Storczyki Katarzynki cz.II
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Katarzynki cz.II
Witajcie po krótkiej przerwie
Zacznę od moich nowości dwie z nich dzięki mężusiowi
Przyjechały ze mną z Gdańska wypatrzyłam je na targu z warzywami .Takich jeszcze nie widziałam u mnie w Łodzi(to miniaturki) .Oczywiście jak je dostrzegłam to jak dziecko w sklepie z cukierkami na którą się zdecydować ? W oko wpadła mi ciemna ale mojemu mężusiowi spodobała się różowa .Gdy usłyszał cenę (15zł.) stwierdził weź obie
i sam zapłacił .
rozumiecie mnie dlaczego ciężko było się zdecydować ?

ta od razu rzuciła mi się w oczy

a ta pięknie pięknie pachnie jak dzika róża .Tak się cieszę że spodobała się m
I na koniec mój maluszek z all. Zalicytowałam go ale bez przekonania ponieważ na wyjeździe nie mogłam kontrolować przebiegu aukcji .Po powrocie do domu okazało się że jest mój były wystawione 3 czy 4 i dzięki temu jeden trafił do mnie .Oto mój maleńki Kingidium

Dostałam go w dużej doniczce i w grubym podłożu .Przesadziłam do mniejszej doniczki i do drobniejszego podkładu .Tyle zalazłam z informacji jak uprawiać to cudeńko . Stoi w półcieniu .Co mi jeszcze poradzicie ?
Na koniec to co mnie niepokoi bo nie wiem co z tym zrobić ? Podczas moczenia
zobaczyłam jakby białe kuleczki ale storczyk ma się dobrze wypuszcza nowy korzonek i listek
czy mam zmienić podłoże ,co to jest ?

Zacznę od moich nowości dwie z nich dzięki mężusiowi

Przyjechały ze mną z Gdańska wypatrzyłam je na targu z warzywami .Takich jeszcze nie widziałam u mnie w Łodzi(to miniaturki) .Oczywiście jak je dostrzegłam to jak dziecko w sklepie z cukierkami na którą się zdecydować ? W oko wpadła mi ciemna ale mojemu mężusiowi spodobała się różowa .Gdy usłyszał cenę (15zł.) stwierdził weź obie

I na koniec mój maluszek z all. Zalicytowałam go ale bez przekonania ponieważ na wyjeździe nie mogłam kontrolować przebiegu aukcji .Po powrocie do domu okazało się że jest mój były wystawione 3 czy 4 i dzięki temu jeden trafił do mnie .Oto mój maleńki Kingidium

Dostałam go w dużej doniczce i w grubym podłożu .Przesadziłam do mniejszej doniczki i do drobniejszego podkładu .Tyle zalazłam z informacji jak uprawiać to cudeńko . Stoi w półcieniu .Co mi jeszcze poradzicie ?
Na koniec to co mnie niepokoi bo nie wiem co z tym zrobić ? Podczas moczenia

- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Kasiu, szkoda, ze więcej tych miniaturek nie było, bo są piękne
Takich jeszcze nie widziałam i jedna do tego pachnie:shock: Niech Ci pięknie rosną i maleństwo z al też
Tymi kuleczkami się nie przejmuj, to przyjazne grzybki, mam je już ponad rok i jest ok

Tymi kuleczkami się nie przejmuj, to przyjazne grzybki, mam je już ponad rok i jest ok

-
- 1000p
Lucynko miniaturek właśnie było sporo po kilka z tych które wybrałam .Wiesz co było
tą, a może tą ,ta ma więcej pączków, ale ta ma ładniejsze kwiatuszki .I mężuś wziął tą różową a ja tą ciemną .Były jeszcze żółtaski i jeszcze jakieś ale już z wrażenia nie pamiętam
A z kąt biorą się takie grzybki, bo mam tylko w jednej doniczce takowe, a kąpiele wspólne się odbywają
? Czyli nie muszę go przesadzać i martwić że to coś co mogłoby zaszkodzić .Dziękuję Lucynko za poradę 

