Ogród Oli , sezon 2011
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Oli , sezon 2011
OLU bardziej DD niż Nostalgia i niech tak zostanie . Grahamek to kiedyś było moje największe marzenie . Gdy już go kupiłam i zakwitnął okazło sie ,ze mam Pilgrima a nie Grahamka no i tak zostało . Juz nie chcę ryzykować
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O to widzę pod odpowiedziach, że nie tylko clemkach próbowałaś nazwać
Oj uparta kobieto. A jak kto ktoś kiedyś gdzieś napisała nn nie można na pewno nazwać, bo na pewno to tylko Kopernik nie żyje 
A i jeszcze dopiszę bo mi z głowy wyleciało. Słyszałam że róże na pniu jest dobrze posadzić pod pewnym kątem- na zimę ją się przygina do ziemi i łatwiej okryć- ale ile w tym prawdy, nie wiem. Tylko informuje że tak czytałam.

A i jeszcze dopiszę bo mi z głowy wyleciało. Słyszałam że róże na pniu jest dobrze posadzić pod pewnym kątem- na zimę ją się przygina do ziemi i łatwiej okryć- ale ile w tym prawdy, nie wiem. Tylko informuje że tak czytałam.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Olu zdecydowana jestem powiedzieć Nostalgia
http://aszka9-zielonyzaktek.blogspot.co ... /Nostalgia
http://aszka9-zielonyzaktek.blogspot.co ... /Nostalgia
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Olu
kwiatuszki w moim ukochanym kolorku, ale się cieszę

Dziękuję za śliczne fotki

Dziękuję za śliczne fotki

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Olu mam DD i faktycznie zmienia kolor niczym kameleon, ale też pachnie, pachnie...
Pójdę zerknąć na Twojego powojnika, bo mam Dzieci Warszawy, to zerknę, czy to on...kochana nie poddawaj się z identyfikacją róż. Może chociaż część uda Ci się poznać, a to już lepsze niż żyć w kompletnej niewiedzy 

- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Stasiu i tak najchętniej ochrzciłabym ten kwiat "KAMELEON"stasia_ogrod pisze:cudowne,najbardziej zauroczył mnie " kameleon"-masz trzy w jednym,coś niesłychanego

Hoja,( tzn jej kwiat) także pięknie wieczorem pachnie, prawie jak aromat migdałowy

Jadziu, ty już masz i tak duże doświadczenie z różami. Widać pomyłki się zdażają nagminnie. I ja mam takie, które nijak mają się do etykiety zakupowej

Paulinko, to jakieś szaleństwo mnie ogarnęło

Też czytałam o sadzeniu piennych róż pod pewnym kątem, ale taka krzywa do mnie nie przemawia. Na zimę otulę agrowłókniną, a dołem może podsadzę jakieś coś

Aniu, i mnie się tak wydaje, bo barwa zdecydowanie przechodzi z białej do różu

Halinko, dla Ciebie wszystkoHalina Kwak pisze:Dziękuję za śliczne fotki

Iwonko, co do nazywania moich roślin, na razie spasowałam. Zaraz będę chciała znać imiona dalii, liliowców i lilii

A teraz moje róże :
Nr 16 - róża zakupiona pod nazwą Liliowa (cokolwiek to znaczy). W rzeczywistości jest momentami blado różowa wpadajaca w liliowy. Nie wiem czy to jej wada, czy miejsce nie odpowiada, ale kwiaty zaraz po zakwitnięciu omdlewają i jak tak bedą się sprawy miały, to inna ją zastąpi

A teraz Nr 17, zakupiona pod nazwą Lambada. Nawet jeżeli nie ma tak na imię, to bardzo mi się spodobała

To może jeszcze róża nr 18, zakupiona pod nazwą Bolero:

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
To rób fotki, zimą będziemy szukac imionek
Róży zrób kopczyk u nóżek. Ja moje wszystkie tak zimuje bez problemu. Najpierw okładam dokładnie sianem, potem sypie ziemię, poruszam sianem, żeby między nie wpadło, dosypuje, uklepuje i git
A góra, racja włóknina. Kijek też bym okryła.

Róży zrób kopczyk u nóżek. Ja moje wszystkie tak zimuje bez problemu. Najpierw okładam dokładnie sianem, potem sypie ziemię, poruszam sianem, żeby między nie wpadło, dosypuje, uklepuje i git

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
OLU tu masz jedną http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.27588.1 i tam mozesz sobie również znależć pozostałe . Dobre na wieczorny relaks . To sa na razie młode róże i nie mozesz sie na razie sugerować ich wyglądem chociaż nie zawsze . Moja jedna różą którą dziennie focę w ubiegłym roku wyglądała całkiem inaczej . Chociaż miała kartkę z nazwą to dalej nie wiem czy to ona . Zarówa piąkna mam w takim kolorze Aleksandra a ta liliowa może być Meiznerem ,ale trudno tu wyrokować . Zauważyłam u siebie ,że lila róże lepiej rosną w półcieniu słonko nie parzy im kwiatów . Pokazuj dalej swoje królowe
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Ciekawy gatunek różyczki ,raz biała a potem piękny kolor . Ja uważam iż w Twoim ogrodzie mieszkają krasnale i w nocy malują różyczki . 

