Witam w ogrodzie u Aguniady

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady

Post »

a co sądzisz o mojej propozycji co ma rosnąć z różami ?
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Aga :wit . Myślę, że same róże nie będą ciekawie wyglądać w Twoim ogrodzie. Ty lubisz kontrolowany busz, jeśli dobrze pamiętam :) A więc przywrotnik, lawenda, szałwia omszona, ostrózki - to sąsiedztwo dla róż doskonałe. Eksponuje ich piękno i efektownie wypełnia luki :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

moi drodzy, dziękuję za podpowiedzi i rady :)
Jule, tak, te kolory mi odpowiadają! myślę jeszcze o jakimś mocniejszym akcencie.
Boniu, życzę powodzenia w negocjacjach ;) rozglądasz się za Naną?
Andrzej, myślę tak jak Ty, że wiosenne cebulowe są niezbędne... zanim róże zaczną odbijać, rabata nie może być przecież pusta... pamiętajmy, że rabata jest na froncie domu, więc nie powinna odstawać od pozostałych.
Ewuniu, propozycja z szałwiami i lawendą bardzo mi się podoba! natomiast naprowadza na wybór kolorystyki róż, raczej w odcienie różu i bieli :)
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Mnie się podobają róże z trawami, np. pienne, płożące i kępy traw, pojedyncze iglaki. Albo drugie zestawienie to róże z bylinami, nawet z popularną gipsówką, białym krwawnikiem kichawcem lub jakimiś srebrnolistnymi (to tak bardziej tradycyjnie). Fajnie wyglądają też z jałowcem i kosodrzewiną...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Agusiu na jednym z wcześniejszych zdjęć jest kępka szablastych liści z szykującymi się do kwitnienia kwiatostanami. Czy to trytoma?
Obejrzałam sobie Twoją nową grządkę i oczami wyobraźni zobaczyłam przyszłe nasadzenia...będzie cudownie :uszy
U mnie na różanej grządce sezon zaczynają cebulowe, a potem wśród róż kwitną byliny. Oprócz tych, które wymieniła Ewa mam jeszcze gipsówkę, przetacznik i trawy. Zresztą sama widziałaś, że lubię, jak jest kolorowo :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
x-ag-a
---

Post »

Igor, to zdjęcie szalenie mi się podoba! muszę pójść w tego rodzaju kompozycję plus to co niżej radzą dziewczyny... wielkie dzięki!
zobacz, tak w ubiegłym roku wyglądała w tym miejscu moja rabata i jej łączenie z trawnikiem... (to nie jest bardzo wąski pas, a ułatwia komunikację)... przez awarię zbiornika szamba cała do roboty od nowa... nie mogę sadzić na niej iglaków, bo za około rok w tym miejscu trzeba będzie kopać - kanalizacja w planach... toteż muszę zaplanować rośliny łatwe do przesadzenia.

Obrazek

Su, dzięki za propozycje! wydaje mi się, że gipsówka będzie też świetnie pasować.

Iwonko, no jasne że przetaczniki! zwłaszcza, jeśli pójdzie tam lawenda.... powoli otwieracie mi oczy i wszystko zaczynam sobie układać w wyobraźni... wielkie, wielkie dzięki!
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Aga, gipsówka pięknie wygląda z różami, tylko od razu posadź ją w jakieś ograniczniki, bo bardzo się rozrasta. I będzie pięknie. Juz się nie mogę doczekać zdjęć :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Ale jeśli zaplanujesz tam żółte róże, to koniecznie spróbuj z żółtymi krwawnikami! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50

Post »

Aga, rozpieszczasz tymi widokami, klon jest nieziemski, ile bym dała aby mieć taki u siebie ale niestety w moim klimacie nie ma szans, przez te zimne wiatry a niby dolnośląskie
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu.
Zwłaszcza ten zagajnik brzozowy :roll:
A o trawie nie wspomnę.
Marzy mi się taka.
Co do róż to sama musisz podjąć decyzję jaka kolorystyka bardziej Ci odpowiada.
Pochodź po wątkach różanych.
Polecam ogród Asi 0809.
Mnie osobiście same róże się nie podobają. One muszą mieć oprawę.
U Ciebie widziałabym je w towarzystwie iglaczków i szałwi, albo lawendy i do tego trawki. Zbyt dużo roślin robi bałagan. Tak jak u mnie.
Ale to kwestia tego co tak naprawdę lubisz.
Ale z Twoich zdjęć wynika, że lubisz eleganckie zestawienia.
Chyba, że pod wpływem forum zaczynasz lubić różnorodność :D
Ja tak mam.
x-ag-a
---

Post »

Ewcia, gipsówka na pewno znajdzie się na rabacie... ja też nie mogę się doczekać jaki efekt z tego wszystkiego wyjdzie!
Su, najprawdopodobniej pójdę w odcienie jasno i mocno różowych róż plus dodatki szałwiowo-lawendowo-przetacznikowo-gipsówkowe :)
Parysko, dzięki! te klony to jedne z moich ulubionych roślin... bardzo się obawiałam jak będą sobie radzić w często ostrym klimacie, jaki i w mojej okolicy występuje, ale przyzwyczaiły się i nie przemarzają.
Margo, dziękuję za odwiedziny i tak miłe słowa :) widzę, że w wielu kwestiach będziemy jednomyślne, z przyjemnością będę do Ciebie zaglądać żeby podglądać różne rozwiązania, zestawienia roślin.

dziękuję wszystkim za dyskusję o różach - nie mam przekonania że temat jest wyczerpany, także gdyby ktoś miał ochotę kontynuować ten oraz inne ogrodowe, to zapraszam do mojego nowego wątku :) sama nie wiem kiedy to zleciało, że ten pora kończyć... dziękuję Wam za tak liczne odwiedziny i komentarze, uwagi, spostrzeżenia... przez te kilka miesięcy dzięki Wam nabrałam większego doświadczenia i dowiedziałam się sporo... to nieocenione!

a tu nowy wątek, do zobaczenia!:

Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 2
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jak sie wpadnie na chwilę trzeba niestety posiedzieć dłużej.Pewnie gości masz bez liku do podziwiania swojego królestwa?
x-ag-a
---

Post »

Małgosiu, gości przyjmuję baaardzo chętnie :) zastanów się, czy nie będziesz kiedyś w mojej okolicy :)

Moderatorzy, proszę o spełenienie mojej prosby i zamknięcie tegoż wątku! z góry dziękuję.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Agusiu jak pięknie przywitałaś nas w nowym wątku ;:111
Pewnie miałaś problem z wyborem zdjęć, bo co jedno, to ładniejsze ;:63 ;:63 ;:63
Kochana życzę Ci dużo słoneczka ;:196 ...jaka depresja :evil:
Oczywiście będę stałym elementem Twojego wątku :;230
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”