A z kąt biorą się takie grzybki, bo mam tylko w jednej doniczce takowe, a kąpiele wspólne się odbywają

Kasiu ale cudne te miniaturki łaaa ja też chcę takie

-
- 1000p
No szkoda że nie wiedziałam bo bym Ci kupiła .Na razie hoduję dla Ciebie keikę ciemniej mini miniaturki p.Migotki 

- lucynaf
- 1000p
Czyli było więcej
To Ci wcale nie zazdroszczę wybierania
Ja ostatnio oprócz tych najbardziej popularnych, które mam, widziałam o kwiatkach podobnych do Philadelphii, tylko listki bez łatek.
Pewnie za jakiś czas będziesz mieć grzybnie we wszystkich doniczkach, posieją się dalej
Przyniosłaś je z którymś storczykiem tylko było ich mniej i nie widziałaś ich od razu 

Pewnie za jakiś czas będziesz mieć grzybnie we wszystkich doniczkach, posieją się dalej

- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Kasiu cudne miniaturki!!!Ja bym za taka cenę z każdego koloru po sztuce wzięła
Jeśli faktycznie to grzybki to sie nie martw.Ja miałam w jednym storczyku i ładnie rośnie.
A wiecie że są specjalne odżywki z grzybniami do storczyków.O ile pamiętam jak wyczytałam to one pomagają wchłaniać substancje odżywcze storczykowi.Taka typowa mikoryza.

Jeśli faktycznie to grzybki to sie nie martw.Ja miałam w jednym storczyku i ładnie rośnie.
A wiecie że są specjalne odżywki z grzybniami do storczyków.O ile pamiętam jak wyczytałam to one pomagają wchłaniać substancje odżywcze storczykowi.Taka typowa mikoryza.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
-
- 1000p
Monia właśnie czytałam o Equestris bo ten różowy jest b.podobny do tego gatunku a może to ten właśnie
.Jeśli tak by się okazało to wyczytałam że lubi wypuszczać keiki więc nic straconego 

-
- 1000p
Lucynko być może tylko że ja mam w nawyku zaraz po zakupieniu przesadzać storczyka nawet jak kwitnie do nowego sprawdzonego podłoża i za każdym razem myję doniczkę .No ale już sie nie martwię ,wcale.
Jagódkoteż o takiej grzybni czytałam więc się zastanawiam czy aby specjalnie nie dać trochę do Tygryska choć jemu już nic chyba nie pomoże
Wiesz jakbym była sama to pewnie tek by się mogło skończyć że zamiast dwóch to by było ich 3-4 a może i więcej
Jagódkoteż o takiej grzybni czytałam więc się zastanawiam czy aby specjalnie nie dać trochę do Tygryska choć jemu już nic chyba nie pomoże

Wiesz jakbym była sama to pewnie tek by się mogło skończyć że zamiast dwóch to by było ich 3-4 a może i więcej

- lucynaf
- 1000p
Jeśli storczyk nie jest w zbyt dobrym stanie, to lepiej mu grzybków nie fundować. Nie mam pewności, ale chyba mogą mu zaszkodzić 
Kurka, chyba już stara jestem, bo słyszę dzwon, ale nie wiem, w którym kościele
Informacje już mi się mieszają

Kurka, chyba już stara jestem, bo słyszę dzwon, ale nie wiem, w którym kościele

Informacje już mi się mieszają

-
- 1000p
Lucyko jaka stara
jak się chłonie tyle inf. co na tym forum i jeszcze dodatkowo z internetu i od znajomych to można obłędu dostać i wszystko zaczyna się mylić
Więc nie będę Tygryskowi serwować dodatkowych atrakcji w postaci grzybka 

do sierpnia pewnie nie wypuścikatarzynka575 pisze:Monia właśnie czytałam o Equestris bo ten różowy jest b.podobny do tego gatunku a może to ten właśnie.Jeśli tak by się okazało to wyczytałam że lubi wypuszczać keiki więc nic straconego

-
- 1000p
No pewnie do sierpnia nie da rady ale jakby się namyślił to poczta świetnie działa