Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Post »

Grażynko, ja mam od Ciebie ten floksik! :tan On jest trochę bardziej fioletowy i ma białe w środku :D

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Teraz widzę.
To już taka kępa Ci urosła ? :shock:
A ja myślałam o takim - to mój nowy nabytek.

Obrazek

Mam tylko tą fotkę, bo strasznie trudno mu ją zrobić - aparat nie czyta tego koloru.
Ale tu kolor bardzo zbliżony do naturalnego.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, to chyba taki sam, jak ten mój! Ja go dostałam od Jadzi 1.
On ma własnie taki kolor trudny do uchwycenia. Zresztą zmienia się! Pączki były wyraźnie niebieskie. Jak się rozwinęły, to kwiaty były najpierw ciemno różowe, potem zniebieszczały i teraz są fioletowe. Ale pamiętam, ze były tez takie niebieskie, jak na Twoim zdjęciu :D
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Izo!

Odbyłam piękny spacerek wśród Twoich roślin... wszystko mi się podoba ;:333 .
Najdłużej zatrzymałam się przy tytoniu... mam jedną marną samosiejkę, mimo, że jesienią wysiałam całą torebeczkę nasion :roll: .
No i cieszy mnie bardzo, że przegorzan cudnie Ci się rozmnożył ;:63 ... widzisz jak to dobrze mieć piaszczystą,
przepuszczalną glebę? :lol: Na mojej glinie, mimo ulepszaczy, karłowacieje ;:222

A wiesz, że przycięty po kwitnieniu wieczornik, znowu zaczyna pokazywać kwiatki... no i wypuszcza młode liście? :heja
Zapowiada się czwarty, kwitnący sezon... a to podobno roślina dwuletnia! :;230

Czy Twój też zaczyna powtórkę?

Obrazek

;:100
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, może tytoń akurat lubi glebę piaszczystą, tak jak len? ...
Przegorzan z nasion niestety mi nie wzeszedł (z nasionami u mnie często tak bywa :( ), a ten wybujał z sadzonki od Halinki/eukomis. Ale nie na piasku tak się rozhukał, a na oborniku ;) :lol:
Za to Twój czerwony dzielzan chyba się całkiem u mnie zadomowił i moja kępa wyglada nie gorzej niz Twoja :lol: Nie wiem, czy to złudzenie, ale wydaje mi się, że u mnie on jest wyższy :roll:
Niestety już kwiatki straciły kolor, a wszystko przez suszę. Założę się, że gdybym go teraz wykopała, to z korzeni osypałby się suchusieńki piach :(
Wieczornika ścięłam, ale mnie nie kwitnie. Też pewnie przez suszę :roll:
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ahaaaa! Widać, że nie ograniczasz się z obornikiem ? U mnie to rarytas ( granulowany, przytargany ze sklepu i niezbyt tani), więc 'zaszczyca' tylko te szlachetniejsze rośliny :twisted: . A już myślałam, że to potomkowie mojego przegorzanka ;:24 .
Fajnie, że dzielżan się spisał... widać gliniaste podloże pozwala mu dłużej kwitnąć. Co do wysokości sama jestem ciekawa,
i następnym razem go zmierzę i tu Ci podam wynik. Zmierz i Ty, to porównamy :;230 .

Miłej niedzieli, dobranoc ;:100
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Takiego floksika niebieskiego nie widziałam ,kiedyś zamówiłam w cebulach ale okazał się nieciekawy i nie był niebieski .

Genia
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

A ja miałam okazję wczoraj w Rybniku kupić takiego niebieskiego floksa... i co ?
Ano nic... zapomniałam... :;230
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mój internet pojawia się i znika. Zaczynam pisać w sobot, a kończę w niedzielę :roll:

Aniu, od jakiegoś czasu mam nieograniczony dostęp do obornika, więc szastam nim na lewo i prawo :;230 Ale gdybym go nie miała, to wszystko by zmarniało na tym moim jałowym piaseczku.
Teraz dodaję jeszcze glinę, bo bez tego podlewanie wykończy mnie fizycznie i finansowo :(
Myslę, że w Twojej gliniastej ziemi, dzielżan ma dość wody, a u mnie był sadzony na oborniku, ale jeszcze bez gliny. Wprawdzie podlewałam go, widać jednak to było za mało. On po prostu zasuszył kwiatki :?
Ale nic to! Będę go przesadzać, to dostanie swieża porcję oborniczka i duzo gliny ;) Może będzie kwitł wtedy równie długo jak Tobie kwitnie :D A jest sliczny! Taki mocny akcent w bladawej części ogrodu :lol: Jeszcze dziś go zmierzę! :D

