Ogród Oli , sezon 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Oli , sezon 2011

Post »

OLU bardziej DD niż Nostalgia i niech tak zostanie . Grahamek to kiedyś było moje największe marzenie . Gdy już go kupiłam i zakwitnął okazło sie ,ze mam Pilgrima a nie Grahamka no i tak zostało . Juz nie chcę ryzykować
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O to widzę pod odpowiedziach, że nie tylko clemkach próbowałaś nazwać :lol: Oj uparta kobieto. A jak kto ktoś kiedyś gdzieś napisała nn nie można na pewno nazwać, bo na pewno to tylko Kopernik nie żyje :;230

A i jeszcze dopiszę bo mi z głowy wyleciało. Słyszałam że róże na pniu jest dobrze posadzić pod pewnym kątem- na zimę ją się przygina do ziemi i łatwiej okryć- ale ile w tym prawdy, nie wiem. Tylko informuje że tak czytałam.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Olu zdecydowana jestem powiedzieć Nostalgia
http://aszka9-zielonyzaktek.blogspot.co ... /Nostalgia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Olu ;:167 kwiatuszki w moim ukochanym kolorku, ale się cieszę ;:138 ;:138 ;:138

Dziękuję za śliczne fotki ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Olu mam DD i faktycznie zmienia kolor niczym kameleon, ale też pachnie, pachnie... ;:167 Pójdę zerknąć na Twojego powojnika, bo mam Dzieci Warszawy, to zerknę, czy to on...kochana nie poddawaj się z identyfikacją róż. Może chociaż część uda Ci się poznać, a to już lepsze niż żyć w kompletnej niewiedzy ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

stasia_ogrod pisze:cudowne,najbardziej zauroczył mnie " kameleon"-masz trzy w jednym,coś niesłychanego
Stasiu i tak najchętniej ochrzciłabym ten kwiat "KAMELEON" :;230
Hoja,( tzn jej kwiat) także pięknie wieczorem pachnie, prawie jak aromat migdałowy :D

Jadziu, ty już masz i tak duże doświadczenie z różami. Widać pomyłki się zdażają nagminnie. I ja mam takie, które nijak mają się do etykiety zakupowej :roll:

Paulinko, to jakieś szaleństwo mnie ogarnęło :shock: Zamiast sie cieszyć kwiatami a nazwy im szukać przy okazji, to ja biegałam jak szalona po necie i porównywałam. Zamiast ten czas poświęcić kontenplacji w naturze ... Cała zima na oglądanie fotek przecież ;:223 No ,ale szaleństwo nie trwało jednak zbyt długo i na razie pozostanę przy numerkach :D
Też czytałam o sadzeniu piennych róż pod pewnym kątem, ale taka krzywa do mnie nie przemawia. Na zimę otulę agrowłókniną, a dołem może podsadzę jakieś coś :D

Aniu, i mnie się tak wydaje, bo barwa zdecydowanie przechodzi z białej do różu :lol:
Halina Kwak pisze:Dziękuję za śliczne fotki
Halinko, dla Ciebie wszystko ;:196

Iwonko, co do nazywania moich roślin, na razie spasowałam. Zaraz będę chciała znać imiona dalii, liliowców i lilii ;:224 Całe lato bym musiała spedzić przy komputerze a nie w ogrodzie. Poszerzanie wiedzy na ten temat pozostawiam na zimne miesiące. No, jeżeli mimo chodem wpadnie jakaś nazwa ;:224

A teraz moje róże :
Nr 16 - róża zakupiona pod nazwą Liliowa (cokolwiek to znaczy). W rzeczywistości jest momentami blado różowa wpadajaca w liliowy. Nie wiem czy to jej wada, czy miejsce nie odpowiada, ale kwiaty zaraz po zakwitnięciu omdlewają i jak tak bedą się sprawy miały, to inna ją zastąpi :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz Nr 17, zakupiona pod nazwą Lambada. Nawet jeżeli nie ma tak na imię, to bardzo mi się spodobała :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To może jeszcze róża nr 18, zakupiona pod nazwą Bolero:

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

To rób fotki, zimą będziemy szukac imionek :)
Róży zrób kopczyk u nóżek. Ja moje wszystkie tak zimuje bez problemu. Najpierw okładam dokładnie sianem, potem sypie ziemię, poruszam sianem, żeby między nie wpadło, dosypuje, uklepuje i git :) A góra, racja włóknina. Kijek też bym okryła.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

