U Oliwki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Oliwki

Post »

I może parę aktualnych fotek z buszu, robionych niestety przy pochmurnej pogodzie :?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I dwie róże:
nieszczęsny Alberic Barbier, który wymarza co roku. I co mi po róży, która nie powtarza, a przemarza każdej zimy? :evil:

Obrazek

I Grafin von Haldenberg z dziwnym kwiatem:
Obrazek

Panuje u mnie straszna susza :cry: W sobotę padało chyba wszędzie, tylko nie u mnie..
Rośliny podeschnięte, gubią liście.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No nie ma sprawiedliwości na tym świecie. U Ciebie susza, a u mnie za mokro i już róże łapią plamistość :x Wczoraj był jeden dzień bez deszczu, więc je spryskałam, ale dziś znów popaduje.
pozdrawiam
Małgorzata
Ot... chwastowisko marcyjanny.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękny, kwiecisty busz ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grafin ma spalone od słońca płatki, czasem ma kwiat jaśniejszy w środku, czasem wszystkie płatki ma w tym samym odcieniu. Przykro mi ale u mnie też susza - bez podlewania nic nie kwitnie.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Oliwko, myślę, ze Angol na widok twojego ogrodu ;:180
Ja uwielbiam ten różnorodny busz. I rozumiem, ze niektórym trzeba ograniczyć przestrzeń życiową albo rozmiary. Wszak jeszcze inne chciejstwa muszą znaleźć miejsce :wink:
Mówisz, ze galjki puszczalskie :?: I Kardynały też ;:224
Co do pytania Lemki odnośnie proszku do pieczenia( jest w nim soda) jako środek odstraszający mrówki, ja stosowałam sodę oczyszczoną, ale na kostce i pod murem-skutek zadawalająjcy. Poszły sobie. Nie wiem pod rośliny czy sód nie zaszkodzi. Nie próbowałam.

U mnie też sucho mimo, ze popadało wcześniej. Teraz słoneczko+ wiatr. Bez podlewania ani rusz. U nas ma być deszczowo od czwartku, oby. Czego i życzę sobie i tym , którzy czekają na deszczyk.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

No wiesz, a już prawie uwierzyłam w te 5 arów :;230 jak ja bym się chciała tak rozpędzić...niestety, jakże często trzeba iść na kompromis...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

oliwka pisze:I może parę aktualnych fotek z buszu, robionych niestety przy pochmurnej pogodzie :?
Obrazek
Ale ten busz pięknie wygląda bez względu na pogodę ;:108 . A poza tym wiesz, czytałam kiedyś wywiad z jakimś znanym fotografem krajobrazów i twierdził, że najlepsze zdjęcia przyrody wychodzą rano, wieczorem albo przy pochmurnej pogodzie. I Twoje zdjęcie jest tego potwierdzeniem - kolory są takie wyraźne a zieleń taka bardzo soczysta.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oliwko, ;:196 jak ja lubię Twój busz. ;:138
U mnie też bardzo sucho. Nawet jak przelotnie coś kapnie, to wciąż jest tego za mało.
Mój malutki Versicolor ma mały pączek i już nie mogę się doczekać, kiedy rozwinie się kwiatek.
:wit
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uff, nareszcie popadało :heja

Marcjanno, ano nie ma... Wszystko było strasznie wymęczone, a żylistek po prostu zrzucił liście :? , nie wspomnę już o trawniku.
U mnie też kilka łapie, te co zazwyczaj, więc żadnych niespodzianek. Na razie obrywam liście, a pryskałam raz.

Moniu ;:196 , to w imieniu buszu, który pewnie teraz trochę odżyje.

Gosiu, właśnie to zauważyłam, że kwiaty są różne, a ten ze zdjęcia był wyjątkowo inny :shock: , dlatego go wstawiłam.
Ogólnie to Grafin u mnie jest licha, rośnie w nie najlepszym miejscu, no i mrówki się do niej dobrały :evil:

Klaryso, jest właśnie tak, jak piszesz. To trzeba nieustannie kontrolować, bo niektóre są bardziej ekspansywne od innych. Gdybym nie robiła "przeglądów", to pewnie część by zupełnie wypadła, za to miałabym prawdziwe łany tych dominujących.
Kardynał akurat jeszcze niczego nie wypuścił. I o ile dobrze pamiętam, to pan Marian pisał o nim na swojej stronie, że nie jest tak do końca galijką, bo n ie wykazuje skłonności do puszczania.
Tak więc po nim akurat się tego nie spodziewam. Najgorsza jest Splendens! Dziękuję za uwagi o sodzie, zawsze dobrze wiedzieć ;:180

100krotko, przecież wiesz, że zdjęcia pogłębiają perspektywę i powiększają przestrzeń :;230 Z niektórych by wynikało, że mam bezkresne połacie trawnika, a to nieprawda.

Daffodil, dziękuję ;:167 , ale ja jestem zadowolona tylko z niektórych zdjęć. Rzeczywiście najładniejsze wychodzą wcześnie rano lub pod wieczór, tylko nie zawsze mi się chce wstawać.
Te robione przy zachmurzonym niebie często są jakieś takie ponure.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałam pokazać dokładniej "różaną" część ogrodu. To najdalej wysunięty jego fragment, który biegnie wzdłuż ulicy i kończy się takim dość ostrym kątem, rośnie tam oliwnik:
Obrazek
Od oliwnika po prawej wzdłuż siatki rosną różne drzewa iglaste. Po lewej ciągnie się szpaler róż. Te które są pod płotem, pełnią funkcję żywopłotu. Dochodzi on do Lykke, a dalej posadzone są już niższe odmiany, aż do miejsca, które wyszło mi na kształt, powiedzmy różanej kępy, bo znalazło się tam kilka odmian obok siebie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W szczytowym okresie kwitnienia to miejsce wygląda naprawdę pięknie. A jeżeli dodać do tego zapach i coraz bardziej zamkniętą ze wszystkich stron przestrzeń, to chyba jasne, dlaczego bym najchętniej tam zamieszkała :;230
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

oliwko to czekamy na fotki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto żywopłot:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystko zaczyna się od odmiany Henri Martin, która rośnie przed oliwnikiem. A dalej są: Splendens, Hurdalsrosen, Hansa, R. glauca (która nie wiedzieć czemu zmarniała i ostał się z niej jeden badyl :shock: , ale odrasta), Therese Boubnet, Maidens Blush i Lykke.
Róże są posadzone gęsto, bo miały utworzyć busz i oddzielić ogród od ulicy.
W sumie to już po kilku latach jest ten gąszcz, ale z prześwitem po r. glauca :roll:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Oliwko wprowadzam się do twojego ogrodu :;230
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oliwko, ja czytam i czytam bo miałam zaległości, a tu piekne różyczki - żywopłocik.
Czytam bo chcę poznać jak Ty urzadziłaś ten swój ogród. Na początku juz widziałam swoimi oczyma do momęntu kiedy był dom usytuowany frontem do ogrodu.
Wszystkie scieżki zakumałam.
Gdzie rosną Twoje róże "młode" i fajnie to ujełaś cyt. "a dalej posadzone są już niższe odmiany, aż do miejsca, które wyszło mi na kształt, powiedzmy różanej kępy, bo znalazło się tam kilka odmian obok siebie." czy ta różana kępa to też róże historyczne np. galijki.
Co to jest ten "oliwnik" ?
Chyba dojdzie to tego, ze trzeba będzie narysować plan. :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

A ja potrafię sobie wyobrazić jak tam pachnie.Moje "niziołki" rozsiewają zapach szczególnie w taki dzień jak dziś a co dopiero takie olbrzymy :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”