Witam w ogrodzie u Aguniady
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady
a co sądzisz o mojej propozycji co ma rosnąć z różami ?
- ewka63
- 500p
- Od: 17 kwie 2011, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witaj Aga
. Myślę, że same róże nie będą ciekawie wyglądać w Twoim ogrodzie. Ty lubisz kontrolowany busz, jeśli dobrze pamiętam
A więc przywrotnik, lawenda, szałwia omszona, ostrózki - to sąsiedztwo dla róż doskonałe. Eksponuje ich piękno i efektownie wypełnia luki 

Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
moi drodzy, dziękuję za podpowiedzi i rady
Jule, tak, te kolory mi odpowiadają! myślę jeszcze o jakimś mocniejszym akcencie.
Boniu, życzę powodzenia w negocjacjach ;) rozglądasz się za Naną?
Andrzej, myślę tak jak Ty, że wiosenne cebulowe są niezbędne... zanim róże zaczną odbijać, rabata nie może być przecież pusta... pamiętajmy, że rabata jest na froncie domu, więc nie powinna odstawać od pozostałych.
Ewuniu, propozycja z szałwiami i lawendą bardzo mi się podoba! natomiast naprowadza na wybór kolorystyki róż, raczej w odcienie różu i bieli

Jule, tak, te kolory mi odpowiadają! myślę jeszcze o jakimś mocniejszym akcencie.
Boniu, życzę powodzenia w negocjacjach ;) rozglądasz się za Naną?
Andrzej, myślę tak jak Ty, że wiosenne cebulowe są niezbędne... zanim róże zaczną odbijać, rabata nie może być przecież pusta... pamiętajmy, że rabata jest na froncie domu, więc nie powinna odstawać od pozostałych.
Ewuniu, propozycja z szałwiami i lawendą bardzo mi się podoba! natomiast naprowadza na wybór kolorystyki róż, raczej w odcienie różu i bieli

- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Mnie się podobają róże z trawami, np. pienne, płożące i kępy traw, pojedyncze iglaki. Albo drugie zestawienie to róże z bylinami, nawet z popularną gipsówką, białym krwawnikiem kichawcem lub jakimiś srebrnolistnymi (to tak bardziej tradycyjnie). Fajnie wyglądają też z jałowcem i kosodrzewiną...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Agusiu na jednym z wcześniejszych zdjęć jest kępka szablastych liści z szykującymi się do kwitnienia kwiatostanami. Czy to trytoma?
Obejrzałam sobie Twoją nową grządkę i oczami wyobraźni zobaczyłam przyszłe nasadzenia...będzie cudownie
U mnie na różanej grządce sezon zaczynają cebulowe, a potem wśród róż kwitną byliny. Oprócz tych, które wymieniła Ewa mam jeszcze gipsówkę, przetacznik i trawy. Zresztą sama widziałaś, że lubię, jak jest kolorowo
Obejrzałam sobie Twoją nową grządkę i oczami wyobraźni zobaczyłam przyszłe nasadzenia...będzie cudownie

U mnie na różanej grządce sezon zaczynają cebulowe, a potem wśród róż kwitną byliny. Oprócz tych, które wymieniła Ewa mam jeszcze gipsówkę, przetacznik i trawy. Zresztą sama widziałaś, że lubię, jak jest kolorowo

Igor, to zdjęcie szalenie mi się podoba! muszę pójść w tego rodzaju kompozycję plus to co niżej radzą dziewczyny... wielkie dzięki!
zobacz, tak w ubiegłym roku wyglądała w tym miejscu moja rabata i jej łączenie z trawnikiem... (to nie jest bardzo wąski pas, a ułatwia komunikację)... przez awarię zbiornika szamba cała do roboty od nowa... nie mogę sadzić na niej iglaków, bo za około rok w tym miejscu trzeba będzie kopać - kanalizacja w planach... toteż muszę zaplanować rośliny łatwe do przesadzenia.

Su, dzięki za propozycje! wydaje mi się, że gipsówka będzie też świetnie pasować.
Iwonko, no jasne że przetaczniki! zwłaszcza, jeśli pójdzie tam lawenda.... powoli otwieracie mi oczy i wszystko zaczynam sobie układać w wyobraźni... wielkie, wielkie dzięki!
zobacz, tak w ubiegłym roku wyglądała w tym miejscu moja rabata i jej łączenie z trawnikiem... (to nie jest bardzo wąski pas, a ułatwia komunikację)... przez awarię zbiornika szamba cała do roboty od nowa... nie mogę sadzić na niej iglaków, bo za około rok w tym miejscu trzeba będzie kopać - kanalizacja w planach... toteż muszę zaplanować rośliny łatwe do przesadzenia.

