Ogórek w gruncie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gizela-75
100p
100p
Od: 22 lis 2009, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie

Post »

Witam, w końcu się zdecydowałam odezwać, bo póki co to tylko czytam i wdrażam z powodzeniem różne Wasze rozwiązania szczególnie w uprawie pomidorów, ale widzę że to ta sama ekipa :D .
Teraz jednak muszę zadać pytanie (z tych nietypowych) ponieważ pogoda była nieciekawa, a się troszkę wypogodziło pomyślałam, że muszę użyć w końcu trochę chemii i udałam się do sklepu zapytałam o środki ochrony na zarazę ziemniaczaną i inne grzybowe problemiki pomidorków polecono mi Amistar zapytałam czy nadaje się on też do ogórków Pani powiedziała, że oczywiście więc kupiłam, popryskałam i zaczęłam czytać o karencji i na pomidora było 3 dni, a o zastosowaniu i karencji ogórka nic. Zrobiła mnie na szaro i teraz zastanawiam się jak długo tego ogórka nie konsumować.
Na koniec chcę podziękować Wszystkim za wiedzę przekazywaną na forum bo dzięki Wam moje pomidorki rosną super i tak samo smakują.
I NIE KŁÓĆCIE SIĘ BO DZIAŁKA (OGRÓD) TO RELAX !!!
Boss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2011, o 21:58

Post »

w czwartek pryskalem amistarem. Masz tam na ogórek w gruncie okres karencji 3 dni ;)
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Ja już nie wiem kiedy żartujecie a kiedy na poważnie mówicie :roll:
Czy z tym popiołem to serio? Czy ogórkom to dobrze zrobi?! Pytam bo mam dwa ogromne worki popiołu z pieca kaflowego ( palono tylko drzewem). I właśnie się zastanawiałam, do czego go użyć?
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Romaszko popiół drzewny jest bardzo wartościowy dla naszych roślin, zawiera praktycznie wszystko oprócz azotu. Niestety zawiera też dioksyny, ale jeśli jest to czyste spalane drewno, to moim zdaniem nie jest tego wiele. Ja podsypałam nim raz pomidory, a oprócz tego używam go w ogrodzie kwiatowym, szczególnie kochają go róże. Plus jest taki, że tam można używać go bez ograniczeń. :wink:
pozdrawiam, Anita
11krzych

Post »

diament79 pisze:Jakieś dwa tygodnie temu paliłam stare gałęzie, całe mnóstwo czarnej, teraz mazi zostało to mam to po prostu zebrać i dać pod ogórki? Czy na świeżo spalić?
Możesz dać. Nic mu się nie stało. Tak wygląda popiół jak dostanie wody. I trochę ziemi spod popiołu też zbierz, bo już tam przesiąkło trochę "miodu".
NITKA pisze:..popiół drzewny jest bardzo wartościowy dla naszych roślin, ... można używać go bez ograniczeń. :wink:
Nie do końca. Popiół odkwasza glębę. Ale ponieważ z reguły mamy zakwaszoną, to słusznie Anitko napisałaś, trzeba się postarać żeby przedawkować. Z zastrzeżeniem, że parę garści pod krzak można dać ale wiadro pod krzak wykończy roślinę jak zaraza ziemniaczana pomidory.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

romaszka pisze:Ja już nie wiem kiedy żartujecie a kiedy na poważnie mówicie :roll:
Czy z tym popiołem to serio? Czy ogórkom to dobrze zrobi?! Pytam bo mam dwa ogromne worki popiołu z pieca kaflowego ( palono tylko drzewem). I właśnie się zastanawiałam, do czego go użyć?
Skład popiołu roślinnego: (również może zawierać siarczki)

Związek Ilość (% masowo)
N 0
P4O10 1,3 - 20
K2O 5 - 35
CaO 18 - 45
MgO 1,3 - 16
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p
Od: 24 kwie 2011, o 10:32

Post »

Boss pisze:zalało mi ogórki przez te deszcze :cry:

http://imageshack.us/g/89/11904570.jpg/

jeśli będzie tak dalej padać to i u mnie tak będzie. wczoraj wieczorem opryskałem, i zaraz po tym zaczęło padać, może nic nie będzie. ;/ tzn. nie zmyje.
Pozdrawiam Daniel.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

Co do tego więdnięcia , więc tak :
niedobór K- zaczyna się na dolnych liściach od żółtych obwódek , które z czasem brązowieją i przechodzą w nekrozy. Na liściach młodych nie ma objawów braku K . Blade i często zniekształcone liście najmłodsze to brak Ca, ale o tym potem.
Wzrost jest przy niedoborze spowolniony , owoce rosną zniekształcone od strony łodygi , takie jakby pomarszczone , zwężone. Potas ma duży wpływ na transpiracje (parowanie ) , przy braku często liście tracą turgor (tak po naszemu są przywiędnięte).
Nadmiar K (potasu) hamuje pobieranie Ca (wapnia) i Mg magnezu .
A biorąc pod uwagę, że większość nawozi doglebowo siarczanem potasu to tez od razu zwiększa się zasolenie , co w efekcie tez się objawia więdnięciem :( (przy zasoleniu rośliny zaczynają mieć problem z pobieraniem wody , pominę kwestie wyjaśniania dlaczego :P )

Nawożenie w okresie owocowania ? N : P : K : Mg : Ca ? w stosunku 1 : 0,3 : 1,5 : 0,2 : 0,8.

Magnez
tu macie jasne przebarwienia na całym liściu między nerwami (są to tzw chlorozy ), ale nerwy sa zielone . brzegi liści nierówne i często kruche ( dla mnie w ogóle liście ogórów są kruche :P ).
Ma wpływ na zawiązywanie owoców i plonowanie
Przenawożenie Ca i K hamuje pobieranie Mg .

ufff i jeszcze wapń
jego brak widać na najmłodszych liściach , są jasne i najczęściej zniekształcone.
Owoce przy braku źle się rozwijają i pędy też :)
Liście tez mogą sprawiać wrażenie lekko przywiędniętych dlatego , że Ca reguluje między innymi prawidłowe uwodnienie komórek i pobieranie, i przemieszczanie skł. odżywczych.
przy braku Ca źle rozwija się system korzeniowy i na pewno jest on mniejszy.

aaa to może jeszcze coś o P fosforze
przy braku liście robią ssie ciemne, wręcz aż przechodzą w brąz. Jak go jest za mało ogóry maja ciężko przejść w owocowanie.
niedobór występuje głownie jak jest zimno , jak jest za dużo Ca i N, i jak jest nadmiar K to też

To tyle o podstawowych nawozach.
Teraz każdy sobie może sprawdzić czego mu brakuje, a raczej czego brakuje jego ogórkom :)
jak się tu mądrze to jeszcze o temperaturach
Ogórki mogą Wam też więdnąc z powodu niskiej temperatury . W niskiej temperaturze (poniżej 12 stopni i powyżej 40-45 stopni) mało , że roślina nie pobiera składników odżywczych ( hamuje najwięcej P K i Mg ) to jeszcze ogranicza pobieranie wody. Optymalna temperatura dla ogórów to 20-30 (tak mniej więcej oczywiście :) )
Jak ktoś ma zacienioną uprawę , albo jest długo pochmurno to tez się musi liczyć z tym , że mała ilość światła może mieć wpływ na niedobory P K i Mg , aaa i mikroelementów też .

Ło matko ale tego napłodziłem m, a mogłem sobie dłużej pospać :;230
Ale mam nadziej , że pomoże Wam to w rozpoznawanie czego komu brakuje , życzę miłej zabawy ;:187
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Weteran ,dzięki za wykład.Teraz tylko dopasować ,dlaczego liście ogorków więdną ;:224
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

oj mając ściągę to nie problem ;:224 :P
Tylko kto teraz na w tym wątku będzie pisał , jak wszyscy wszystko będą wiedzieć ?? :;230 :;230 :;230
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Gizela-75, Boss
Do oprysku ogórków nie stosuje się Amistaru, gdyż jest nieskuteczny .Poniżej wklejam Wam wykaz zalecanych środków do ochrony chemicznej przeciw chorobą ogórka przez PNOS Ożarów Maz.
ogórek
? mączniak rzekomy dyniowatych.
naprzemiennie dwa preparaty:
1. [ACROBAT MZ 69 WG, CURZATE M 72,5 WP, HELM-CYMI 72,6 WP, EKONOM 72,5 WP]
2. [Tanos 50 WG, MILDEKS 711,9 WG, [bez AMISTARU !!!]
? kanciasta plamistość
[MIEDZIAN 50 WP, MIEDZIAN EXTRA 350 SC]
Zwróćcie uwagę na to że przy Amistarze jest potrójny wykrzyknik
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

janhel41 pisze:Do oprysku ogórków nie stosuje się Amistaru, gdyż jest nieskuteczny
a skąd takie info ??
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Weteran
Zobacz sobie aktualną instrukcję dołączoną do opakowania Amistaru z tego roku, Czy jest tam polecany oprysk tym środkiem ogórków? W poprzednich latach był oprysk zalecany.Zapoznaj się z poniższymi linkami.
https://mail.google.com/mail/?hl=pl&tab ... c65e5b4439 zapoznaj się z częścią dotyczącą ochrony roślin.
Zapoznaj się również z tym linkiem w części dotyczącej zalecanych środków ochrony roślin
http://www.bayercropscience.pl/att/2/br ... 5_2006.pdf
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

mi chodzi o to skąd masz info , że jest nieskuteczny ??
to co tam pisze to środki ochrony zarejestrowane na ten rok
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

Amistar został z ogórka wycofany nie dlatego że jest nie skuteczny tylko dlatego że powoduję uodparnianie się grzyba wywołującego mączniaka rzekomego.
Natomiast Amistar w ogórku zwalcz też takie choroby jak Antraknoza, parch dyniowatych, czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych, szara pleśń.
Ja nadal stosuję go w ogórku, tylko powiedzmy 2 zabiegi w sezonie.
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”