OLU tu masz jedną http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.27588.1 i tam mozesz sobie również znależć pozostałe . Dobre na wieczorny relaks . To sa na razie młode róże i nie mozesz sie na razie sugerować ich wyglądem chociaż nie zawsze . Moja jedna różą którą dziennie focę w ubiegłym roku wyglądała całkiem inaczej . Chociaż miała kartkę z nazwą to dalej nie wiem czy to ona . Zarówa piąkna mam w takim kolorze Aleksandra a ta liliowa może być Meiznerem ,ale trudno tu wyrokować . Zauważyłam u siebie ,że lila róże lepiej rosną w półcieniu słonko nie parzy im kwiatów . Pokazuj dalej swoje królowe
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Ciekawy gatunek różyczki ,raz biała a potem piękny kolor . Ja uważam iż w Twoim ogrodzie mieszkają krasnale i w nocy malują różyczki . :;230
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Steasi pisze:To rób fotki, zimą będziemy szukac imionek
Paulinko, trzymam Cię za słowo. Zimą będziemy miały co robić ;:132

Jadziu, Lambada jakby ta sama :D Ależ te różyczki są kapryśne, co roku mogą być inne :shock: U mnie 90% różyczek to jesienno wiosenne nabytki, czyli większość po raz pierwszy kwitnie. Meiznera także mam (tzn ma to być właśnie on). Gdy zakwitnie, będzie można porównać.
Ach te róże. Co one w sobie mają :roll: Już wypatrzyłam sobie Moonlight, ale na razie cena (55zł u Rosaćwik) trochę mnie odstrasza. Nie mam jeszcze takiego doświadczenia :oops:

Olku, o jaka bym była szcześliwa mając takie małe robotne skrzaty w ogrodzie. Oby tylko nie płatały brzydkich figli :;230 Super awatarek. Strażnik jak żywy ;:333

A na dobranoc jeszcze dla odmiany inne kwitnace :
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam różę o nazwie Hit sezonu :;230 To na pewno Double Delight i jest taka jak Twoja, zmienia kolor :D Wielosił ma ładne liście, nawet nie kwitnąc jest ładny. Najładniejsza jednak roślinka z ogonem :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Ola, potwierdzam prawidłowość nazwy Bolero :) mam ją z tego samego źródła i w tym roku (to jej trzeci sezon) jest zadziwiająco piękna. Na każdym pędzie ma po kilka kwiatów.
Ola, DD wyróżnia się od innych podobnych, oszałamiającym zapachem, odczuwalnych nawet dla tych z porażeniem węchu :D sam kwiat ma też pokaźne rozmiary.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, jak zwał, tak zwał mojego Kameleona. Jestem nią ogromnie zafascynowana. To dla mnie nowe doświadczenie : zmiana koloru w przeciągu kilku godzin - cud natury :D
Wiesiołka kupiłam jesienią dla jego psrtokatych listków. Nie miałam pojęcia, że tak wystrzeli w górę i jeszcze obdaruje mnie błękitnymi kwiatuszkami. Miałam go przesadzić, bo zlał się z różą, ale po zastanowieniu, zostawię ten duet razem :D

Basiu, moja różyczka (DD?) kwiaty ma wielkości ok 9cm w rozkwicie. Czy to są duże kwiaty ? Raczej średnie i ja nie czuję zapachu choć padłam przed nią plackiem i wsadziłam nos w sam kwiat :? Byłam już przerażona, że węch mi szwankuje do tego stopnia... , ale nie. Właśnie wdycham woń pieczonego chlebka ... mniam :D

Olku, specjalnie dla Ciebie większa część mojego "żelaznego", domowego kwiatka:

Obrazek

Dla tych, którzy śledzą losy mojego rodzynka brazylijskiego : już rozpoczął kwitnienie. Lepiej rośnie w gruncie niż pod folią (dziwne, ale prawdziwe). Gruntowy jest krępy i wygląda zdrowo. Pod folią wyciąga się i jeszcze nie kwitnie.

Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze kilka innych aktualności :

A teraz czas na prezentację kolejnej róży - NR 21. Kwiat bardzo duży (12cm), pełny, pachnie. Dolna strona płatka nieco bledsza :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Olu truskaweczka to mi bardziej motylka przypomina :;230 :;230 . Róże masz piękne, nie mają rdzy?
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Olu dzisiaj jestem cały dzień "zapóźniony " ,byłem w ogrodzie .Scin ....rewelacja ,czy ten stelaż specjalnie dla niego .Truskawka udająca czterolistna koniczynę :roll: :?: aż zal zjadać takie cudo . Nie znam się na warzywkach ,cóż to rośnie ,pomidorki poznałem a przed nimi .Moja malwa dopiero paczki ,różyczki śliczne .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”