Kilka dni mnie nie było, ale już jestem.
Kwiatuszek ma się dobrze i zaczyna mu wyrastać nowy listek
 .
 .Pozdrawiam

.
 .

ja również przychylam się do tego, aby przesadzić ją do kory, lepiej chuchać na zimne
  ja również przychylam się do tego, aby przesadzić ją do kory, lepiej chuchać na zimne  

więc włożyłam je w keramzyt ... jest super kwitną nie pogubiły pączków a korzonki przyrastają... plecam
  więc włożyłam je w keramzyt ... jest super kwitną nie pogubiły pączków a korzonki przyrastają... plecam  
Tutaj była kumulacja problemów: kilka storczyków w duzej donicy.Grawes pisze:W innym wątku pisałam o wątpliwościach z sadzeniem kilku falków w jednej, zbiorczej donicy. W istocie ładniej wyglądają 3 storczyki we wspólnym substracie niż 3 w plastikowych doniczkach, które się kiwają i jeszcze nie daj Boże przy tej szamotaninie wyłamują Ci pędy kwiatostanowe ). Niestety wzgląd estetyczny ma się tu nijak do zdrowia... Zrobiłam błąd, bo zamiast wypróbować na jednej dużej donicy, poleciałam po bandzie i posadziłam sobie 4 do jednej, a 8 do drugiej. Efekt fatalny! pomimo moich starań korzenie pogniły w dużym procencie. Utratę korzeni oceniam od 60% do nawet 90%. Tak więc oddział reanimacyjny dla storczyków poszerzył mi się o dobre kilka sztuk. Tak więc z podkurczonym ogonem pokornie wracam do przezroczystych osłonek i gdy storczyki dojdą do siebie (co zajmie im pewnie z dobry rok

i mam nadzieje, że tak pozostanie.
 i mam nadzieje, że tak pozostanie.
 . wydrukowałam sobie nawet kilka kartek z opisem jak je pielęgnować i postawiłam na wschodnim oknie, ale naprawdę te pędy brzydko wyglądają
. wydrukowałam sobie nawet kilka kartek z opisem jak je pielęgnować i postawiłam na wschodnim oknie, ale naprawdę te pędy brzydko wyglądają  dodam, że mam storczyka 2-pędowego
 dodam, że mam storczyka 2-pędowego Poczytaj sobie troszkę na temat uprawy Phalaenopsis
  Poczytaj sobie troszkę na temat uprawy Phalaenopsis 

Niż z nimi nie rób korzenie napowietrzne są bardzo potrzebne tak jak te w doniczce.
 Niż z nimi nie rób korzenie napowietrzne są bardzo potrzebne tak jak te w doniczce.