- AAleksandra
Paulinko, trzymam Cię za słowo. Zimą będziemy miały co robićSteasi pisze:To rób fotki, zimą będziemy szukac imionek

Jadziu, Lambada jakby ta sama

Ach te róże. Co one w sobie mają

Olku, o jaka bym była szcześliwa mając takie małe robotne skrzaty w ogrodzie. Oby tylko nie płatały brzydkich figli

A na dobranoc jeszcze dla odmiany inne kwitnace :

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam różę o nazwie Hit sezonu
To na pewno Double Delight i jest taka jak Twoja, zmienia kolor
Wielosił ma ładne liście, nawet nie kwitnąc jest ładny. Najładniejsza jednak roślinka z ogonem 

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Ola, potwierdzam prawidłowość nazwy Bolero
mam ją z tego samego źródła i w tym roku (to jej trzeci sezon) jest zadziwiająco piękna. Na każdym pędzie ma po kilka kwiatów.
Ola, DD wyróżnia się od innych podobnych, oszałamiającym zapachem, odczuwalnych nawet dla tych z porażeniem węchu
sam kwiat ma też pokaźne rozmiary.

Ola, DD wyróżnia się od innych podobnych, oszałamiającym zapachem, odczuwalnych nawet dla tych z porażeniem węchu

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- AAleksandra
Ewo, jak zwał, tak zwał mojego Kameleona. Jestem nią ogromnie zafascynowana. To dla mnie nowe doświadczenie : zmiana koloru w przeciągu kilku godzin - cud natury
Wiesiołka kupiłam jesienią dla jego psrtokatych listków. Nie miałam pojęcia, że tak wystrzeli w górę i jeszcze obdaruje mnie błękitnymi kwiatuszkami. Miałam go przesadzić, bo zlał się z różą, ale po zastanowieniu, zostawię ten duet razem
Basiu, moja różyczka (DD?) kwiaty ma wielkości ok 9cm w rozkwicie. Czy to są duże kwiaty ? Raczej średnie i ja nie czuję zapachu choć padłam przed nią plackiem i wsadziłam nos w sam kwiat
Byłam już przerażona, że węch mi szwankuje do tego stopnia... , ale nie. Właśnie wdycham woń pieczonego chlebka ... mniam
Olku, specjalnie dla Ciebie większa część mojego "żelaznego", domowego kwiatka:

Dla tych, którzy śledzą losy mojego rodzynka brazylijskiego : już rozpoczął kwitnienie. Lepiej rośnie w gruncie niż pod folią (dziwne, ale prawdziwe). Gruntowy jest krępy i wygląda zdrowo. Pod folią wyciąga się i jeszcze nie kwitnie.

I jeszcze kilka innych aktualności :

A teraz czas na prezentację kolejnej róży - NR 21. Kwiat bardzo duży (12cm), pełny, pachnie. Dolna strona płatka nieco bledsza :

Wiesiołka kupiłam jesienią dla jego psrtokatych listków. Nie miałam pojęcia, że tak wystrzeli w górę i jeszcze obdaruje mnie błękitnymi kwiatuszkami. Miałam go przesadzić, bo zlał się z różą, ale po zastanowieniu, zostawię ten duet razem

Basiu, moja różyczka (DD?) kwiaty ma wielkości ok 9cm w rozkwicie. Czy to są duże kwiaty ? Raczej średnie i ja nie czuję zapachu choć padłam przed nią plackiem i wsadziłam nos w sam kwiat

Olku, specjalnie dla Ciebie większa część mojego "żelaznego", domowego kwiatka:

Dla tych, którzy śledzą losy mojego rodzynka brazylijskiego : już rozpoczął kwitnienie. Lepiej rośnie w gruncie niż pod folią (dziwne, ale prawdziwe). Gruntowy jest krępy i wygląda zdrowo. Pod folią wyciąga się i jeszcze nie kwitnie.

I jeszcze kilka innych aktualności :

A teraz czas na prezentację kolejnej róży - NR 21. Kwiat bardzo duży (12cm), pełny, pachnie. Dolna strona płatka nieco bledsza :

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Olu truskaweczka to mi bardziej motylka przypomina
. Róże masz piękne, nie mają rdzy?

- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Olu dzisiaj jestem cały dzień "zapóźniony " ,byłem w ogrodzie .Scin ....rewelacja ,czy ten stelaż specjalnie dla niego .Truskawka udająca czterolistna koniczynę
aż zal zjadać takie cudo . Nie znam się na warzywkach ,cóż to rośnie ,pomidorki poznałem a przed nimi .Moja malwa dopiero paczki ,różyczki śliczne .