Co do tego więdnięcia , więc tak :
niedobór K- zaczyna się na dolnych liściach od żółtych obwódek , które z czasem brązowieją i przechodzą w nekrozy. Na liściach młodych nie ma objawów braku K . Blade i często zniekształcone liście najmłodsze to brak Ca, ale o tym potem.
Wzrost jest przy niedoborze spowolniony , owoce rosną zniekształcone od strony łodygi , takie jakby pomarszczone , zwężone. Potas ma duży wpływ na transpiracje (parowanie ) , przy braku często liście tracą turgor (tak po naszemu są przywiędnięte).
Nadmiar K (potasu) hamuje pobieranie Ca (wapnia) i Mg magnezu .
A biorąc pod uwagę, że większość nawozi doglebowo siarczanem potasu to tez od razu zwiększa się zasolenie , co w efekcie tez się objawia więdnięciem

(przy zasoleniu rośliny zaczynają mieć problem z pobieraniem wody , pominę kwestie wyjaśniania dlaczego :P )
Nawożenie w okresie owocowania ? N : P : K : Mg : Ca ? w stosunku 1 : 0,3 : 1,5 : 0,2 : 0,8.
Magnez
tu macie jasne przebarwienia na całym liściu między nerwami (są to tzw chlorozy ), ale nerwy sa zielone . brzegi liści nierówne i często kruche ( dla mnie w ogóle liście ogórów są kruche :P ).
Ma wpływ na zawiązywanie owoców i plonowanie
Przenawożenie Ca i K hamuje pobieranie Mg .
ufff i jeszcze wapń
jego brak widać na najmłodszych liściach , są jasne i najczęściej zniekształcone.
Owoce przy braku źle się rozwijają i pędy też

Liście tez mogą sprawiać wrażenie lekko przywiędniętych dlatego , że Ca reguluje między innymi prawidłowe uwodnienie komórek i pobieranie, i przemieszczanie skł. odżywczych.
przy braku Ca źle rozwija się system korzeniowy i na pewno jest on mniejszy.
aaa to może jeszcze coś o P fosforze
przy braku liście robią ssie ciemne, wręcz aż przechodzą w brąz. Jak go jest za mało ogóry maja ciężko przejść w owocowanie.
niedobór występuje głownie jak jest zimno , jak jest za dużo Ca i N, i jak jest nadmiar K to też
To tyle o podstawowych nawozach.
Teraz każdy sobie może sprawdzić czego mu brakuje, a raczej czego brakuje jego ogórkom
jak się tu mądrze to jeszcze o temperaturach
Ogórki mogą Wam też więdnąc z powodu niskiej temperatury . W niskiej temperaturze (poniżej 12 stopni i powyżej 40-45 stopni) mało , że roślina nie pobiera składników odżywczych ( hamuje najwięcej P K i Mg ) to jeszcze ogranicza pobieranie wody. Optymalna temperatura dla ogórów to 20-30 (tak mniej więcej oczywiście

)
Jak ktoś ma zacienioną uprawę , albo jest długo pochmurno to tez się musi liczyć z tym , że mała ilość światła może mieć wpływ na niedobory P K i Mg , aaa i mikroelementów też .
Ło matko ale tego napłodziłem m, a mogłem sobie dłużej pospać
Ale mam nadziej , że pomoże Wam to w rozpoznawanie czego komu brakuje , życzę miłej zabawy

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....