Małe - wielkie szczęście...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Małe - wielkie szczęście...

Post »

Tak zolowa rabata jest the best, taki busz z ziol tez by mi sie podobal.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A jak wygląda ta nowa kocimiętka?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Piekna ta jarzębinka pendula podobają mi sie takie czerwone korale.. cos kolorowego na jesień!!!
Żylistek cudowny.Musze wsadzić jakąś różę miedzy lawendy ,bo kocimiętki i bodziszki juz tam rosną :tan Chyba najlepsza będzie biała :?: Bo reszta fioletowo- różowa... więc kolejna królowa mi się kroi ;:138
Piekne te ziołowe kompozycje, ja niestety nie mam zielnika tylko szczypiorek w krzakach rosnie :wink:
Miłego wieczorku ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Witam wszystkich miłych gości :wit

agatka123 ziółka się rozrosły. bałam się, ze po zimie niewiele z nich zostanie. Szałwia purpurowa i tricolor zniknęła bezpowrotnie chyba. U mnie raczej funkcja ozdobna. Chociaż melisę i miętę zbieram.

Agato one naprawdę szybko tworzą gąszcz. Póki co panuję nad nimi, ale szykuje się małe przemeblowanie w tych ziołowych rejonach. W tej części ogródka zawsze jest pełno owadów.

Walentyno, na życzenie kocimiętka 'Blue Dragon'. Jest dosyć wysoka, ale ma trzymać pion ( wiem, że cię denerwowały wykładające się rośliny, więc może ci się spodoba?). Jak myślisz dobre towarzystwo dla Edenki? Do tego szałwia Blue Sensatione i biały niski bodziszek. Czy te fiolety przyćmią rajską różycę?

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Danuś Ta jarzębina to M-a, podobała mu się od dawna. Jeszcze nie na docelowym miejscu, bo jesienią wyprowadzka jabłoni ( do innego własciciela). Ja też lubię jarzębiny.
Lawenda + szałwia+róża= super kompozycja. Białą doda fioletom i różom elegancji.
Ziołownik nie ziołownik, powstał raczej dla urody liści i fantastycznego zapachu w słoneczny dzień lub pogodny wieczór.
Ja również życzę ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawa kocimiętka :D Napisz później, czy faktycznie stoi, może mogłabym ją posadzić. Leżącą wysiałam z nasion pięć lat temu i ciągle ją mam w nowych miejscach.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, ja też mam tę kocimiętkę Faassena, rzeczywiście bardzo plenna. Mam ją w różnych miejscach ogródka. Przycięta kilka razy w sezonie powtarza kwitnienie i tworzy ładne zwarte kępki.
Co do tej 'Błekitnej Smoczycy'-poobserwuje i podzielę się spostrzeżeniami. Nasionka też będę zbierała, bo tania to ona nie była jak na bylinę.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Czy to oznacza, ze kocimiętka też się rozsiewa? No to nie dla mnie... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agato, jeśli zaraz po kwitnieniu obetniesz, to nie dasz jej szansy na siewki. A gdy się pojawią , to zawsze mogą trafić na kompost. Moje zwierzaki bardzo lubią tę zwykłą.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedy po raz pierwszy posadziłam kocimiętkę, kwitła pięknie swoim błękitem przez całe lato. Niestety już w drugim roku zwąchały ją okoliczne koty. Zaczęły się w niej tarzać i tak ją wytarmosiły, że zostało po niej tylko łyse wytarte miejsce. I takie właśnie były jej dzieje w moim ogrodzie.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando, żeby tego uniknąć, posadziłam kilka za płotem, po drugiej stronie ulicy :;230 Poza tym pies i kot przeganiają z podwórka nieproszonych gości. Nie ma szansy, żeby jakiś obcy kot się szwendał, przynajmniej w dzień.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

W mojej kocimiętce tarzają się moje koty :D I dwa koty sąsiadów, kiedy mojego kocura nie ma w domu :D Ale posadziłam rośliny w dwóch miejscach- w słońcu i półcieniu. Wybierają słoneczne pod różą. Pewnie tam silniej pachnie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Justynko wpadłam z rewizytą, zauroczyło mnie Twoje oczko, a przede wszystkim jego otoczenie roślinne.
Ciemiernikowo bardzo ciekawe, oczyma wyobraźni widzę jak będzie pieknie wyglądało gdy zakwitną.
Urzekł mnie jednak złotokap, choć niejednokrotnie już go widziałam (niestety tylko na zdjęciach) ten Twój ma jakąś magię w sobie, nie wiem czy to jego pokrój, czy obfite kwitnienie, ale nabrałam ochoty by go mieć, już w myślach szukam miejsca dla niego :;230
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Witaj Justynko :)
Wróciłam z Zakopca i już na mnie czekały roślinki od Ciebie, posadzone przez moją córkę do donic :) Jutro pójdą sobie na rabatkę.
A ode mnie wielkie ;:196
Bardzo się cieszę :tan :tan :tan
Jeszcze raz dziękuję :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo ( maj) kotka dachowa lubi miętkę wiosną, kota domowa nie wiem dlaczego woli serduszkę okazała białą, za to pies - podgryzać kocimiętkę ( skociał przy tych dwóch kotach chyba :shock: ). Zauważyłam, że w słońcu nie tylko intensywniej pachnie, ale i lepiej i szybciej się rozrasta (nawet na gorszej ziemi).

ilona2715 miło mi,ze mnie odwiedziłaś.Witaj w moich skromnych progach :wit
Oczko powstało w maju ubiegłego roku. Chciałabym tak je zaaranżować, żeby nie było widać plastykowego obrzeża. Lubię takie naturalistyczne nasadzenia, potocznie zwane 'buszem' :D
Ciemierniki bardzo lubię. Ciemiernikowo powstało z sadzonek pewnej kochanej forumki ;:167. Pewnie jeszcze trochę przyjdzie mi poczekać na kwity tych maleństw.
Złotokap ma formę jakby pnącza, smukły i wysoki i w tym roku dał popis kwiatowy :tan
A ja się zastanawiam, gdzie by tu wcisnąć ciemną malwę? :;230
To są właśnie efekty spacerowania po forumowych ogródkach, wydłuża się lista chciejstw. ;:14

ewka63 Cieszę się, ze dotarły przed weekendem, szkoda, żeby leżały na poczcie. mam nadzieję, ze nie są specjalnie sponiewierane. Starałam się je przygotować do podróży na drugi koniec Polski.
Niech ci rosną bujnie i cieszą oczy.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Justynko, już wiem dlaczego tak dobrze czuję się w Twoim ogrodzie - ja też kocham busz ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”