Ogród z Krzywą Jabłonią 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród z Krzywą Jabłonią 2011

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje "Anielki"

Rok temu w czerwcu na śląsku zmarła moja ciocia Anielka - no i właśnie wtedy, po pogrzebie , obejrzałam jej ogródek przydomowy. Pierwszy raz zobaczyłam takie dzwonki .. i zabrałam kilka sadzonek ( blisko kwitnących roślin rosły takie maleństwa o podobnych listkach, więc je wykopałam ) .. no i udało się .... ale na tym kończy się cała moja wiedza o nich. A bardzo mi na nich zależy i chciałabym je mieć na stałe w ogrodzie.

Dowiedziałam się już , że to rośliny 2- letnie. Co mam teraz zrobić, żeby rosły u mnie nadal?

Zupełnie się na tym nie znam. Sprawdzałam , U mnie nie ma jeszcze takich małych roślinek przy tych kwitnących ...
Podpowiedzcie mi proszę, co dalej z nimi ? :oops: :oops: :oops:
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bernadko , przecież napisz , co konkretnie Cię interesuje i kliknij w Google , to będziesz miała sporo informacji na temat tych dzwonków . Ja często tak robię i pojawia się interesująca mnie odpowiedż w e-ogrodach , bądż w Wikipedii , czy też na innych stronach .
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczne te dzwonki, Bernadko! Może będą się same wysiewać? Zbierz na wszelki wypadek nasiona, bo szkoda by było, naprawdę ładne!
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[size=150 pisze:"EwkaEs[/size]"]Miiriam-oprócz skalniakowych były dwa dzwonki,to pewnie te od cioci Anieli,czyli śledzę informacje w Twoim wątku.Mebelki ogrodowe także wpadły mi w oko,jako niepowtarzalne i już miałam pytać o nie,ale mnie uprzedzono-dla M.gratulacje.
Ewuniu - witaj :)
Sama jestem ciekawa co to za dzwonki... Zakwitły Ci już ?
Mężowi przekażę - ucieszy się :)

[b] Madziu ;:167 [/b]
Miriiam chyba jeszcze nie pokazywałaś widoków ogólnych z ogrodu?Jest pięknie,matko ile kwiatów i obszar duży
Pięknie!!
Nie pokazywałam widoków ogólnych ... bo nie było co pokazywać :oops: :oops: ... toż to jeszcze w niektórych miejscach plac budowlany ( właśnie przyjechały pustaki na drewutnię ) ... ale z daleka to już przypomina ogród raczkujący :)

Jagódko :wit
Witaj Bernadko . Ależ masz szeroko wokół domu , trawnika multum , piękne , kolorowe plamy z kwitnących roślin , na tle zieleni . Widzę , że masz nową rabatę , z agrowłókniną . Co tam posadziłaś ? Wszędzie ją stosujesz pod nasadzenia ?
Ależ ty masz pracy przy domu - chciałaś powiedzieć :wink:
Te kolorowe plamy to nie takie znów liczne ... i na razie w sferze eksperymentalnej .
W czerwcu zaczęliśmy tworzyć nową rabatę - zamarzyły mi się tam juki ogrodowe i bukszpany ... Juk mam już 3 odmiany - a widziałam w jakimś sklepie netowym ( chyba u kogoś z Forumowiczów ) jeszcze inne ...
Położyliśmy tam agrowłókninę - i na nią chcieliśmy żwirek . mam już 1 taką rabatę - będzie jeszcze 1 ( przed samym domem).
Nie planuję ich więcej - po pod agro nornice ( a mam ich wiele ) są bezpieczne - kot, pies nie mają do nich dostępu... w zimie ciepło, bezpiecznie ... co roku coś tracę przez nie ( w tym roku była to azalia i róża ) .. ale - praca jest zdecydowanie łatwiejsza .. i ten żwirek bardzo mi się podoba :)

Joluś ;:167
Bajeczna ta Twoja jabłoń .
Po co Ci tyle trawnika
Są plany na podbieranie ,czy poza nim ,miejsca masz wystarczająco .

Wiesz - kiedyś teść walczył ze mną, że taka stara jabłoń to tylko przeszkadza , żebym wycięła, nasadziła nowych ... Teraz mówi , że by jej nie zamienił. A ja właśnie dla tej jabłoni wybrałam tę działkę.

A po co mi tyle trawnika :) :) ????
Kochana, mój ogród ma 3 lata - na razie jest tyle trawnika - już są plany na uszczuplenie go - na razie wymyśliłam rabatę różaną .. wszystko jednak zależy od funduszy - gdybym je miała - to ten trawnik byłby już mniejszy zdecydowanie.

Pamiętasz mój wątek " Nie wyrzucajcie nadwyżek z waszych ogrodów??? " .. dzięki Wam wiele się zmieniło ( ostatnio Maria5 i eukomis ) wsparły mój ogród...
Ale i ja mam już czym się dzielić - dziś poszły 2 paczki do forumowiczów ... i cieszę się z tego - że ten łańcuch dobroci mogę kontynuować.

