Czarna porzeczka.

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
werty
50p
50p
Posty: 64
Od: 2 cze 2009, o 08:14
Lokalizacja: opolszczyzna

Czarna porzeczka.

Post »

Jestem cukrzykiem i mam wątpliwosci czy,warto dawać do słoików czarną porzeczkę z minimalna iloscia cukru.
Słyszałem że czarna porzeczka jest wskazana przy bólach brzucha i jelit. Podajcie jakieś przepisy.
Może ktoś z Was poda mi taką rade,Dziękuję.
Ania D.
500p
500p
Posty: 601
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Werty, co prawda już po sezonie, ale może kiedyś skorzysztasz. Ja robię wszystkie przetwory bez cukru, nigdy mi nic nie spleśniało. Podstawą jest robienie z bardzo dojrzałych owoców. Jak ktoś chce, to może słodzić miodem, suszonymi daktylami, stewią etc.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Posty: 704
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Luboń k. Poznania

Re: Czarna porzeczka.

Post »

Sezon w pełni, a ja robię dżem porzeczkowo-agrestowy :)

Obrazek
Tomek
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czarna porzeczka.

Post »

A gdzie przepis? ;)
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2021
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Czarna porzeczka.

Post »

Dżem porzeczkowo - agrestowy ? Tego jeszcze nie jadłem.
Koniecznie przepis.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Posty: 704
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Luboń k. Poznania

Re: Czarna porzeczka.

Post »

Niech wam będzie! Dżem jak dżem :)

0,5 kg czarnej porzeczki
0,5 kg dojrzałego agrestu
2 szklanki cukru
żelfix 2:1

Porzeczki obieram z szypułek i zaschniętych kwiatostanów (to brązowe), agrest też obieram. Owoce myję, odsączam i wrzucam do rondelka. Mieszam z żelfixem.
Wstawiam na ogień, dodaję odrobinę wody na dno, mieszam. Szybko się zagotowują. Jak się zagotują i puszczą sok wsypuję cukier i zagotowuję ponownie. Gotuję jeszcze 3 minuty mieszając. Nie rozdrabniałem owoców. Gorącą konfiturę nakładam do wyparzonych słoiczków.
Smaczne! Nie takie kwaśne, agrest łagodzi smak.
Tomek
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czarna porzeczka.

Post »

Bardzo lubię porzeczki, zwłaszcza czarne, agrest też pychota. Ale u mnie w domu tylko soki się z porzeczek robiło, z czarnych ewentualnie pyszny dżemik, a agrest i czerwone porzeczki na kompot. Lub to zjedzenia od razu ;)
Takiego dżemu jeszcze nie jadłam ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”