Ogródek AGNESS cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek AGNESS cz.9

Post »

Pokazujesz kilka zdjęć lilii Garden Affaire, ja też ją bardzo lubię,
choć moim zdaniem zdjęcie jednak nie oddaje jej piękności.
Mam ją pod oknem kuchni, czuć w mieszkaniu ten piękny zapach.
Swojego Big Brothera nie mogę znaleźć w ogrodzie, u Ciebie też chyba nie ma zdjęcia tej lilii?
Tegoroczne cebulki z Lilypolu były jednak mniejsze, co odbiło się od razu na wysokości lilii,
zanotowałam jedną pomyłkę, różowa zakwitła mi przy łososiowych, ścięłam do wazonu od razu.
Mam nadzieję, że to koniec pomyłek :wink: .
Mam prośbę, możesz podpisywać odmiany lilii, jeśli je znasz?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudne lilijki pokazujesz. Chyba coraz bardziej zaczynają mi się podobać. Dotychczas twardo się opierałam, ale jak napatrzę się na te cuda, to już taka twarda nie jestem :lol:
Najbardziej podobają mi się te w delikatnych kolorach, jak np ta na pierwszym zdjęciu :wink:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga liliowce wspaniale ujęte :uszy Szczególnie ... nie zachwycam się jednak nimi, jak wiesz wolę - canny :oops: Jednak powiększyłam kolekcję dzięki Marcie :D Musze nauczyc się je kochać chyba :oops:
Lilie piękne :uszy tych z kolei muszę dokupić jesienią :D
Nie pierwszy już raz muszę zwrócić uwagę, że Twoj ogród jest bardzo pojemny ;:180 o każdej porze roku same cuda.
Już po festiwalu, odpoczęłaś trochę?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguś bardzo dziękuję, jesteś naprawdę miła .... a ja uwielbiam Twój ogródek 8-) :lol:

Eluniu faktycznie Big Brothera faktycznie jeszcze nie pokazywałam. Ostatnio miałam młyn w pracy i na nic czasu....ale fotki już zrobione zaraz pozmniejszam i wrzucę. Ja jestem zachwycona tą lilią, jest wspaniała. Ale faktycznie wiele lilii sadzonych wiosną jest niziutkich....całe szczęście, ze ładnie kwitną....
Garden Affaire to naprawdę cudeńko, zakwitła niesamowicie obficie, miała mnóstwo wielkich kwitów, jesienią będę musiała ją przesadzić, bo okazuje się, że posadziłam zbyt blisko siebie.
Elu liijki postaram się podpisywać, ostatnio przez ten pośpiech chciałam pokazać tylko tak szybciutko jakieś kwituszki, zeby smutno nie było :lol:

Wiolu
ja też staram się opierać różnym nowym miłościom.....ale wiadoma jak to sie zawsze kończy 8-) :lol: Więc chyba już znam zakończenie Twojego oporu przed miłością do lilii 8-) :lol: Wspaniałe jest to, że taką strzelistą piękność można wcisnąć w każdą wolną dziurkę pomiędzy inne roślinki....w moim małym ciasnym ogródku jest to ogromny atut :D

Joluniu festiwal skończył się wczoraj w nocy....a dziś zamiast odpocząć musiałam składać scenografię, bałam sie, ze poniszczą mi dekorację, a napracowałam się przy nich jak wół :roll: Na szczęście jutro będę miała wolny dzień to odpocznę ....w ogródku....bo od 2 tygodni nie mogłam do niego zajrzeć i zielsko aż szumi :roll:
Lilijki to moje wielka miłość....aż mi żal, że sporo już przekwitło....
Liliowce....dzięki Martusi i mój ogródek się w nie wzbogacił i już pięknie kwitną :D Canny i mnie bardzo się podobają, ale niestety wiesz jaka u mnie ciasnota, nie ma kompletnie miejsca na roślinki, które trzeba wykopywać, bo poniszczyłabym cebule tulipanów i innych wiosennych....ale zawsze podziwiam je....np u Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ja żałuję że zapachu nie można wyczuć przez monitor :roll:
wyobrażam sobie jak pachną te lilie .
A Ty nie chodzi oszołomiona ich zapachem :roll:
Jakimś chwiejnym krokiem :;230
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02

Post »

Jestem pod wrażeniem twoich lilii i sposobu ich zaprezentowania. ;:180
Ja dopiero w tym roku poczułam jak pięknymi są roślinami ;:223 .Będę częściej gościć w twoim ogrodzie, bo znajduję tu inspirację do swoich nasadzeń.
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Do nadrobienia zaległości w Twoich wątkach zostało mi jeszcze kilka dobrych dni, będę z przyjemnością podczytywała.

Dzwonki które pokazywałaś w czerwcu siałaś czy kupiłaś już wyrośnięte?
Jak długo kwitną?
Czy masz może dzwonki brzoskwiniolistne - a jeśli tak, to mam identyczne pytanie.
Te drugie bardzo bym chciała, ale nigdzie nie mogę utrafić w doniczkach, a sianie mi wybitnie nie idzie :?
I nie wiem teraz czy dalej szukać, czy jednak kupić te nasiona i próbować?
I czy są ekspansywne?

Powzdychałam nad Twoimi liliami - przepiękne!
Nawet jeśli to nie te, które zamawiałaś.
Tęskno mi do moich własnych, ale zastanawiam się czy dać żryć nornicom ponownie :evil:

Wiesz może jak nazywa się fioletowa tawułka?
Nigdy takiej nie widziałam.