Su, dzięki za propozycje! wydaje mi się, że gipsówka będzie też świetnie pasować.
Iwonko, no jasne że przetaczniki! zwłaszcza, jeśli pójdzie tam lawenda.... powoli otwieracie mi oczy i wszystko zaczynam sobie układać w wyobraźni... wielkie, wielkie dzięki!
- ewka63
- 500p
- Od: 17 kwie 2011, o 09:25
- Kontakt:
Aga, gipsówka pięknie wygląda z różami, tylko od razu posadź ją w jakieś ograniczniki, bo bardzo się rozrasta. I będzie pięknie. Juz się nie mogę doczekać zdjęć 

Mój zielony kawałek ziemi
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Ale jeśli zaplanujesz tam żółte róże, to koniecznie spróbuj z żółtymi krwawnikami! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Aga, rozpieszczasz tymi widokami, klon jest nieziemski, ile bym dała aby mieć taki u siebie ale niestety w moim klimacie nie ma szans, przez te zimne wiatry a niby dolnośląskie
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu.
Zwłaszcza ten zagajnik brzozowy
A o trawie nie wspomnę.
Marzy mi się taka.
Co do róż to sama musisz podjąć decyzję jaka kolorystyka bardziej Ci odpowiada.
Pochodź po wątkach różanych.
Polecam ogród Asi 0809.
Mnie osobiście same róże się nie podobają. One muszą mieć oprawę.
U Ciebie widziałabym je w towarzystwie iglaczków i szałwi, albo lawendy i do tego trawki. Zbyt dużo roślin robi bałagan. Tak jak u mnie.
Ale to kwestia tego co tak naprawdę lubisz.
Ale z Twoich zdjęć wynika, że lubisz eleganckie zestawienia.
Chyba, że pod wpływem forum zaczynasz lubić różnorodność
Ja tak mam.
Zwłaszcza ten zagajnik brzozowy

A o trawie nie wspomnę.
Marzy mi się taka.
Co do róż to sama musisz podjąć decyzję jaka kolorystyka bardziej Ci odpowiada.
Pochodź po wątkach różanych.
Polecam ogród Asi 0809.
Mnie osobiście same róże się nie podobają. One muszą mieć oprawę.
U Ciebie widziałabym je w towarzystwie iglaczków i szałwi, albo lawendy i do tego trawki. Zbyt dużo roślin robi bałagan. Tak jak u mnie.
Ale to kwestia tego co tak naprawdę lubisz.
Ale z Twoich zdjęć wynika, że lubisz eleganckie zestawienia.
Chyba, że pod wpływem forum zaczynasz lubić różnorodność

Ja tak mam.
Ewcia, gipsówka na pewno znajdzie się na rabacie... ja też nie mogę się doczekać jaki efekt z tego wszystkiego wyjdzie!
Su, najprawdopodobniej pójdę w odcienie jasno i mocno różowych róż plus dodatki szałwiowo-lawendowo-przetacznikowo-gipsówkowe
Parysko, dzięki! te klony to jedne z moich ulubionych roślin... bardzo się obawiałam jak będą sobie radzić w często ostrym klimacie, jaki i w mojej okolicy występuje, ale przyzwyczaiły się i nie przemarzają.
Margo, dziękuję za odwiedziny i tak miłe słowa
widzę, że w wielu kwestiach będziemy jednomyślne, z przyjemnością będę do Ciebie zaglądać żeby podglądać różne rozwiązania, zestawienia roślin.
dziękuję wszystkim za dyskusję o różach - nie mam przekonania że temat jest wyczerpany, także gdyby ktoś miał ochotę kontynuować ten oraz inne ogrodowe, to zapraszam do mojego nowego wątku
sama nie wiem kiedy to zleciało, że ten pora kończyć... dziękuję Wam za tak liczne odwiedziny i komentarze, uwagi, spostrzeżenia... przez te kilka miesięcy dzięki Wam nabrałam większego doświadczenia i dowiedziałam się sporo... to nieocenione!
a tu nowy wątek, do zobaczenia!:
Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 2
Su, najprawdopodobniej pójdę w odcienie jasno i mocno różowych róż plus dodatki szałwiowo-lawendowo-przetacznikowo-gipsówkowe

Parysko, dzięki! te klony to jedne z moich ulubionych roślin... bardzo się obawiałam jak będą sobie radzić w często ostrym klimacie, jaki i w mojej okolicy występuje, ale przyzwyczaiły się i nie przemarzają.
Margo, dziękuję za odwiedziny i tak miłe słowa

dziękuję wszystkim za dyskusję o różach - nie mam przekonania że temat jest wyczerpany, także gdyby ktoś miał ochotę kontynuować ten oraz inne ogrodowe, to zapraszam do mojego nowego wątku

a tu nowy wątek, do zobaczenia!:
Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 2
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Jak sie wpadnie na chwilę trzeba niestety posiedzieć dłużej.Pewnie gości masz bez liku do podziwiania swojego królestwa?
Małgosiu, gości przyjmuję baaardzo chętnie
zastanów się, czy nie będziesz kiedyś w mojej okolicy 
Moderatorzy, proszę o spełenienie mojej prosby i zamknięcie tegoż wątku! z góry dziękuję.

Moderatorzy, proszę o spełenienie mojej prosby i zamknięcie tegoż wątku! z góry dziękuję.
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Agusiu jak pięknie przywitałaś nas w nowym wątku
Pewnie miałaś problem z wyborem zdjęć, bo co jedno, to ładniejsze
Kochana życzę Ci dużo słoneczka
...jaka depresja
Oczywiście będę stałym elementem Twojego wątku

Pewnie miałaś problem z wyborem zdjęć, bo co jedno, to ładniejsze

Kochana życzę Ci dużo słoneczka