Działeczka Erazma i nie tylko ... 2 cz. 2008r.
Dzięki Andrzeju. U ciebie zawsze znajdę jakąś pożyteczną radę (np. bielenie drzewek). Właśnie mam zamiar w tym roku wysiać więcej ogórków, bo wszystkim bardzo smakowały. Nie chodzi mi o miejsce (tego mam w nadmiarze), ale chyba jest jeszcze jedna zaleta , o której nikt nie pomyślał. Nie trzeba się tak namęczyć (schylanie), by je zebrać. Może to też mieć pozytywny wpływ na ogórki w razie dużych opadów (tak mi się wydaje), bo nie będą leżeć w błocie. A z tym mlekiem to genialny pomysł. Wszystko wypróbuję i powiem ci jakie efekty. Pozdrawiam. Beata.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja słyszałam, że pod pomidory przed posadzeniem daje się kromkę chleba albo skórkę z banana. Osobiście jeszcze nie próbowałam i nie mam takich doświadczeń , ale kto wie ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
O "skórce banana" jest trochę tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... rka+banana
Gdzieś czytałem, że jest w niej fosfor i potas.
Gdzieś czytałem, że jest w niej fosfor i potas.
Pozdrawiam Andrzej.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Dzięki Erazmie za link - znów wiem coś więcej.
A fusami z kawy już od dawna zakwaszałam ziemię pod rododendronami /może dlatego w tym roku urosły mi tam kanie ?
/ . Drugi sposób to wyciąg z liści rabarbaru - działa jeszcze szybciej. :P
A fusami z kawy już od dawna zakwaszałam ziemię pod rododendronami /może dlatego w tym roku urosły mi tam kanie ?

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- leosta
- 500p
- Od: 29 sty 2008, o 08:43
Witaj Erazmie. Dołączam się do wszystkich pochwał. Uważam że najbardziej pomocne są posty w formie kroniki. Tak trzymaj.
Swego czasu u Ciebie poruszany był problem uprawy pietruszki a raczej tatemniczej choroby.
Czy doszłeś do konkretnych wniosków co powoduje zanikanie pietruszki i jak z tym walczyć.
Mam w tej sprawie sporo doświadczeń i myślę, właśnie z powodu pieteuszki, o rezygnacji z warzyw. Bo skoro na utrzymanie jej trzeba użyć chemii i to ciężkiego kalibru, to w markecie jest bez wysiłku to samo.
Pozdrawiam Leszek.
Swego czasu u Ciebie poruszany był problem uprawy pietruszki a raczej tatemniczej choroby.
Czy doszłeś do konkretnych wniosków co powoduje zanikanie pietruszki i jak z tym walczyć.
Mam w tej sprawie sporo doświadczeń i myślę, właśnie z powodu pieteuszki, o rezygnacji z warzyw. Bo skoro na utrzymanie jej trzeba użyć chemii i to ciężkiego kalibru, to w markecie jest bez wysiłku to samo.
Pozdrawiam Leszek.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Po prostu liście z rabarbaru drobno posiekam i zaleję wodą do wiaderka tak średnio to 5 liści na 10 l wody. Czasem przemieszam. Zostawiam to na 2 dni a potem podlewam tym rododendrony / przez konewkę / równomiernie dookoła korzeni. To wszystko.
No właśnie, czy coś już wiadomo z tą pietruszką. Jeśli już nie na korzeń to przynjmniej natka by się przydała.
No właśnie, czy coś już wiadomo z tą pietruszką. Jeśli już nie na korzeń to przynjmniej natka by się przydała.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Basiu, bardzo dziękuję za te słowa
ale nie wiem czym na to zasłużyłam. Dzielę się tylko wiedzą jaką zdobyłam przez wiele lat uprawiając własny mały ogródek i sprawdzając rady przeczytane lub usłyszane od innych. A poza tym bardzo się cieszę , że mogę innym pomóc. To chyba normalne.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki