Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

Witaj Krysiu piękne robisz portrety roślin, ale ten ostatni :oops: to chyba pomyłka nie dławisz a barwinek
Czy dodawałaś kiedy do gnojówki z pokrzywy glistnika pod rośliny ozdobne?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

christinkrysia pisze:dawidbanan Dawidzie do swoich terminów kwitnienia zawsze dodaj dobre 2 tygodnie.
W ten sposób uzyskasz termin kwitnienia w moich stronach ... :wit
Albo nawet 3 tygodnie ;:224
Awatar użytkownika
Ayesha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2010, o 14:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu :wit Maria Teresa ma rację twój dławisz to barwinek
a asklepias to Sedum aizoone(rozchodnik gruby).
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MariaTeresa pisze:Witaj Krysiu piękne robisz portrety roślin, ale ten ostatni :oops: to chyba pomyłka nie dławisz a barwinek
Czy dodawałaś kiedy do gnojówki z pokrzywy glistnika pod rośliny ozdobne?
No pewnie, że pomyłka i to porządna - bardzo dziękuję.
Trzeba wyciągnąć z tego wniosek ,że " nocna robota" nie zawsze przynosi dobre efekty ... :;230
A swoją drogą ten barwinek, który w zdjęciach się zawieruszył zamiast dławisza dziwnie szybko rośnie - od wiosny niektóre pędy mają ok 60 cm długości.
Znam tylko ten pospolity więc nie mam porównania a te sadzonki kupiłam jesienią na rynku bez jakiejkolwiek nazwy - spodobały mi się liście.
Pytasz o glistnika - mam do niego jakieś dziwne uprzedzenie więc unikam bo zdarzyło sie tak,ze dostałam po nim bąble na dłoniach ... może to przypadek ale powtórki już nie chcę.
Znam tylko jego właściwości lecznicze wiec zdradź co może dać roślinom ?

Ayesha jesteś kochana - dzięki Tobie ta piękna bylina dostała imię więc wstawiam jej portret z pełna nazwą

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

To barwinek większy, w moim ogrodzie obecny. Każdej zimy przemarza do poziomu gruntu, a potem odbija i kwitnie ciemnoniebiesko. Rośnie szybko i wysoko. W swojej niewiedzy pierwszego roku go zaplotłam na siatkę, co było błędem, bo wymarzł bardziej niż zwykle :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Tak - barwinek większy ;:108 Lubię go, bo zanim zacznie puszczać długie wąsy, kwitnie wiosną przypominając pokrojem bylinę.
To może z moimi kamasjami jest coś nie tak? Najpierw się pokładały, teraz nie kwitną :? Może za płytko posadziłem :?: Wykopię i przesadzę :idea:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 dziękuję za pełną nazwę i dodatkowe wiadomości o barwinku.
Barwinek pospolity rośnie wszędzie bo widać go nawet na opuszczonych działkach a ten to jakieś " delikatne książątko " ... :;230
U mnie rośnie w tej chwili na pełnym słońcu i pewnie czeka go przeprowadzka choć na chwile obecną świetnie daje sobie radę co widać po wyglądzie liści.

JacekP mój barwinek nie kwitł ale to młode sadzoneczki.
Czy Tobie też przemarza ?
Kamasja raczej nie należy do kapryśnych i zbyt wymagających roślin.
Wiosną przesadziłam kępę z kilku cebulek bo przeszkadzała mi w nasadzeniach dalii.
Już miała spore liście ale kwitła obficie jak zwykle. Nadal ma zielone liście a ja już bym chciała je wszystkie wykopać bo znajomi czekają na cebulki a ja mam plany odnośnie tych miejsc. Muszę do kompletu poszukać Kamasji o ciemnoniebieskich kwiatach.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

..oczywiście jestem na bieżąco we wszystkich wątkach znajomych ale po całym dniu (praca ,działka czasem wyskok na rybki) nie chce mi się już pisać.Z tą wiedzą to trochę przesadziłaś..gdzie mi do Ciebie ..każda fotka pięknie opisana łącznie z łacińską nazwą..teraz już..leń..i ta chorobaaaa..no zapomniałem jak ona się nazywa..
Dziwidło to coś z obrazkowatych..tych któych kwiaty cuchną.To któe ja hodowałem przez kilkanaście lat było wyjątkowo duże..cebula wielkości głowy (5 kg) kwitło w lutym marcu ,kwiat miał czsami 1,8 metra wysokości.Może znajdę gdzieś fotkę..Ostatnio podarowałem taką właśnie cebulę Ewci a swoje młode (cebule) zostawiłem na działce i zmarzły więc będę teraz musiał uśiechnąć się do niej o jakąś malutką.Potem 3 lata hodowli żeby zakwitła.
Wiciokrzew ma już kilkanaście lat i jest jeszcze z czasów kiedy nie było jakichś hodowlanych odmian.Te obecne pewnie mają okazalsze kwiaty ale mój nadrabia obfitością kwiatów.Już wchodząc na działkę czuje się jego zapach.Moje zabiegi pielęgnacyjne ograniczają się do kierowania pędów w pożądaną stronę..żadnego przycinania..teraz poszedł sobie na bez i chyba go zadusi...
Jagusię hoduję od prawie 40 lat i też kwitnie tyle że nie rośnie :;230 :;230
Ale się rozpisałem...
pozdrawiam serdecznie...
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Znalazłem..zdjęcie sprzed lat
latem..
Obrazek
i kwitnące..
Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Józek bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Ostatnio dla większości z nas doba ma za mało godzin ale wiem,że na Ciebie zawsze można liczyć.
Dziwidło to faktycznie wielka ciekawostka dla hobbystów ale i dla cierpliwych ogrodników. Co do wiciokrzewów to będę obserwować i uczyć się ... oby nie na zbyt dużych błędach. Gdy mogą rosnąć swobodnie to nie ma problemu ale tu posadzone z obu stron konstrukcji maja stworzyć zielony tunel pokryty kwiatami.
Józef pisze:Jagusię hoduję od prawie 40 lat i też kwitnie tyle że nie rośnie :;230 :;230
Widać cierpliwość popłaca... i ważne,że wciąż kwitnie a Ty to widzisz.

