Działeczka Erazma i nie tylko ... 2 cz. 2008r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zapomniałeś Andrzeju wymienić jeszcze jedną zaletę takiej uprawy: zabierają dużo mniej miejsca w ogrodzie ;:1
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

I jeszcze jedna zaleta : nie połamią ich hasające po ogrodzie psy i koty. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Oczywiście. Naprawdę warto tak prowadzić ogórki. Polecam. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Andrzeju. U ciebie zawsze znajdę jakąś pożyteczną radę (np. bielenie drzewek). Właśnie mam zamiar w tym roku wysiać więcej ogórków, bo wszystkim bardzo smakowały. Nie chodzi mi o miejsce (tego mam w nadmiarze), ale chyba jest jeszcze jedna zaleta , o której nikt nie pomyślał. Nie trzeba się tak namęczyć (schylanie), by je zebrać. Może to też mieć pozytywny wpływ na ogórki w razie dużych opadów (tak mi się wydaje), bo nie będą leżeć w błocie. A z tym mlekiem to genialny pomysł. Wszystko wypróbuję i powiem ci jakie efekty. Pozdrawiam. Beata.
old_I-s

Post »

Jeszcze wrócę do pomidorów.Znajoma radziła aby do dołków pod pomidory wrzucić rozbite jajko.I podobno dobrą odmianą pomidora jest -Faustyna.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A ja słyszałam, że pod pomidory przed posadzeniem daje się kromkę chleba albo skórkę z banana. Osobiście jeszcze nie próbowałam i nie mam takich doświadczeń , ale kto wie ?
Grażyna.
kogro-linki
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ignis pisze:...Znajoma radziła aby do dołków pod pomidory wrzucić rozbite jajko...
kogra pisze:...pod pomidory przed posadzeniem daje się kromkę chleba albo skórkę z banana. ...
Nigdy tego nie stosowałem. Ja dołki wypełniam kompostem lub niewielką ilością obornika.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też tylko obornikiem lub kompostem :lol: Ale może coś w tej skórce banana jest - potas
na pewno :lol: :lol: :lol: :lol:
Ulka buziaki przesyła
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O "skórce banana" jest trochę tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... rka+banana
Gdzieś czytałem, że jest w niej fosfor i potas.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Erazmie za link - znów wiem coś więcej.
A fusami z kawy już od dawna zakwaszałam ziemię pod rododendronami /może dlatego w tym roku urosły mi tam kanie ? :wink: :lol: / . Drugi sposób to wyciąg z liści rabarbaru - działa jeszcze szybciej. :P
Grażyna.
kogro-linki
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kogra pisze:...Drugi sposób to wyciąg z liści rabarbaru - działa jeszcze szybciej. :P
Podaj przepis. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43

Post »

Witaj Erazmie. Dołączam się do wszystkich pochwał. Uważam że najbardziej pomocne są posty w formie kroniki. Tak trzymaj.

Swego czasu u Ciebie poruszany był problem uprawy pietruszki a raczej tatemniczej choroby.
Czy doszłeś do konkretnych wniosków co powoduje zanikanie pietruszki i jak z tym walczyć.
Mam w tej sprawie sporo doświadczeń i myślę, właśnie z powodu pieteuszki, o rezygnacji z warzyw. Bo skoro na utrzymanie jej trzeba użyć chemii i to ciężkiego kalibru, to w markecie jest bez wysiłku to samo.
Pozdrawiam Leszek.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Po prostu liście z rabarbaru drobno posiekam i zaleję wodą do wiaderka tak średnio to 5 liści na 10 l wody. Czasem przemieszam. Zostawiam to na 2 dni a potem podlewam tym rododendrony / przez konewkę / równomiernie dookoła korzeni. To wszystko.
No właśnie, czy coś już wiadomo z tą pietruszką. Jeśli już nie na korzeń to przynjmniej natka by się przydała.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Grażynko!
Jesteś nieocenioną skarbnicą wiedzy!!!!
Twój wątek przeszłam i co chwilę kopiowałam jakieś mądre sposoby na różne problemy...( żeby w razie czego mieć je zawsze pod ręką).Naprawdę można sie dużo od Ciebie nauczyć! :P Chylę czoło przed Tobą! ;:180
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Basiu, bardzo dziękuję za te słowa :oops: ale nie wiem czym na to zasłużyłam. Dzielę się tylko wiedzą jaką zdobyłam przez wiele lat uprawiając własny mały ogródek i sprawdzając rady przeczytane lub usłyszane od innych. A poza tym bardzo się cieszę , że mogę innym pomóc. To chyba normalne. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”