Gieniu, ten floks jest zmienny! Przysięgam, że rano, jeszcze w cieniu, był taki niebieski, jak na zdjęciach poniżej, a jak dosięgło go słońce, około południa, zrobił się całkiem fioletowy :D

Gabi, co zapomniałaś? Kupić? :shock: :;230

Na mojego będzie trzeba poczekać do przyszłego roku, bo on coś wolno się rozrasta i za wcześnie, żeby go intensywnie dzielić, a czuję, że chętnych trochę będzie ;) :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

No tak u Izy musi być niebiesko :lol:
Piękne połączenie języczki dłoniastej z tym niebieskim floksem :shock:
Ja za zółtym kolorkiem nie przepadam ,ale języczki
uwielbiam ,nawet jak żółto kwitną :lol:
I donoszę uprzejmie ,że biała ketmia ma pąki kwiatowe ;:138
A masz może zdjęcie fioletowego tojadu :?:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bożenko, w ogrodzie wszystkie kolory są potrzebne, więc i żółtego zabraknąć nie może :lol:
Też mi sie podoba to połączenie :D

Cieszę się, że ketmia ma pąki! :tan A moje ... nie ma :;230 Ale może jeszcze zrobi :D Była wiosną przesadzana, to moze dlatego :?

Zdjęcie tojadu gdzieś mam, ale z ubiegłego roku, bo teraz jeszcze nie kwitnie. Chociaż jeden się już szykuje :D
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Izo, prześlicznie u Ciebie-jakie łany, kwitnących bujnie liliowców :shock: U mnie pojedyncze kwiatki, ale i tak cieszą, bo na niektóre czekałam cały rok :wink:
Piękny ten Twój niebieski floks. Nie dziwię się, że cieszy się, aż takim powodzeniem ;:109 Też mam kilka odmian floksów wiechowatych. U mnie rosną w lekkim półcieniu-więc dopiero się szykują do kwitnienia :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuniu ależ u Ciebie obfitość róż i wszystkie takie piękne :D U mnie już część odpoczywa,a u Ciebie piękne bukiety :D
Floksy prześliczne.....Twoje/moje też już zakwitły ;:196 :tan i chryzantemki porosły piękne krzaczki i mają masę pączuszków :tan
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Na mojego będzie trzeba poczekać do przyszłego roku, bo on coś wolno się rozrasta i za wcześnie, żeby go intensywnie dzielić, a czuję, że chętnych trochę będzie

Pewnie czytasz w moich myślach :;230 Cudnie Ci wszystko kwitnie mi mo niedogodności glebowych.Za floksem już tęsknię. ;:196
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Patryku, nigdy nie zbierałam nasion z floksów, ale z tego spróbuję :D

Ewo, widziałam u Ciebie również kępy pięknie kwitnących liliowców ;) :D
Niektóre dopiero zaczynaja kwitnąć, więc wszystko jeszcze przed nami :D

U mnie o półcień bardzo ciężko :roll: Ten floks i tak ma szczęście, że ma cień do południa, inne mają słońce od świtu do zmierzchu :lol:

Aguś, róże u mnie też odpoczywają, chociaż niektóre już powtarzają, ale to są pojedyncze kwiatki. Tylko parkowe czerwone kwitną nieprzerwanie :D
Bardzo się cieszę, że floksy Ci kwitną i mam nadzieję, że chetzantemy uchowają się zdrowe, bo moje zawsze coś gnębi.
A Twoja-moja Tumba wytworzyła całe pęki pączków! :tan Juz się nie mogę doczekać, jak z nich kwiaty powstaną ;:65

Aniu, będę o Tobie pamiętać! Przeciez wiesz ;:196
Właśnie się dziwię, że w ogóle coś kwitnie :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”