Józek bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Ostatnio dla większości z nas doba ma za mało godzin ale wiem,że na Ciebie zawsze można liczyć.
Dziwidło to faktycznie wielka ciekawostka dla hobbystów ale i dla cierpliwych ogrodników. Co do wiciokrzewów to będę obserwować i uczyć się ... oby nie na zbyt dużych błędach. Gdy mogą rosnąć swobodnie to nie ma problemu ale tu posadzone z obu stron konstrukcji maja stworzyć zielony tunel pokryty kwiatami.
Józef pisze:Jagusię hoduję od prawie 40 lat i też kwitnie tyle że nie rośnie

Widać cierpliwość popłaca... i ważne,że wciąż kwitnie a Ty to widzisz.
Dziś pokażę kilka kwiatów w moim ulubionym kolorze. Białe kwiaty potrafią rozjaśnić każdy nawet najciemniejszy zakątek działki.
Dzwonek kropkowany mam z wymian wiosennych i kwitnie pierwszy raz u mnie.
Jestem zaskoczona,że łodyga tak mocno krzewi się. To jest 1 sadzonka i juz marzy mi się wielka kępa tego dzwonka.
OSTEOSPERMUM >< STOKROTKA >< GERBERA OGRODOWA
Pod takimi nazwami kryją sie piękne kwiatuszki kwitnące cały sezon.
Jednak gdy panują długotrwale upały to niektóre odmiany na pewien czas przestają kwitnąc ale we wrześniu znów pojawia się mnóstwo nowych pączków i kwitnie do samych mrozów.
A wszystko dlatego, ze rośliny te najlepiej tworzą pąki kwiatowe podczas chłodnych nocy.
Ciekawostką dla mnie jest to,że kwiat kupowany wiosna kwitł w takim kolorze
W ubiegłym roku miałam odmianę o pełnych kwiatach - znikła a w innym miejscu pojawiło się kilka siewek z których wyrosła taka ogromna kępa miedzy krzewami róż.
To Złocień maruna nazywana znana też pod nazwą Wrotycz maruna.
Nasionka zasiały się z sąsiedniej działki bo znajoma ma obie odmiany.
Bylina o drobnych kwiatach ale pięknie sie prezentuje a do tego lecznicza.
Złocień wielki (Leucanthemum maximum)
Złocień wielki (Leucanthemum x superbum) ?Wirral Supreme?
Tu też złocień ale inna odmiana lub jakieś anomalia - szukałam informacji ale nic nie znalazłam.
Będę obserwować pozostałe kwiaty w tej kępie i zobaczę, czy powtórzą tą cechę bo ogólnie kwiat podoba mi się.
Złocienie są bezproblemowe i ich uprawa nie nastręcza żadnych kłopotów ale tylko pojedynczy dość szybko się namnaża, pozostałe nie.