Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

Napasłam oczy różami i powojnikami.
Niesamowicie u Ciebie kwitną.
Ja mogę tylko o takim kwitnieniu pomarzyć. :roll:
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Aaaaaaaaale cudowności pokazujesz ;:180 Co jedna róża to piękniejsza, co fotka ładniejsza. Ja też tak chce ;:24 Dzięki za rady odnośnie dziury między pięciornikami. Poprzeglądałam różne zdjęcia, oferty szkółek itp i padło na Rose de Resht (też dzięki Izie -Chatte). Mam tylko jeszcze pytanie. jak wysoka ona u Ciebie dorasta i czy od dołu się ogałaca czy nie? Bo ja już jej raczej niczym nie podsadzę, więc dobrze by wyglądała gęsta od dołu - będzie stanowić "ramę" trawnika. No i ta wysokość - bo w szkółce Rosarium piszą, że do 1.70 - a to już u mnie za wysoko...
Co do spotkania na dniach otwartych to ja ;:1 ;:1 ;:1 Zwiedzanie ogródków w Twoim towarzystwie - bezcenne. Tylko, że ja w sobotę pracuję do 13.00. W piątek mogę się urwać wcześniej z pracy - tj. ok. 12 -stej i w niedzielę przez cały dzień. Wszystko zależy od tego, kiedy Tobie pasuje.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Nelu piękną masz Cafe ;:138 Czy ona pachnie?Strasznie mi się podoba ;:108
A widoki u Ciebie niebiańskie...wspaniały busz,ale u Ciebie musi pachnieć ;:170
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izka na pewno z dodatkiem gliny szałwia osiągnie większe rozmiary...albo masz inną odmianę szałwii i dlatego jest mniejsza... :D
Pati czy chodzi Ci o ten powojnik?

Obrazek

To Clematis Viticella Betty Corning ,pachnący...sadziłam go w ubiegłym roku.
Większość powojników rośnie u mnie dwa lub trzy lata,pojedyncze sztuki mają po 5 lat...
Dzięki za pochwały :wit
Marysiu Cafe musiała swoje odchorować po przesadzeniu,kwiaty na razie krótki żywot miały,ale widać ,że potrafi się szybko regenerować.Chartreuse de Parma zimowała pierwszy raz u mnie pod wysokim kopczykiem ,ale jak na razie miała tylko dwa kwiaty... :roll:
Cieszę się ,że zdjęcia się podobały... ;:196
Danka Chartreuse... widocznie potrzebuje większego zabezpieczenia...ciepłolubna dama... :wink:
Ale u mnie nie grzeszy wielością kwiatów...
Jeżeli odbiła u Ciebie to na pewno zakwitnie ,tylko trochę później... :uszy
Izka Cafe ma u mnie parę kwiatów na łodyżce,szybko przekwitły ,ale wiosną była przesadzana,musiała znieść transport i u mnie się przyjąć...także łatwo nie miała...
Kwiat jest bardzo ładny,pełny w kolorze ciemnej kawy z mlekiem .Na pewno jest interesująca ,gdyż różni sie od większości ,urodzie jej też nie można niczego zarzucić... :D
Motyle to sie we mnie budzą ,gdy patrzę na Twoje róże... ;:196
Małgosiu Twoje róże są równie piękne ,powiedziałabym,że mają warunki do powiększania swoich rozmiarów...jakie posiadają w opisach...u mnie pnące sobie radzą,krzaczaste niektóre...,ale floribundy przygłuszone bylinami,mniejsze ...mają się gorzej... ;:108 U mnie większość to róże i powojniki ,u Ciebie i inne rośliny znajdują miejsce...także nie ma co żałować... :D
Asiu Rose de Rescht jest warta zakupu,i nie będziesz tego żałować...tworzy bardzo zwarty krzaczek,gęsty i ma mnóstwo kwiatów w pierwszym kwitnieniu,i wciąż ma nowe przyrosty z kwiatami do jesieni.
Nie ogałaca się od dołu ...i preferuje również stanowisko półcieniste.I jeszcze jedno...pięknie pachnie... :D
Myślę ,ze Rosarium się nie pomyliło :wink: ,u mnie może by też tyle miała ,ale ją ścięłam o 1/3 ...niestety musiałam ,zbyt dużo miejsca by mi zajęła... :roll:

Obrazek

Asiu... zobaczymy jak będzie z pogodą ,zapowiadają deszcze w piątek i w sobotę ,w niedzielę może się wypogodzi...i wtedy możemy ruszyć w ogrody... ;:196
Aniu nie zdążyłam jej powąchać...ale z tego co piszą o niej ma mocny zapach...często jest mylona z Julia's Rose ,ale Cafe jest pełniejsza i ładniejsza... ;:108
Aniu zapachy są cudowne,ale wszystko na raz kwitnie ,i wiciokrzewy ,powojniki ,nawet te lipcowe...co będzie kwitło w kolejnych miesiącach ,gdy już wszystko przekwitnie :roll:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Liliowce........ :;230
Grażyna.
kogro-linki
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

