Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
sylwekw

Post »

Nalewka pisze: Apetytem swoim i rodzinki :lol: :lol: :lol:

Wiele ziół ma podobne wymagania, z grubsza można je podzielić na dwie grupy, te pochodzące od południowych lubią ciepełko, zaciszne miejsce i słońce, a te pochodzące od rodzimych mają mniejsze potrzeby, mogą rosnąć też w półcieniu. Niektóre wymagają okrycia na zimę (niektóre lawendy), inne są krótkowieczne (natka pietruszki), jeszcze inne tylko roczne. Później trzeba kontrolować rozrost ziółek, bo niektóre potrafią się rozłazić po grządce (mięta), a niektóre po całej działce (lebiodka). Niektóre rosną też wzwyż i wszerz, aż do wielkości niezłych krzaczorów - trzeba to wziąć pod uwagę przy planowaniu ogródka ziołowego. Ale to wszystko są drobiazgi, jeśli się lubi zioła :) Powodzenia!!!
NO wiesz głównie mi chodziło o to, że np jak taki zielnik mocno pachnie to warto by go gdzieś umieścić aby z tych zapachów korzystać, jeśli np jest ładny i kolorowy to dobrze aby miał jakieś tło .. ja po prostu nic nie wiem o ziołach w ogrodzie i dlatego nie wiem jak się zabrać za planowanie miejsca i nie chciałbym np teraz obsadzić inną grupą roślin tą strefę ogrodu, która byłaby najlepsza dla ziół.
sylwekw

Post »

No dobrze mam jeszcze z godzinkę do urlopu więc wstawię kilka zdjęć.

Dwa różaneczniki - nazwy odmian dopiszę gdy wrócę do domu :-) - tylko ten drugi trochę się przechylił bo od chwili posadzenia kilka dni pod rząd wiatrzysko było straszne (aż musiałem je przywiązać) i go tak przekrzywiło. Na razie tak zostanie ale chyba jesienią będziemy musieli je przesadzić bo dopiero kilka dni po posadzeniu żona mi uświadomiła, że wsadziłem je w miejscu gdzie zimą z dachu dużo śniegu się zsuwa :-( i taki obsypujący się śnieg pewnie by je zniszczył.

Obrazek Obrazek

No i nasze Canny - ciekawi jesteśmy jakie będą bo dostaliśmy je i nie wiemy - oraz macierzanka - tak nam się spodobała, że dokupiliśmy kolejne :-)

Obrazek Obrazek

Nasze dwa pierisy:

Obrazek Obrazek

A tak swoją drogą, ciekawi mnie, czy to nie przeszkadza, że ja tutaj bezpośrednio wklejam takie duże zdjęcia a nie tak jak inni same miniatury - tylko ja wklejam linki do zdjęć, które są umieszczone na moim koncie WWW a nie wykorzystuję jakichś darmowych serwisów dla zdjęć i dlatego tak to wychodzi ale jeśli się pojawią głosy, żebym jednak takie miniaturki tu wstawiał to się dostosuję??
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim zdaniem ten rozmiar jet ok ,a zdjęcia ładne ja nie lubię miniaturek bo trzeba czekać aż się otworzą ,te widzę od razu. :D
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Lady-r pisze:Moim zdaniem ten rozmiar jet ok ,a zdjęcia ładne ja nie lubię miniaturek bo trzeba czekać aż się otworzą ,te widzę od razu. :D
Otóż to! Zgadzam się całkowicie, też wolę duże zdjęcia.
Bardzo ciekawie się to wszystko zapowiada, mam nadzieję, że pokażesz nam wkrótce kwitnącą kannę, bo na różaneczniki to jeszcze trochę poczekamy...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Też wolę większe zdjęcia, bo lepiej na nich widać :)

Ale też dłużej się wczytują, a dla kogoś z mniej przepustowym łączem jest to problem. Na miniaturki czeka się krócej, a jeśli coś maleńkiego zainteresuje, zawsze mogę kliknąć prawym klawiszem myszy i otworzyć większe zdjęcie w nowej karcie czy nowym oknie, niech się wczytuje przez ten czas, kiedy oglądam resztę miniaturek i czytam tekst.