Przepraszam za 100 pytań do... ;:167
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko a ja zastanawiałam się skąd ten mój chwiejny krok 8-) :lol:
Ale naprawdę... zapach jest zabójczy, lilie pachną oszałamiająco....zapach nawet wpada przez okna do domu :D Jak kwitły Garden Affaire, które posadzone są pod samym tarasem, to aż za mocno pachniało wieczorami :D

Aniu jeśli znalazłaś u mnie coś godnego inspiracji to strasznie mi miło :D Zapraszam serdecznie zawsze, kiedy masz ochotę;:196 Lilie to moja miłość i bardzo żałuję, ze mam mało miejsca, bo sadziłabym je bez końca.....

Witaj Kocinko :wit
Dzwoneczki wszystkie mam z sadzonek , nie wysiewałam żadnych. Brzoskwiniolistne również, dostałam w zeszłym roku sadzoneczki od Bożenki, mam tylko białe, ale chcę posadzić jeszcze niebieściutkie, bo uwielbiam dzwonki, nigdy ich za wiele 8-) :lol:
Dzwoneczki kwitną dosyć długo, można się spokojnie nacieszyć ich delikatnym pięknem :D Ekspansywny jest jedynie dzwonek drobny, to te maluszki, które pokazywałam białe i niebieskie na skalniaczku i sieje się i rozrasta rozłogami jak szalony....ale ja mu na to pozwalam bo jest cudny :roll: :lol:
Co do lilii.....może spróbuj posadzić cebule w takie spore donice, lub butle po 5cio litrowej wodzie , zakopane w ogrodzie żeby rant wyglądał troszkę ponad ziemię....to dobra ochrona przed nornicami....a ile radości, ze je przechytrzyliśmy 8-)
Nazwy tawułki niestety nie znam, wiele z nich ma takie zbliżone odcienie, a na metkach z zakupu nie potrafię się doszukać, bo są zupełnie inne kolorki i nie mam pojęcia która jest która.....
Z pytań jak i z tego, ze do mnie zajrzałaś bardzo się cieszę ;:196
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witaj Agnieszko :)
Ja dzisiaj pracuje a za oknem piękny dzień ;:3 Miałem zaplanowane kopanie nowego oczka wodnego, ale niestety coś mi zawsze wyskoczy i prace trochę się oddalają :evil:

Masz imponującą kolekcję liliowców jak i lilii :shock: Ja tych pierwszych pomału się pozbywam. Mam kilka swoich starych odmian (babcinych) jak również kilka od Gieni. Te moje co jakiś czas komuś oddaje. Te od Gieni posadziłem w rogu rabaty , jako wypełnienie luki za liliami. Aby coś tam rosło, jak lilie zeschną.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

'Garden Affaire' - już mi się wbiła w pamięć nazwa i kiedyś trafi do mnie ta wyjątkowa lilia ;:65
U mnie też liliowce zaczynają się powtarzać ale dzięki temu przybywa ich w starym ogrodzie (moja mama jest zachwycona). Jednak odmian jest tak wiele, że nigdy dość oglądania ich. Twoje pokazane w sposób mistrzowski ;:63
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30

Post »

Angess, nie będę oryginalna - Twoje lilie odbierają mowę; nie ma słów, żeby je opisać... ;:196 ;:196
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Agnieszko, Twoje lilie są piękne. Ja wiekszość z nich miałam i miałabym dalej gdyby nie nornice. U mnie też jeszcze wiele niezakwitło sadzonych wiosną. Wiele nie ma paków kwiatowych, dziwne.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcinku faktycznie dzień dzisiaj piękny, ja planowałam popracować w ogródku, bo zielsko aż szumi....jednak nic z tego , jest zbyt gorąco...Wieczorkiem podziałam :D
Lilie to moja miłość od zawsze....obok róż .....w liliowcach zakochałam się na Forum, jak odkryłam jakie są piękne i w jak ogromnej mnogości odmian :D

Jacku dziękuję :D Wcale się nie dziwię, ze Mama zachwycona, liliowce to naprawdę wspaniałe kwiaty, u mnie zaczynają kwitnąć nowinki, chodzę i się zachwycam....nawet tymi najpopularniejszymi....one wszystkie takie śliczne :D
Świetnie, ze planujesz zakup ,,Garden Affaire,, to przepiękna lilia, kwitnie jako jedna z pierwszych jeszcze z azjatkami, ma ogromne wspaniałe kwiaty ....i ten zapach....

Działeczko bardzo mi miło, ze podobają Ci się moje lilijki....to naprawdę wspaniałe rośliny, cieszę, się że kwitną w różnym terminie, tak, że możemy cieszyć się nimi długi czas :D

Krysiu może nie mają pąków kwiatowych bo cebule były zbyt małe, u mnie też kilka sadzonych wiosną nie zakwitnie. Ale mam nadzieję, ze w przyszłym roku nadrobią :D
Nornic szczerze współczuję, może spróbuj posadzić cebule w dużych donicach, lub 5cio litrowych butlach po wodzie i wkopać w ogrodzie , tak, żeby rant wystawał nad ziemią....może to zadziała....

Dzisiejsze widoki z ogrodu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

Piękne te lilie Agniesiu. Ja już w domu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Przepięknie u Ciebie ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”