A ja czekam na firletkę ;:65
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Ja co do Rose de Resht... Nie mam, ale się do niej szykuję :;230 Wyczytałam, że jak mało która róża chętnie znosi silne, a co parę lat wręcz redukujące cięcie :roll: Interesujące :D
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażka liliowca u mnie aż jeden egzemplarz ...to się napatrzę ,ale chyba u Ani na żywo :;230 Będę do Ciebie często przychodziła...gdy już przejrzę z każdej strony mojego jedynaka ...szkoda ,że tylko wirtualnie... :wink:
Patryku proszę bardzo ,oby pięknie rósł... :uszy
Dawidziejeszcze nie poszukałam ,a z aparatem ostatnio nie chodzę po ogrodzie ,ale pamiętam...i na pewno się doczekasz wcześniej ,czy później... :wink:
Izka dobrze ,że się do niej szykujesz...bo warta tego...pasować będzie do Twojej różanki purpurowo czerwonej...a i do Mary Rose będzie pięknym dodatkiem ...dwa zapachy intensywne się złączą ...to dopiero będzie orgia zmysłów... :;230
Z tego co ostatnio czytałam o cięciu róż historycznych(Marian Sołtys-blog) ,prawie wszystkie kochają odnawianie...ale na późniejsze kwitnienie musimy być przygotowani...a krzaczek staje się gęstszy :uszy

Mam słabość do małych kwiatuszków w klastrach i to jest przykład kolejnej róży w moim ogrodzie ,która to takowe posiada ,a te maleństwa nieźle pachną chociaż ledwo co od ziemi wystają... :lol: Ale ma być różą pnąca...i widać już pomimo ,że dopiero wiosną wkopana,puszcza dłuższy pędzik...jak ja lubię takie dobrze przyjmujące się krzaczki...a któż takich nie lubi... :wink:

Little Rambler

Obrazek

Druga to też moja ulubienica z tych dużych... :wink: Morgengruss

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
dawidbanan
---

Post »

To będę czekać cierpliwie :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Zawsze możesz wpaść w drodze do Czech.
Zapraszamy. ;:196 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

NELU nie wiem czemu za bardzo nie podobają mi sie takie liliputkowe kwiatuszki . Wiem ,że jest ich cała masa i to daje efekt . No moze kiedyś zmienię zdanie . U nas przeszła burza a druga wisi w powietrzu ,bo już słychać z oddali grzmoty . Trochę sie ochłodziło i to na pewno dobrze wpłynie na roślinki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

pati22443 pisze:Nelu :wit ten powojnik jest bylinowy, jak wysoko rośnie :?:
I w ogóle co to znaczy powojnik bylinowy? czym się to różni od innych?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Nelusia, nie wiedziałam, że Twoje powojniki to już takie dorosłe rośliny :roll: Z moich hurtowych :;230 tegorocznych zakupów najbardziej zachwyca mnie Venosa Violacea, może dlatego, że opanowała dość pustą pergolę - na razie pustą :) . Co do Soliny, to masz rację...jest niebieska, coś mi się pokulało ;:223
Powiem Ci, że Twoje fotki, zwłaszcza te cytowane wielokrotnie, obalają tezę o gryzących się kolorach i nietrafionych kompozycjach. Masz wszystkie barwy i wszyscy się nimi zachwycają :D
Green Ice sipowski? Mam go na liście zakupów.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawidzie ..już się doczekaleś... :wink: zdjęcie firletki białej...

Obrazek
Obrazek

Patryku Betty Corning jest clematisem z grupy Viticella,bezproblemowy,z tej grupy powojniki nie chorują na uwiąd i charakteryzują się masą kwiatów... :D Na wiosnę ścinamy je jak clematisy bylinowe czyli do ziemi...
Grażynko dzięki,jak tylko będziemy sie wybierać w wasze strony nie omieszkamy skorzystać... ;:196
Jadziu nie wszystkim wszystko musi się podobać i jest to zupełnie naturalne... :D Pełny ,duży kwiat na pewno jest bardziej atrakcyjny ,sama sie o tym przekonałam ,gdy zakupiłam róże angielskie...Byłam zachwycona Charlsem Austinem...a w tym roku nie jest tak pełny...róż gdzieś zaginął...po prostu inna róża :?

Obrazek

Obrazek

Także co sezon to inne spojrzenie... :wink:
U nas spadły hektolitry wody...pod wieczów wzięłam się za przycinanie Flammentanz ,już niesamowicie śmieciła ,dwa wielkie worki z niej do wyrzucenia,a to jeszcze nie koniec...
Jagusia powojnik bylinowy co roku wiosną jest ścinany do ziemi,i z korzenia bądź z przyziemnych pędów ubiegłorocznych ,wychodzą świeże pędy....Zimą ...tak jak w przypadku bylin zamierają nadziemne części... :D Inne powojniki np wielkokwiatowe wcześnie kwitnące ,czyli pod koniec maja ,mało sie ścina wiosną...na wys.150 cm,natomiast wielkowiatowe późno kwitnace ,czyli od połowy czerwca ścinamy na wys,30 cm od ziemi...z grupy Viticella też do ziemi...i tym sie różnia poszczególne grupy ... :D
Basieńko tylko niektóre to staruszki... :wink: reszta świeża ,dwuletnia...wciąż coś wypatrzę i kolejne kupuję ,ale będę musiała już spasować...a szkoda ,pewnie bym jeszcze zaszalała :;230
Green Ice kupowana u nas ,ale widziałam ją ...nie wiem czy przypadkiem u Kapiasa nie była...
Ta moja wieloraka kolorystyka w ogrodzie dla niektórych może być zbyt męcząca,ale uważam ,że lata tak niewiele ,to oczy trzeba nacieszyć wielorakim kwieciem... :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
dawidbanan
---

Post »

Piękna.
Byłbym wdzięczny, za parę nasionek ;:7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”