A zmienić łącza nie mogę, niestety działa tu tylko telefon / modem. A ten w teorii jest rewelacyjny, a w rzeczywistości prędkość przesyłu jest trzykrotnie niższa. Zacytuję odpowiedź operatora na moją reklamację: "(...) Wartość 384 Kb/s to maksymalna prędkość, uzyskana w warunkach laboratoryjnych w przypadku połączenia poprzez sieć 3G. Taka prędkość w warunkach sieci nie jest możliwa do osiągnięcia. (...)"

No i znowu wyszedł mi off-topic, ale z drugiej strony odpowiadam na pytanie :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Grzegorz B

Post »

Sylwek ja też zgadzam się z poprzednikami, że taki rozmiar zdjęć jest najlepszy. Ja nie tracę wówczas tyle czasu na wczytywanie zdjęć :wink:
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Sylwku! Jeżeli interesują Cię zioła, to zajrzyj do ogrodu Chatte http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=330. Prowadzi tam "wątek ziołowy", który na razie jeszcze nie jest wydzielony. Może znajdziesz tam odpowiedzi na niektóre swoje pytania :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Dopiero dzis trafiłam do twojego ogródka. Brakuje mi "szerszych planów" oraz informacji o powierzchni działki. Widać,że bakcyla już złapałeś :D Masz sporo ciekawych roślin, a nieznajomością nazw niektórych z nich nie przejmuj się - z czasem będziesz ekspertem !Gratuluję pasji, pracowitości i...czekam na kolejne zdjęcia.
Pozdrawiam cieplutko, E.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
sylwekw

Post »

O rany - wreszcie koniec urlopu ... pisze wreszcie bo jak się okazało urlop nie sprzyjał zaglądaniu do Forum. Teraz będzie pora to naprawić i pokazać co się zmieniło w naszym ogródku przez lato oraz przedstawić obiecane szersze plany ogrodu. Więc rozejrzę się trochę w pracy - po urlopie trzeba się zaaklimatyzować - i wezmę się do roboty :-)

No i jeszcze teraz będzie więcej czasu na oglądanie waszych ogrodów.
Awatar użytkownika
AnaM
50p
50p
Od: 8 sie 2007, o 13:07

Post »

Sylwku, obiecałeś wstawić nowe zdjęcia i na obietnicach się skończyło. Pokaż, co zmieniło się w Waszym ogródku po urlopie.
sylwekw

Post »

AnaM .... przepraszam, że aż muszę być upominany o to ale już niebawem pokażę. Faktycznie trochę się pozmieniało a właśnie teraz jesteśmy na etapie dopracowywania naszej koncepcji co gdzie i jak w ogrodzie na przyszły rok więc będzie trochę remanentów w ogrodzie.

Obiecuję jeszcze tylko kilka dni i będzie sporo nowych zdjęć.

Ciekawe czy Wy też na początku musieliście po kilka razy niektóre grupy roślin przesadzać zanim dopracowaliśćie ostetczną wizję rozmieszczenia ich w swoich ogrodach :-).
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Witam cię Sylwek, właśnie naoglądałam sie u ciebie pięknych kwiatów. Widać, że masz dużo pomysłów na zorganizowanie ogrodu.

Czekam z niecierpliwością na nowe zdjęcia :lol:
sylwekw

Post »

Kurde bardzo zaniedbałem tą sprawę - ale nadrobię to niebawem - mam nadzieję, zwłaszcza, że wiosna zbliża się wielkimi krokami i mam nadzieję, że trochę zmobilizuje mnie do jeszcze większej aktywności tak jak te mobilizujące słowa.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Faktycznie Sylwku, trochę się opusciłeś... :? Miały być nowe zdjęcia, a Ty zniknąłeś.
Masz od wiosny nową szansę :wink:
sylwekw

Post »

Dziękuję za drugą szansę :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”