Dziś pokażę kilka kwiatów w moim ulubionym kolorze. Białe kwiaty potrafią rozjaśnić każdy nawet najciemniejszy zakątek działki.
Dzwonek kropkowany mam z wymian wiosennych i kwitnie pierwszy raz u mnie.
Jestem zaskoczona,że łodyga tak mocno krzewi się. To jest 1 sadzonka i juz marzy mi się wielka kępa tego dzwonka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

OSTEOSPERMUM >< STOKROTKA >< GERBERA OGRODOWA
Pod takimi nazwami kryją sie piękne kwiatuszki kwitnące cały sezon.
Jednak gdy panują długotrwale upały to niektóre odmiany na pewien czas przestają kwitnąc ale we wrześniu znów pojawia się mnóstwo nowych pączków i kwitnie do samych mrozów.
A wszystko dlatego, ze rośliny te najlepiej tworzą pąki kwiatowe podczas chłodnych nocy.

Obrazek

Ciekawostką dla mnie jest to,że kwiat kupowany wiosna kwitł w takim kolorze
Obrazek

W ubiegłym roku miałam odmianę o pełnych kwiatach - znikła a w innym miejscu pojawiło się kilka siewek z których wyrosła taka ogromna kępa miedzy krzewami róż.
To Złocień maruna nazywana znana też pod nazwą Wrotycz maruna.
Nasionka zasiały się z sąsiedniej działki bo znajoma ma obie odmiany.
Bylina o drobnych kwiatach ale pięknie sie prezentuje a do tego lecznicza.

Obrazek

Złocień wielki (Leucanthemum maximum)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Złocień wielki (Leucanthemum x superbum) ?Wirral Supreme?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu też złocień ale inna odmiana lub jakieś anomalia - szukałam informacji ale nic nie znalazłam.
Będę obserwować pozostałe kwiaty w tej kępie i zobaczę, czy powtórzą tą cechę bo ogólnie kwiat podoba mi się.
Złocienie są bezproblemowe i ich uprawa nie nastręcza żadnych kłopotów ale tylko pojedynczy dość szybko się namnaża, pozostałe nie.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzwonek kropkowany wysiałam z nasion. Już wiem, że mam różowy Hot Lips, ale białego nie rozpoznałam. Mój nie ma kropek w środku :( Maruny mam dwie odmiany, mnożą się rośliny o pełnych i pojedynczych kwiatach. Dostałam od dwu różnych osób i rosną w oddaleniu od siebie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu ja siałam kilka rożnych odmian dzwonków bo bardzo mi sie podobają do naturalistycznych zakątków. Poza tym nasze warunki są stworzone dla nich ale żadne nie wzeszły. Chcę je mieć w niektórych miejscach nad stawem miedzy kępami host.
Cieszę się, że Tobie się udało.
Piszesz,że Twój nie ma kropek - dziwne bo nazwę Dzwonka kropkowanego nadano z powodu nakrapianych po wewnętrznej stronie płatków kwiatowych.
Odmiana "HOT LIPS" jest śliczna bo kwiaty mające w środku intensywnie ciemno różowe wzory aż przebijają na zewnątrz dzwoneczków w delikatnym różu.
Tą odmianę też siałam - skreśliłam dostawcę tych nasion bo sporo kasy a niewiele efektów.
jeśli masz więcej sadzonek to jestem chętna - z tego co piszą o nich to one dość szybko się rozrastają.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętam o marzance wonnej dla Ciebie, dopiero kończy kwitnienie w półcienistym miejscu (ostatnie, chudziutkie kwiatki). Odetnę Ci więc jeszcze kawałek dzwonka i prześlę później, po kwitnieniu. Dam Ci znać :D Posadziłam 6 siewek w zeszłym roku, a całkiem dużo urosło.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu tak, barwinkowi większemu u mnie też przemarzają liście. Ale zawsze wypuszcza od korzenia więc wszystko w porządku.
Dzwonek kropkowany rozłazi się bardzo szybko więc w przyszłym roku będziesz miała sporą kępę. U mnie kwiatostany się pokładają więc przygotowałem im podpórki z grubego drutu zakręconego na końcu. łodygę wkładam w to zakręcenie i wszystko ładnie się trzyma. Każdy kwiatostan dostaje taką podpórkę.
Odmiany tego dzwonka nie rosną już tak szybko ale są śliczne. 'Hot Lips' to fajny karzełek. U mnie dzwonkami "rył" ziemię :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich odwiedzających.
Dziś już późno więc wstawię tylko kilka ogólnych ujęć z działki ( zaległych i bieżących).
Deszcz pada drugą dobę, mimo to bylismy na działce aby zebrać truskawki i podwiązać najwyższe rośliny bo deszcz i wiatr bardzo je niszczy.
Piękna soczysta zieleń ... aż miło patrzeć ale u nas zaczynamy czuć nadmiar deszczu i jeśli dłużej popada to będą problemy bo ani opryskać od chorób grzybowych ani opielić a chwasty ciągle rosną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek