Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

Ewka Eden u nas różą pnąca raczej nie będzie ,ale wielkokwiatowa ...krzaczasta pasuje do niej w naszym klimacie...Przynajmniej tyle ... :wink:
Jadziu nie pamiĘtam ,czY P.Tomszak miał ten powojnik,ale można to sprawdzić...pomolestować Tosię i udać się na wycieczkę na południe.,.. :lol:
Teraz czas na kwitnące powojniki...bardzo chciałam duże i zdrowe...więc większość mam Viticelli...teraz mam z nimi zawrót głowy...łapią się wszystkiego co popadnie i wystarczy moment zaniedbania i braku kontroli,i pnie się w te stronę co nie powinien... :roll:

Obrazek Comtesse de Bouchaud ,dałam mu pergolę a on dalej w niebo patrzy...zdrowy ,3 m to jego wzrost

Obrazek Jackmani ,wielkokwiatowy super powojnik o nasyconym atramentowym kolorycie...u mnie związał się w supeł...upodobał sobie kierunek ...ziemia...
Obrazek Jerzy Popiełuszko ,wielkokwiatowy ...kompaktowy ,niższego wzrostu do 1,7m, długo kwitnie polecam...
Obrazek Viticella -Purpure Plena Elegans...to jest prawdziwy gigant,chyba za małe łuki przymocowałam,nic to za rok pomyślę o większych
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek Viticella Mme Julia Correvon z niedobitkami Mme Plantier...

Viticella Walenburg toż to gigant podobny do Plena Elegens...wigor nieziemski
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jadziu potem kolejne wkleję.. :D Wyobrażam sobie jak się cieszysz z pierwszego pąka z róży z patyka...to wyobraź sobie jak psioczyłam ,gdy moja z patyka obcięta została...Takiego to bym ;:125

Grażka
a u mnie jak zwykle gaury się wysiały...nie wiem jak to się stało... przekwitnięte kwiaty od razu urywałam...Ale gdyby Ci coś z nimi nie wyszło ,to u mnie sadzonki rosną... :D
Boltonia to mocny zawodnik,nie straszny jej mróz...Tylko słońce kocha ...,lepiej wtedy kwitnie...Lubie tę bylinę...jedynie co jej zagraża to ślimaki ,ale tylko we wczesnym stadium... :wink:
Aniu rzeczywiście te małe kwiatki cl.aromatica nie przeszkadzają w kwitnieniu ,a kolor kontrastuje jak trzeba...Clematis dopiero wsadzony , w kolejnym roku mógłby się bardziej rozrosnąć...byleby nie jak viticella :;230
Danka Eden nie zwiesza głów ,u mnie sterczą i w niebo zerkają... :wink: Na pniu wyglądałby cudownie...ale schowany na zimę .. ;:108
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu też dzisiaj byłam w Dankowicach ...chciałam obejrzeć róże w pokazowych ogródkach i nie tylko... :D Z chęcią na wystawę się udam ...choć zakupy to już nie dla mnie... :wink: U Kapiasów też coś szykują dla ogrodników... :heja
W Dankowicach nic specjalnego w różach nie widziałam ,ale w tak zwanym ogródku plażowym widziałam cud różę..zrobiłam zdjęcie komórką ,ciemna burgund ,pachnąca..prawdopodobnie wielokwiatowa i w zakątku romantycznym ...który najbardziej lubię ..można siąść i podziwiać...Zwiedzałaś te ogródki...?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawe co to za niespodzianka u Kapiasa będzie.
Może coś więcej wiesz na ten temat ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
evikc
500p
500p
Od: 18 lis 2010, o 00:22

Post »

Przy oglądaniu takich pięknych róż, aż chęć jest by mieć ich tak dużo jak w takim cudownym ogrodzie jak twój. Zamówiłam sobie na próbę 5 róż, zobaczymy jak się będą sprawować. Jak będę miała z nimi kłopoty to wiem gdzie się zwrócić o pomoc. Trochę mi zeszło zanim przejrzałam cały wątek. Będę tu częstym gościem :wit
Zapraszam do siebie. Ewa
Mój wątekNadwyżki
Już Ireland!! Jak ja tęsknię za ogrodem!!
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Takiego to bym ;:125
To ja mu jeszcze poprawię :pogon
Ale clematisy :shock: Purpurea gigant... może powinnam sobie przemyśleć swój pomysł... Ale może na piasku tak szaleć nie bedzie :wink: Jak nie spróbuję, to wiedzieć nie będę.
Pocieszyły mnie clematisowe poplątania :;230 Ba ja nad swoimi powojnikami, choć nie wielkie nie bardzo panuję :;230
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Nelu, niesamowicie rosną Ci powojniki :shock: Podoba mi się Walenburg, Purpurea Plena posadziłam jesienią, ciekawe czy zakwitnie... A co z Mary Rose? Mój niestety padł.
Róże masz cudne, u mnie dopiero rozwijają się pojedyncze kwiaty :roll: Bo ciągle deszcz, deszcz i chłodno...
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażka pewnie jakąś nową partię angielek szykują...może Munstead wOOd będzie... :heja

No to jeszcze parę zdjęć
Cl.Betty Corning ,viticella ,pachnący ,wielki
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek Alionushka
Obrazek Solina ,Viticella
Obrazek Lavender Lassie ,super róża
Obrazek

Obrazek Hagley Hybrid ,którego stopy skutecznie okrywa bodziszek Johnson Blue ...najpiękniejsze geranium jakie widziałam ,oprócz Patrycji...dzięki Oliwko...to dopiero jest krzaczor... :roll:

Izka nie tylko możessz doświadczyć ,ale musisz poznać jego wigor w swoim pieknym ogrodzie...a wpiachu czy nie też się rozwinie wg swoich genów... :;230 Ale żałowac nie będziesz ,sznurki można poprowadzić od słupka do słupka stworzyć łuk powojnikowy... :uszy
A tego delikwenta to bym jeszcze ;:44 ...
Marysiu Mary Rose u mnie żyje ,ale co to za życie ...jeden pęd i trochę przyrasta... :roll: chyba ma jeden pączek ,może w przyszły roku wystrzeli...Pogody bardzo Ci współczuję ,kiedy tu się wygrzać ,poprawić samopoczucie...a przede wszystkim cieszyć się kwiatami...gdy wciąż leje...nas to dopiero czeka ,zapowiadają ochłodzenie i opady... :?
Szkoda ,że Ci padła Mary ...ale może dostaniesz kolejną na jakieś wyprzedaży...ja wciąż marzę o Mirandzie... :roll: Wkrótce pojawi się u Ciebie ;:3 ,wtedy można się najbardziej cieszyć z róż... ;:196

Ewuś witaj :wit Podziwiam ,że wątek przeszłaś,trochę stron się nazbierało... ;:180 Dzięki wielkie za miłe słowa..Róże pierwsze zakupione ,pewnie na nich się nie skończy...A żeby za bardzo się nie zniechęcić ,polecam te najzdrowsze... :D Zapraszam ,kiedy tylko będziesz miała ochotę...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 Neluś, co Ty robisz swoim powojnikom,że tak rosną. Moje takie wypierdki mamuta!!! Może dlatego,że mają dopiero roczek?
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Piękne róże i powojniki .co ty robisz ,że tak pięknie ci rosną .Jakaś magia :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

NELUŚ te Vitticelle to wprost giganty i mają również dużo liści . Czy one czepiają sie siatki np Aromatica ,czy Solina ,czy Jackmani . Moja Purpurea jakaś taka mizerota ci ja ,chyba nie służy jej ta słoneczna strona . Na pergoli mi tak ślicznie kwitła a tam jakaś anemiczna i chyba koty w niej gustują bo dużo pędów mi schnie . Jak będziesz mieć chwilkę to zajrzyj do mnie pokazałam obgryzione pąki mojej Astrid :evil:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Te Clematisy Vitticelle są wspaniałe i obojętnie który rośnie jak szalony a ile mają kwiatów. :shock: Chyba będę musiała o takich pomyśleć bo dają wspaniały widok. ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U Chodunów też coś się święci.
Chodunowa mówiła, że będą mieli jakieś nowości.
Trzeba będzie trzymać rękę na pulsie. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

kogra pisze:U Chodunów też coś się święci.
Chodunowa mówiła, że będą mieli jakieś nowości.
Trzeba będzie trzymać rękę na pulsie. :wink: :lol:
Ciekawe :shock:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Powojniki faktycznie teraz się rozbuchały! :D No i rozumiem, dlaczego wybrałas viticelle, a Ty rozumiesz, dlaczego nie mogę puścić ich na altanę :lol:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Alionuszka pisze: Mojej Edence dosadziłam niedawno Clematis x aromatica,bylinowy,pachnący...na razie do wielkich nie należy :;230

Obrazek

To ten mały kwiatuszek u dołu... :lol:
No nie ....ja chyba skonam "ze" zazdrości....skąd go wyczasłaś :shock: .....miałam zamówiony i nie dostałam. ;:223
Zastanawiam się nad Kiri te Kanawa i Omoshiro....masz może je?...a jeżeli tak to czy grzecznie rosną. :D

Nelusia dasz znać po ile Munstead Wood? ;:180
Kwitnąco i szalejąco u Ciebie. ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”