Asiu, zachęcam Cię do spróbowania swoich sił przy uprawie zarówno vandowatych jak i Draculi. To nie są aż tak trudne storczyki, przynajmniej mi się tak wydaje, skoro u mnie rosną i kwitną. Natomiast co do Maxillarii tenuifolia to mam tego storczyka od niedawna i nie mam żadnego doświadczenia w uprawie, ale mogę się podzielić informacjami które udało mi się zgromadzić z internetu. Co do ogólnych informacji na temat tego storczyka to odsyłam na strone Orchidarium.pl tam jest arkusz uprawy tego storczyka, ale domyślam się że już na pewno go przeczytałaś skoro masz tego storczyka juz trzeci sezon.
Storczyk Maxillaria tenuifolia powszechnie znany jako "Coconut Orchid" z racji wydzielania słodkiego zapachu kokosa podczas kwitnienia.
Dwa warunki niezbędne do indukcji kwitnienia:
-potrzebuje jasnego stanowiska (poziom światła jak dla rodzaju Cattleya, jeśli roślina miała zbyt ciemne stanowisko może nie zakwitnąć)
-bardzo ważny okres spoczynku zimowego, storczyk ten lubi wilgotne podłoże, ale podczas spoczynku czyli od października do końca listopada lub od grudnia do maja należy znacznie ograniczyć podlewanie. Zakłócenie okresu spoczynku może również spowodować brak kwitnienia, zaleca się przestrzeganie okresu spoczynku zimowego.
W czasie spoczynku nie przesadzać rośliny, ponieważ każde uszkodzenie systemu korzeniowego może spowodować brak kwitnienia.
Aga, bardzo chętnie pomogę dobrać oświetlenie do twojego orchidarium/akwarium. Podałaś trochę mało danych jak do obliczenia, ale postaram się coś Ci podpowiedzieć odnośnie tych danych które już mamy. Nie napisałaś jaki to rodzaj lampy (modułu). Domyślam się że chodziło Ci o moduły oświetleniowe DECOLIGHT 9W/11W 6500K. Podałaś wymiary akwarium 20x40x25cm, a więc posiadasz akwarium 20 litrowe. Nie mając strumienia świetlnego tych modułów możemy obliczyć tylko orientacyjnie z następującej zależności, minimalna moc źródła światła to pojemność zbiornika wody razy stała 0,5W/l (0,5W na litr zbiornika, takie wzory do obliczeń wykorzystują akwaryści przy obliczaniu oświetlenia dla zbiorników roślinnych), czyli:
20 litrów x 0,5W/litr = 10W (czyli minimum to 10W)
wg powyższego wyliczenia ja bym dobrał moduł 11W o temperaturze barwowej 6500K. Wybrałem światło o temperaturze barwowej 6500K ponieważ jest najbardziej zbliżone do światła dziennego. Ponieważ chcesz doświetlać sadzonki to na początek nie szalał bym z dwoma modułami, jeśli stwierdzisz po czasie że jeden moduł to mało zawsze możesz dokupić drugi. Przy obliczeniach pominołem wysokość doniczki ponieważ lampy też będą zawieszone nad akwarium na pewnej wysokości, przez co obliczeniowa pojemność zbiornika nam się nie zmieni. Mam nadzieję że choć trochę pomogłem.
Jagodo, a możesz wkleić zdjęcie? Zapewne chodzi Ci o Ludisie. Może ma za małą wilgotność? Storczyki te czasami gubią dolne liście lub liście na przekwitłych psb. Poniżej wkleję zdjęcia mojej Ludisi która właśnie zaczyna kwitnąć i w tle też widać zwiędnięte liście.
Ludisia discolor alba
Phalaenopsis mannii Shaffers x Phal. tetraspis C1