Ogórek w gruncie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie

Post »

forumowicz, ale gdzieś tu czytałam, że w uprawie pionowej właśnie lepiej owocują ogórki, bo mają więcej światła i powietrza, generalnie, że plony są większe niż tradycyjnie. Nie strasz, bo jeszcze swoje odwiążę...............
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Ale Pomodora ,za ogórkami rosnie fasola szparagowa ,która troche oslania ogorki przed bezpośrednim slońcem. ;:3 Daje im cień. Krzaki ogórkow (wierzchołki) sa ponad fasola. No to chyba spokojnie pobieraja ze światla to co jest potrzebne do wzrostu ogórków. No chyba ,że się mylę.
Asia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Pelasia pisze: No chyba ,że się mylę.
Mieszkacie z elik_49[/b ]mniej więcej w tym samym rejonie Polski. Nie wiem jak Ona prowadzi ogórki, ale pisze , że już zaczęła zbierać. Jeżeli uprawia je na płask to jest to argument za moimi wątpliwościami.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja prowadzę swoje ogórki na płasko i cały czas przykryte mam je włókniną. Po podlaniu kilka dni utrzymuje się wilgoć i dodatkowo zabezpieczone są przed nadmiernym nasłonecznieniem. Mam wysiane kilka sztuk troszkę później i je planuję puścić po sznurkach ale nie wiem jaka wysoka ma być taka konstrukcja, czy około 2m będzie dobra?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Mój Mąż mowi ,że jestem nicierpliwa ,że ogóraski urosną. Poczekamy ,żobaczymy.Pierwszy kwiatek zobaczylam okola tygodnia
temu .może faktycznie za bardzo sie sra.... ;:224 Ale to nie zmienia faktu ,ze cukinie też mi nie chcą kwitnąć ,u moich sąsiadow kwitną ,mqja juz male cukinki a moje ;:14 ,,,,zielone sukienki :evil:
Natomiast dynie kwitną i maja male dynki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit elik spokojnie 2 m wystaczy... :D
Asia
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asia, spokojnie będziesz miała ogórasy i cukinie w nadmiarze, nie przejesz tego, mąż tym razem ma racje :;230
Asia moje były siane przed śniegiem i majowymi mrozami.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Moje też ,ale nie trzymam je pod agrowłókniną. Jakoś uchowały sie przed mrozami bo nie zdążyłw wyleźć z ziemi i były przykryte .No mam nadzieję ,że będę miala plony bo jak nie to ;:14
Asia
kukiz333
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 cze 2011, o 21:04

Post »

a jakie wedlug Was warzywo warto posiac na hektarze ziemi 3klasy, tak zeby bardzo sie nie narobic a cos zarobic, doradzcie cos
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p
Od: 24 kwie 2011, o 10:32

Post »

a moje zaczęły dziś już kwitnąć. :)
Pozdrawiam Daniel.
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Ogórki, to konik męża, zawsze robi rusztowania. U teściowej zawsze leżą i nasze... są po prostu ładniejsze, jednakowe, równiutkie i bez takich brzuszków zażółconych od strony podłoża. Ale może tylko ja tak uważam...
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
Kasiaa-
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2011, o 12:37

Post »

Witajcie wiecie może co to za choroba gdy na Śremskich pojawiają sie dziurki na liściach?
11krzych

Post »

Kasiaa- pisze:Witajcie wiecie może co to za choroba gdy na Śremskich pojawiają sie dziurki na liściach?
Chorują na czerwcową dziurkowatość liści Śremskiego :)
Musisz się bliżej przyjrzeć co Ci zjada liście. Ja obstawiam ślimaki, ale mnie nie słuchaj bo ja mam uraz do ślimaków po tym jak w ubiegłym roku tylko drzew i płotu nie zeżarły. I każda dziurka mi się kojarzy ze ślimakiem.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

kukiz333 pisze:a jakie wedlug Was warzywo warto posiac na hektarze ziemi 3klasy, tak zeby bardzo sie nie narobic a coś zarobic, doradzcie coś
cokolwiek byś chciał uprawiać musisz ten hektar orać , nawozić ,odchwaszczać,posiać lub posadzić zebrać plony i jeszcze sprzedać, bo sam tego nie przejesz. I jeszcze modlić się o pogodę. Uważasz, że można coś uprawiać nie robiąc nic ?. Utopia.

Pozdrawiam
kukiz333
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 cze 2011, o 21:04

Post »

forumowicz nie mowie ze nic nie robiac, generalnie zajmuje sie czyms innym ale mam tez 3.5 ha ziemi, i mysle jak ja wykorzystac, w tym roku posialem trochę ogorkow, mam tez sasiada ktory niezla kasę robi na produkcji bobu, zastanawiam sie co jeszcze moze byc zyskowne.. a TY siejesz, zbierasz i nic na tym nie zarabiasz to po co to robisz?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”