Pieczarki - uprawa amatorska
Re: Pieczarki - UPRAWA amatorska
ok, zrobie tak jak mowisz, wielkie Dzięki

Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Witam wszystkich forumowiczów jako nowy  
  dziś zdecydowałem się na uprawę grzybków, zakupione 2x 10kg podłoża, piwniczka już czeka 
 - tym samym mam pytanko...
Czy jes szansa na doprowadzenie do wysypu zarodników z pieczarek tak, aby nie kupować gotowych zaszczepionych grzybnią podłóż ? Ktoś testował ten sposób ?

Czy jes szansa na doprowadzenie do wysypu zarodników z pieczarek tak, aby nie kupować gotowych zaszczepionych grzybnią podłóż ? Ktoś testował ten sposób ?
takpiowro126 pisze:Czy jes szansa na doprowadzenie do wysypu zarodników
Ale nowych z tych zarodników nie będzie
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....

Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- 
				Kasencja

Moje pieczarki cały czas owocują.
Kilka dni mnie nie było i niestety moja T jak wyrywała to pozostawiała resztki korzonków i zaczęły pleśnieć
 .
Małe pieczareczki zrobiły się brązowe i miękkie. Pozostałości po korzonkach również. Nie wiem jak często były podlewane, ja podlewałam jak mi się przypomniało

Oczyściłam wszystko, zasypałam torfem, podlałam i mam nadzieję, że jeszcze ładnie będą rosnąć?

Kilka dni mnie nie było i niestety moja T jak wyrywała to pozostawiała resztki korzonków i zaczęły pleśnieć
Małe pieczareczki zrobiły się brązowe i miękkie. Pozostałości po korzonkach również. Nie wiem jak często były podlewane, ja podlewałam jak mi się przypomniało
Oczyściłam wszystko, zasypałam torfem, podlałam i mam nadzieję, że jeszcze ładnie będą rosnąć?
hmmm teściowa powiadasz ?? 
To może jakich leśnych grzybków jej nazbieraj
 , ucieszy się 

To może jakich leśnych grzybków jej nazbieraj
Paweł _____________________________________________________________________________

- 
				Kasencja

Grzybków leśnych jeszcze u nas nie maweteran pisze: To może jakich leśnych grzybków jej nazbieraj, ucieszy się
Jakoś ucichło w tym wątku. Nikt nie pisze, czy pieczarki jeszcze innym rosną, czy nie...
pewno niewiele, bo za ciepło i muchówki wsuwają też 

u nas są takie ładne czerwone w kropki , albo na odwrót ??Kasencja pisze:Grzybków leśnych jeszcze u nas nie ma .

- 
				Kasencja

Albo na odwrót?weteran pisze:u nas są takie ładne czerwone w kropki , albo na odwrót ??
A może w Twoich stronach są i białe w czerwone kropki
Wracając do pieczarek, to dzisiaj wychodzą śliczne bialutkie łebki
o tej porze roku , a bardziej w tych temperaturach to właśnie często ładne wychodzą , a później zaczynają się problemy , oprócz muchówek które je niszczą , to wszelkiej maści obce pleśnie i inne ustrojstwo.
Problemem często jest tez samo podlewanie , podłoże w lecie ma tendencje do samozamakania, a z góry wygląda na suche i po prostu topi się się je podlewając, ale to akurat wina jakiś dziwnych okryw które teraz robią , dawniej okrywa zawsze była z torfu wysokiego beż dziwnych dodatków

Problemem często jest tez samo podlewanie , podłoże w lecie ma tendencje do samozamakania, a z góry wygląda na suche i po prostu topi się się je podlewając, ale to akurat wina jakiś dziwnych okryw które teraz robią , dawniej okrywa zawsze była z torfu wysokiego beż dziwnych dodatków

- Rusalka
 - 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

a u mnie jak to moj mąż mówi 
Rosną teraz nie pieczarki a PSIOCHY
no serio..wyglądają jak psiaki..jak podrosną..jak są malutkie jak pieczarki.. a potem jak typowe blaszkowate..
nie jem ich bo się boje.. w koncu miały tą zieloną ziemie.. więc niech umrą śmiercią naturalną..
Tak się na koniec robi..czy tylko ja mam takie wybryki?

Rosną teraz nie pieczarki a PSIOCHY
no serio..wyglądają jak psiaki..jak podrosną..jak są malutkie jak pieczarki.. a potem jak typowe blaszkowate..
nie jem ich bo się boje.. w koncu miały tą zieloną ziemie.. więc niech umrą śmiercią naturalną..
Tak się na koniec robi..czy tylko ja mam takie wybryki?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)

To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
jak rosną i są zdrowe , tzn nie ma robaków , plam etc , to możesz jeść  

- 
				Kasencja

Ania i tak Ci się długo trzymają  

Moja teściowa już teraz ma takie jak Ty opisujesz. A razem ze mną zaczęła uprawę.
Tylko, że ja robię od początku jak radził Paweł. Teściowa jak w opisie od sprzedawcy. Bardzo okrojonym zresztą.

Moja teściowa już teraz ma takie jak Ty opisujesz. A razem ze mną zaczęła uprawę.
Tylko, że ja robię od początku jak radził Paweł. Teściowa jak w opisie od sprzedawcy. Bardzo okrojonym zresztą.
Kasia Słońce Ty mnie nie słuchaj , bo na manowce Cie wyprowadzę 

albo gdzieś w ciemny las

albo gdzieś w ciemny las

- 
				Odszedlem2

Czy zasypywanie miejsc po zerwanych pieczarkach jest konieczne? W ogrodniczym okrywy już nie mają a jak czytałem wczesniej należy to przesypac torfem pH 2-3 (błędne założenie patrz edit) a takiego w ogrodniczym nie mają. Sprzedawczyni zaproponowała mi substrat torfowy.  Mógłby byc? Czy może nic się nie stanie jak tego nie będe przesypywac.
Ps. Pierwszy rzut 2.8 kg ;D.
Edit. pH torfu obojętne(koło 7
 ).

Ps. Pierwszy rzut 2.8 kg ;D.
Edit. pH torfu obojętne(koło 7
co bym Cie dobrze zrozumiał , podsypywać torfem o pH 2-3 ??
A gdzie to wyczytałeś, albo kto Ci to poradził ??

A gdzie to wyczytałeś, albo kto Ci to poradził ??