Wciąż jednak ( jak widać ) w moim ogrodzie jest miejsce i są pomysły na nowe rośliny ...
I dlatego właśnie mam tyle trawnika, że miałam na razie co tam posadzić :)

Grażynko A mnie się bardzo podobało :) Naprawdę ..........
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko - już tak zrobiłam :) Dowiedziałam się, że wysiewają się same z nasion .. a na naszym forum tez jest wątek o nich - tam znalazłam wiadomość, że jeżeli chce je mieć w przyszłym roku to powinnam wysiać teraz z takich kupionych nasion..
Ja wzięłam z ogrodu Cioci takie sadzoneczki .. i nie wiem , czy one rzeczywiście wysiały się same ( ale w czerwcu były już dość duże ( rośliny mateczne wtedy kwitły ) - więc musiały pochodzić z r, 2009 ). czyli byłyby to rośliny 3 - letnie :
2009 - wysiew
2010- wzrost
2011 - kwitnienie ... i coś mi tutaj nie pasuje do tych netowych wiadomości - bo według nich one powinny kwitnąć już w 2010. A wtedy były za duże jak na rośliny dopiero co wysiane, za małe na kwitnienie.
A ciocia nie mogła ich wysiać wiosną 2010 - bo leżała chora w szpitalu..
Zastanawiam się ,czy one się rozrastają od korzenia ? Ale takich wiadomości nie znalazłam.

Nasionka już znalazłam na All - nawet pełnych :) więc chyba zakupie i wysieję ... a moje będę obserwować :) :) :)
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto ;:167
Są rzeczywiście urocze i przypominają mi o kimś , kto był ważny w życiu mojej rodziny :)
Dlatego taki mi zależy ...............
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bernadko , gdybym tak chciała powiedzieć , to zapewne tak bym powiedziała ;:108 . Bo wiem , że przy rabatach mam ja najwięcej roboty , a trawnika mam tak dużo , że zdziwiłabyś się , gdybyś go zobaczyła . Ale mam kosiarkę spalinową , z napędem , no i trzech panów , którzy koszą na zmianę . A za domem , to sama trawa i koszą kosą spalinową . Kiedyś tam miałam ziemniaki i warzywa , ale ziemia klasy fatalnej , bo to ruda i nic na niej bez nawozów nie chce rosnąć . Postawiony mam tam szklarniak i rosną porzeczki , truskawki i maliny oraz parę drzewek owocowych i winogrona . Ale ziemię musiałam wzbogacić kompostem .

Mnie też się podobają nasadzenia z kamykami i ścieżkami kamiennymi . Syn naoglądał się Ogrodów Japońskich i będzie robił przeobrażenie mojego ogrodu z oczkiem . Zobaczymy co mu z tego wyjdzie . Ale Tori postawić nie dam .

Wiesz , eksperymentować zawsze możesz , obserwując . Na boku wysiej swoje , zebrane nasiona i pilnie strzeż , by się nie zmarnowały . Na drugi rok je popikuj i zobaczysz , co z nich będzie . One są dwuletnie , bo miałam taki , w odmianie jasno niebieski i po dwóch latach zniknął . Wiele roślin nawet mi przypomina o bliskich osobach , które już odeszły . Sentyment , wspomnienia i zostały też fotki z tamtych lat , a wśród nich ja , jako mała dziewczynka z astrami , irysami .
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Miiriam
Uprawiam kilka lat dzwonki które pokazałaś :D To są dwuletnie.
Sieje co roku by mieć na przyszły rok takie cuda.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy jak kupię nasionka i wysieję teraz to jeszcze zdążę - żeby w przyszłym zakwitły ?
A z moich zbiorę sobie na przyszłość ...
Czy Ty sama zbierasz nasionka ?
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Tak jak jeszcze kupisz i zasiejesz to zakwitną na przyszły rok.
Trafiają się 4 kolory .
Ja nie zbieram, bo zawsze zapominam ;:7 kupuje w sklepie nasiona.
Jak kupuje nasiona bratków to ten zawsze obowiązkowo dzwonek.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok , to zamówię na All - bo widziałam tam - nawet pełne ( szkoda tylko , że te pełne i pojedyncze nie są u jednego sprzedawcy ) ... W ogrodniczych nie widziałam ...
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko - Jagódko - przecież ja to z :wink: pisałam :)
I chodziło mi bardziej o to, że przede mną jeszcze duuużo pracy w tym ogrodzie ..
Ja też mam kosiarkę z napędem i podkaszarkę ... Lubie to robić sama - uwielbiam kosić - ale teraz robią to moi panowie ( właściwie Mąż częściej ) bo te wstrząsy bardzo źle działają na mój kręgosłup . Zresztą - niedawno wsadziłam trochę roślin i już wieczorem miałam zesztywniałe mięśnie karku i ból .. więc nie ryzykuję :)

Ja 2 lata temu tez wsadziłam warzywa - ale potem musiałam tam wjechać podkaszarką ... :oops: :oops: - o wstydzie ... juz sie na to nie piszę . Ale kiedyś mi się marzy i warzywnik i szklarenka ...

Bardzo jestem Ciekawa tego co twój syn zrobi w ogrodzie ( mój na razie ma okres buntu - i buntuje się przeciwko ogrodowi .. też :) )

O dzwonkach już wiem :)
A co do sentymentów roślinnych - wiele roślin ma dla mnie sentymentalna znaczenie - począwszy od jabłoni .. skończywszy na roślinach od Forumowiczów. Oglądając je - myślę ciepło o ofiarodawcach .. tak, że moje myśli prawie codziennie wędrują po całej Polsce :)
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Bernadziu pięknie u ciebie i jaki trawnik zadbany a mój prawie wysechł od tej suszy ale ratowałam roślinki, na dzwonkach się nie znam miałam podobne ale zginęły , szkoda pięknie u ciebie wyglądają ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - dziękuję za wizytę :)

Hmmmm - trawnik zadbany - no właśnie nie bardzo - bo jakieś chwasty nam się posiały . Muszę coś na to kopić.
Te dzwonki są rzeczywiście urocze ... :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to zapraszam na poczęstunek - orzechy i borówki na razie dla wyglądu :)

Orzechy - to pierwsze owoce na drzewie , które sama wyhodowałam z orzecha od mojej uczennicy :) Cieszę się nimi bardzo :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek