U Przemka w ogrodzie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Przemka w ogrodzie cz.II

Post »

Przemku, masz cudny ten ogród.
I tak różnorodny.
Tyle gatunków.
Najbardziej zadroszczę Ci miejsca na drzewa.
Widzę, że naprawdę Cię wzięło na róże :D
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

Przemku podziwiam twoją pracę którą musiałeś włożyć w swój ogród, aby wyglądał tak jak wygląda.
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku tak nazbierałeś sporo host, czy nie zauważyłeś że te jednokolorowe lepiej rosną i bardziej się rozrastają? Kupiłem wiosną kilka bardziej powiedziałbym fantazyjnych i nie najlepiej rosną, ale może to sprawka słońca którego nie wszystkie lubią, pewnie trzeba im szukać bardziej cienistego miejsca, a może trzeba jeszcze poczekać aż się zaaklimatyzują. To wspaniałe i bardzo dekoracyjne rośliny. Jedyne co, to wstyd mi że nie umie ich dokładnie po 'imieniu i nazwisku' nazywać, ale nie mam do tego głowy a też często kupuje je bez nazwy.

Pozdrawiam Tomek :wit
x_Adasko

Post »

I kolejna prezentacja niesamowitej kolekcji Przemysława ;:138 A jest na co patrzeć. Mniemam, że niektóre to jeszcze młodziaki :?: Tym razem mi nie wypiszesz wszystkich nazw :;230
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:224 ależ kolekcja host Ci się uzbierała.
Widać też na nich ślady działania ślimaków.
U mnie w tym roku jakby mniej, ale i tak jeszcze sporo.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Ja nie wiem co moje ślimaki jedzą, bo mimo że zbieram nadal pojawia ich się sporo a raczej nie widzę jakiś strat :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Geniu to w pryszłym roku może i ja zasieję je od razu w ogrodzie może nie będą siewki tak padały jak w domu :wink:

Łukasz ano inna, tylko jakjest ich więcej to juz czasem między niektórymi dostrzec różnicę :wink:

Andrzej dzięki i nie powiedziałem jeszcze w tej kwestii ostatniego słowa :)

Sylwia to prawda różne odcienie zieleni tych roślin doskonale się prezentuja na jednolitym ciemnym tle :)

Gosiu a ja jeszcze bym chciał posadzic dużo dużych drzew, :D ciekawych odmian jest mnóstwo a powierzchni na wszystko zaczyna brakować, może by tak powiększyc ogród.

Igor to mnie zaskoczyłeś - żurawki zagniwają :?: :shock: to chyba czas pomyśleć przed kupowaniem kolejnych :wink: , a hosty w większości tegoroczne lub ubiegłoroczne więc trzeba jeszcze trochę poczekać aby móc je dzielić, ale na wszystko przyjdzie pora, cierpliwości :wink:

Adam pracy trochę było i jest ale przyjemność jeszcze większa :D

Tomku ja też nawet nie próbuję spamiętać wszystkich odmian bylin a przez ostatni rok przybyło ich dużo :wink: za to drzew i krzewów staram się nauczyć na pamięć, również fachowych, łacińskich nazw, przydają się zwłaszcza w czasie wypadów do szkółek :wink: . A ślimaków to u mnie jakas plaga w tym roku, najlepiej im skakowały irysy, potem dalie, a hosty o dziwo tylko troche podgryzione.

Adam w większości to młode rośliny - kolejna forumowa choroba :wink: wcześniej miałem chyba cztery odmiany, wypisać wszystkie nazwy to żaden problem :wink: , ale może zaprezentuję Ci na miejscu wszystkie hosty :D

Grażynko u mnie ślimaków w tym roku jest bardzo dużo jak nigdy :? aż kupiłem środek do ich likwidacji i trochę opanowałem sytuację, chociaż jeszcze i tak ich dużo.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Patryk tego klona polecam możesz go poszukać, bo warto :) . A gunnerę mam chyba dwa lata tez kupiłem małą sadzonkę z jednym liściem, było to końcem lata przesadziłem do większej donicy i pierwszą zimą była w piwnicy dobrze przezimowała, a ubiegłej wiosny posadziłem ją na miejsce stałe, znaczy w wilgotniejszej części ogrodu zrobiłem mały podsyp z ziemi do tego poszła z taczka obornika bo to podobno żarłok straszny :wink: i posadziłem niewiele urosła, ale się ukorzeniła chyba dobrze na zimę po pierwszym małym przymrozku obciąłem liście i przykryłem nimi stożek wzrostu a na to poszła pół metrowa warstwa suchej słomy, a na słomę folia aby nie zaciekało brzegi folii przykryłem kamieniami i taki kopiec był do wiosny chyba aż do kwietnia, pod słomą ładnie zaczęły wyrastac nowe liście zdjąłem słomę i roślina ładnie rośnie w tym roku ale liście nie są jeszcze wielkie maja może z poł metra :wink:

Z każdym dniem pojawiają się nowe lilie w pierwszej kolejności azjatyckie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Durban

Obrazek
Stuttgart

Obrazek

I na koniec to na co od rana czekałem :wink: kolejne nowości mają po kwiatku.
Obrazek
Diane Taylor

Obrazek
Green Mystique
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przemku piękne obydwie , gdzie kupowałeś tę różową ? od dawna takiej szukam .

Genia
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Geniu liliowce kupowałem tylko w Lilypolu w tym roku, póki co wszystkie się zgadzają z tym co w ofercie było, chociaz podobno i u nich zaczynają pojawiać się pomyłki.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Piękny ogród masz Przemku ;:138 ;:138 ;:108
Uwielbiam liliowce, żurawki i hosty, a Twoje liliowce są piękne :tan ;:63
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Agusia bardzo dziękuję za miłe słowa :D

Patryk ja zimowałem gunerę pierwszą zimę w piwnicy bo kupiłem ją chyba we wrześniu, jak posadzisz taraz to powinna się jeszcze ukorzenić, ważne aby miała wilgotne stanowisko a jednocześnie roślina była na małym podwyższeniu aby zimą nie zalała jej woda z roztopów, no i trzeba bardzo grubo okryć, czymś suchym i folią, ja mam słomę to jej uzywam :wink: , w szkółce gdzie mają już ogromne okazy tej rośliny usypuja wielki kopiec z suchej kory, przykrywają folią a na folię jeszcze dają korę aby estetyczniej wyglądało. U mnie rośnie w półcieniu w szkółce też.Chyba na jednej z wiosennych fotek wstawiałem zdjęcie tego kopca jaki robiony jest w szółce nad gunerą.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Przemek pięknie i kolorowo zrobiło się w Twoim ogrodzie , a to wszystko chyba za przyczyna opado deszczu na ktory rośliny czekały. U mnie padało dzisiaj do godzin południowych ,i na jutro zapowiadają kolejne opady.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku cudne te fotki w deszczu :uszy Durban już u Ciebie kwitnie?
A moje dziecko wieczorem wpadło na pomysł, że z parasolem mogłam wyskoczyc po fotki :wink: Kurcze człowiek taki nierozgarnięty ;:14
Mój Durban ani myśli, za to domniemana Pink Sunburst ;:224, Black Knight i żółta odmiana, którą dostałam z takim znacznikiem już zaczęły ;:108
No i pierwsze ogóreczki na daturach :uszy
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Przemku, jak masz możliwości i czas to powiększaj :D
Ja niestety wszędzie dokoła mam sąsiadów. Im działki nie zabiorę. :roll:
Chociaż jakoś tam u nich pustawo. :)