro roślin to liliowce- faktycznie warto je mieć bo są prawie samoobsługowe.
Też mam kilka dalii karłowych w doniczkach ale z wygody zawsze wole w gruncie.
Tojeść orzęsiona dostałam tej wiosny dość późno i była na tyle wysoka,że bałam sie o nią
Zrobiłam nad sadzonkami namiot z cienkiej włókniny i dzięki temu szybko sie zadomowiła.
tija biała dalia o trudnej odmianowej nazwie TSUKI YORI NO SHISHA faktycznie jest piekna.
Kwiat w czasie kwitnienia podwaja swą wielkość - byłam tym zaskoczona.
W końcowej fazie jest wielkości płaskiego talerza obiadowego ale lekka i delikatna przez swą budowę.
Elzbietko piszesz, że to sadzenie i wykopywanie dalii to zmora...
Ludzie od dawna wiosną sadzą kartofle a jesienią je wykopują - to normalnie i nikt z tego powodu nie rezygnuje z nich ...
takasobie dziekuje w jej imieniu.
Z aranżacjami tak bywa i czasami wysokość lub kolor nie trafiony, a innym razem padnie któraś.
basia_1987 Witaj Barbaro - cudownie ,że sie odezwałaś i cieszy mnie dobra wiadomość.
ketmie syryjskie chyba mnie nie lubią ale połowa rośnie. Jednak moje zimy nie przeżyły więc szpaler z nich już
z głowy.
Monia68 dziękuję za pochwały a co do piękna dalii to od dzieciństwa jestem pod ich urokiem.
Wciąż powstają nowe odmiany choć nie wszystkie udane ale każdy coś dla siebie wybierze.
basjak Basiu dziękuję ale z różami to jak z kobietami - zmienność w zależności od sytuacji, pory dnia itd to nasza główna cecha więc w obu przypadkach trudno na 100% wyciągnąć wniosek.
Co do Jeżówki purpurowej to ja kupowałam nasiona aby uprawiać ją jako kwiat ozdobny a także korzystać z jej właściwości leczniczych ale mam ich za mało wiec na razie sa ozdobą działki.
Jest sporo rożnych odmian i kazda na swój sposób jest piękna.
Zajrzyj do tego linku
http://www.biology.pl/arl/species7bbc.htm?oid=50955
http://zielnik.herbs2000.com/ziola/echinacea.htm
Pewnie pamiętasz dalie Helena Różiczkowa - juz zaczyna kwitnąć ale mam spore zaległości i nie nadążam ze wstawianiem zdjęć.
tu.ja Izuniu mam juz 3 rabaty , gdzie gro roślin to liliowce- faktycznie warto je mieć bo są prawie samoobsługowe.
Też mam kilka dalii karłowych w doniczkach ale z wygody zawsze wole w gruncie.
Tojeść orzęsiona dostałam tej wiosny dość późno i była na tyle wysoka,że bałam sie o nią
Zrobiłam nad sadzonkami namiot z cienkiej włókniny i dzięki temu szybko sie zadomowiła.
tija biała dalia o trudnej odmianowej nazwie TSUKI YORI NO SHISHA faktycznie jest piekna.
Kwiat w czasie kwitnienia podwaja swą wielkość - byłam tym zaskoczona.
W końcowej fazie jest wielkości płaskiego talerza obiadowego ale lekka i delikatna przez swą budowę.
Elzbietko piszesz, że to sadzenie i wykopywanie dalii to zmora...
Ludzie od dawna wiosną sadzą kartofle a jesienią je wykopują - to normalnie i nikt z tego powodu nie rezygnuje z nich ...

takasobie dziekuje w jej imieniu.
Z aranżacjami tak bywa i czasami wysokość lub kolor nie trafiony, a innym razem padnie któraś.
basia_1987 Witaj Barbaro - cudownie ,że sie odezwałaś i cieszy mnie dobra wiadomość.
ketmie syryjskie chyba mnie nie lubią ale połowa rośnie. Jednak moje zimy nie przeżyły więc szpaler z nich już

Krysiu nic tylko zgodzić się trzeba w tym temaciechristinkrysia pisze: Ludzie od dawna wiosną sadzą kartofle a jesienią je wykopują - to normalnie i nikt z tego powodu nie rezygnuje z nich ...![]()

Brzuszek napełnia cały naród a ogródki mają nieliczni no może połowa

Krystynko moja wiązówka to ... wiązówka czerwona Venusta
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
- christinkrysia
tija Elżbietko wiem,że znasz sie na żartach i stąd to moje porównanie...
O zdrowiu a raczej jego braku pogadamy jak sie spotkamy bo latem staram sie zapomnieć ile mam lat i ile chorób na liscie.
Ważniejsza jest przyjemność obcowania z naturą i jej cudami .
MariaTeresa dziękuję - mnie tez wszystko w tej odmianie podoba się.
Kilka dni temu pokazałam rabaty z liliowcami z oddali , to może dziś troszkę przybliżę ich portreciki.
Większość moich odmian pochodzi od Anity, kilka sztuk ze szkółki Ismena oraz niewielka ilośc z wiosennej wymiany.
Liliowiec rdzawy znany jest wszystkim
To od niego ponad 70 lat temu rozpoczęła się hodowla liliowców wielobarwnych, których kwiaty przybierają najróżniejsze kolory i kształty kusząc hobbystów do powiększania kolekcji.
Liliowiec Rdzawy

Siewka od Ismeny

Liliowiec ALL AMERICAN BABY

Liliowiec RED SUSPENDERS

Liliowiec DARING DECEPTION

Liliowiec SILOAM ROYAL PRINCE

Liliowiec DUBLE DRAGON

Pomieszały mi sie etykiety a pogoda w tym roku deszczowa i zauważyłam nawet spory wpływ na kolorystykę płatków , o jakości kwiatów nawet pisać nie będę.
Duża ilość pąków kwiatowych na liliowcach daje nadzieje na długie kwitnienie i dokładną obserwację szczegółów dla upewnienia się wiarygodności odmianowej.

Liliowiec FAIRY TALE PINK

Liliowiec QUTRAGEOS

Liliowiec EWA

O zdrowiu a raczej jego braku pogadamy jak sie spotkamy bo latem staram sie zapomnieć ile mam lat i ile chorób na liscie.
Ważniejsza jest przyjemność obcowania z naturą i jej cudami .
MariaTeresa dziękuję - mnie tez wszystko w tej odmianie podoba się.
Kilka dni temu pokazałam rabaty z liliowcami z oddali , to może dziś troszkę przybliżę ich portreciki.
Większość moich odmian pochodzi od Anity, kilka sztuk ze szkółki Ismena oraz niewielka ilośc z wiosennej wymiany.
Liliowiec rdzawy znany jest wszystkim
To od niego ponad 70 lat temu rozpoczęła się hodowla liliowców wielobarwnych, których kwiaty przybierają najróżniejsze kolory i kształty kusząc hobbystów do powiększania kolekcji.
Liliowiec Rdzawy

Siewka od Ismeny

Liliowiec ALL AMERICAN BABY

Liliowiec RED SUSPENDERS

Liliowiec DARING DECEPTION

Liliowiec SILOAM ROYAL PRINCE

Liliowiec DUBLE DRAGON

Pomieszały mi sie etykiety a pogoda w tym roku deszczowa i zauważyłam nawet spory wpływ na kolorystykę płatków , o jakości kwiatów nawet pisać nie będę.
Duża ilość pąków kwiatowych na liliowcach daje nadzieje na długie kwitnienie i dokładną obserwację szczegółów dla upewnienia się wiarygodności odmianowej.

Liliowiec FAIRY TALE PINK

Liliowiec QUTRAGEOS

Liliowiec EWA

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Znów żałuję, że nie mam więcej liliowców
Wypatrzyłam u Ciebie zawilca w drugim planie. U mnie dopiero pąki.

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Liliowce i dalie masz Krysiu w pięknych seriach. Wstrzymuję się z pokazywaniem dalii, bo będą jeszcze długo kwitły, choć w tym roku zaczęły wcześnie i wszystkie już u mnie kwitną.
Pięknie zakwitł kroplik od Ciebie
Pogoda sprzyja sadzonym roślinom.
Pięknie zakwitł kroplik od Ciebie

- bogda-1980
- 50p
- Od: 20 maja 2010, o 22:22

Pozdrawiam
Bogusia
Ogród Bogusi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 81&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród Bogusi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 81&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- christinkrysia
ewamaj66 Ewo jeśli nie masz liliowców a podobają Ci się to będąc na Forum dość szybko nabędziesz sporo odmian i to z pierwszej reki beż wpadek odmianowych.
Nie wiem o jakiego zawilca Ci chodzi bo u mnie w tej chwili nic takiego nie kwitnie.
Które to zdjęcie ?
JacekP dzięki za odwiedzinki.
Według mnie lepiej jest grupować określone rośliny i wstawiać seriami bo łatwiej się ogląda i lepiej pracuje nad określoną partią.
Cieszę się,że kroplik bylinowy dobrze sie zadomowił - uszczykując boczne pędy i sadząc obok lub każdym dowolnym miejscu będziesz mieć kwiaty przez cały sezon. Można w ten sposób podsadzać inne, zapełnić puste miejsce lub rozświetlać ciemne rabatki.
Podoba mi się to,że moje kwiaty rosną już w tak rożnych miejscach całego kraju.
bogda-1980 Bogusiu witam Cię i serdecznie zapraszam do kolejnych odwiedzin.
dziękuję za uznanie mojego wkładu pracy w ten mały kawałek ziemi i postaram się wpaść z rewizytą.
Działka w tej chwili tonie w kwiatach a ja mam spore zaległości w pracy na niej i w fotkach.
Może dziś pokaże swoje tawułki bo przekwitną a ja nie zdążę nimi sie pochwalić.
W tym roku sa niewielki bo przesadzałam wiosną w rząd pod płotem aby stworzyć mieszankę kolorów o tej porze roku,. Potem zakwitną mieczyki a jesienią zaczną królować chryzantemy.
Tawułki Arendsa w 3 kolorach

Tawułka Chińska

Tawlina jarzębolistna (Sorbaria sorbifolia) 'Sem'
co prawda jest krzewem ( dorasta do ok. 1 m - to odmiana karłowa) ale kwiatostany ma trochę podobne do tawułek więc rośnie obok nich.

Obserwując kwiaty rosnące obok siebie można zauważyć różne ciekawe szczegóły np.to, że kwiatostany obu roślin są troszkę podobne do siebie ale całkiem inaczej rozkwitają
- u Tawułek kwiatostany rozwijają się od dołu a Tawliny od góry
Nie wiem o jakiego zawilca Ci chodzi bo u mnie w tej chwili nic takiego nie kwitnie.
Które to zdjęcie ?
JacekP dzięki za odwiedzinki.
Według mnie lepiej jest grupować określone rośliny i wstawiać seriami bo łatwiej się ogląda i lepiej pracuje nad określoną partią.
Cieszę się,że kroplik bylinowy dobrze sie zadomowił - uszczykując boczne pędy i sadząc obok lub każdym dowolnym miejscu będziesz mieć kwiaty przez cały sezon. Można w ten sposób podsadzać inne, zapełnić puste miejsce lub rozświetlać ciemne rabatki.
Podoba mi się to,że moje kwiaty rosną już w tak rożnych miejscach całego kraju.
bogda-1980 Bogusiu witam Cię i serdecznie zapraszam do kolejnych odwiedzin.
dziękuję za uznanie mojego wkładu pracy w ten mały kawałek ziemi i postaram się wpaść z rewizytą.
Działka w tej chwili tonie w kwiatach a ja mam spore zaległości w pracy na niej i w fotkach.
Może dziś pokaże swoje tawułki bo przekwitną a ja nie zdążę nimi sie pochwalić.
W tym roku sa niewielki bo przesadzałam wiosną w rząd pod płotem aby stworzyć mieszankę kolorów o tej porze roku,. Potem zakwitną mieczyki a jesienią zaczną królować chryzantemy.
Tawułki Arendsa w 3 kolorach

Tawułka Chińska

Tawlina jarzębolistna (Sorbaria sorbifolia) 'Sem'
co prawda jest krzewem ( dorasta do ok. 1 m - to odmiana karłowa) ale kwiatostany ma trochę podobne do tawułek więc rośnie obok nich.

Obserwując kwiaty rosnące obok siebie można zauważyć różne ciekawe szczegóły np.to, że kwiatostany obu roślin są troszkę podobne do siebie ale całkiem inaczej rozkwitają
- u Tawułek kwiatostany rozwijają się od dołu a Tawliny od góry
- Anjja
- Od: 4 sie 2010, o 20:14
Uwielbiam Krysiu tawułki i twoje fotorelacje z działki
Tawułka chińska ma urzekający, niespotykany kolor.

Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Krysiu, ja sama teraz się śmieję
Na ostatnim zdjęciu liliowców w tle widać DALIĘ, która kolorem przypomina zawilec, jaki u mnie rośnie, ale dużo później. Ot, kompleks opóźnienia
A tawułki lubię, też mam ich kilka 

- bogda-1980
- 50p
- Od: 20 maja 2010, o 22:22
Krysiu - dziękuję za odwiedzinki, pracy przede mną rzeczywiście sporo ;:25 ale pomalutku pomalutku może kiedyś i mój ogród będzie podobny do tych które podziwiam na forum
. Pewnie zajmie to duuuuuuuuuuuuużo czasu zwłaszcza ze pomysłów do zagospodarowania mi brak
, ale wierzę że forumowi fachowcy pomogą
.
Pozdrawiam cieplutko

Pozdrawiam cieplutko

Bogusia
- agusia2410
- 500p
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
Piękne tawułki
Mam tylko różową i czerwoną , białej muszę sie dorobić 

- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
Masz rację Krysiu ..to ta sama dalia.A myślałem że to że kwiat jest w połowie fioletowy w połowie pstrokaty to jakiś wybryk natury...ale u Ciebie jest podobnie..
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.