Witam w ogrodzie u Aguniady

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady

Post »

Aga, piękny ogród stworzyłaś. Zachwyca oczko z kaskadą, brzózki, śliczny i dużu trawnik. Nasadzenia uporządkowane i starannie przemyślane. ;:138

Nie wpadaj tylko w nałóg kolekcjonerstwa, bo jak życie uczy, odbywa się to zazwyczaj ze szkodą dla ogrodu. W poszukiwaniu miejsca dla nowych roślin biegamy z łopatą po ogrodzie i znikają wtedy kolejne fragmenty trawnika, a z czasem robi się zbyt gęsto, co niestety muszę stwierdzić na przykładzie naszego ogrodu. I znowu trzeba szukać jakiegoś miejsca, żeby to i owo gdzieś przesadzić. ;:223
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ciekawy młodziutki wiciokrzew, nigdy takiego nie widziałam. Czy on lubi wilgotne podłoże? U mnie jest starsznie sucho i chyba w ostatnim suchym okresie mi padł. Ale to była inna odmiana. Szkoda bo miał już trzy lata i ładnie się piął po kratce. Muszę poczytać o warunkach uprawy wiciokrzewów i wsadzić jakiś nowy na miejsce tego, który odszedł.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Cześć Agu, berberysów nie przycinałam , bo gdzieś przeczytałam ,że źle znoszą cięcie. Potem natknęłam się na info, że ładnie się formują i zgłupiałam do reszty :lol:
Nie wiem co z nimi robić, bo są wielkie i się przechylają pod własnym ciężarem....
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zdjęcia powalające.Też mam sporo liatr i z ubiegłego roku i z tego,wszystkie z biedronki.ale jeszcze nie kwitną.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

dzieńdoberek :)
trochę dziś parno, ale w nocy popadało... rośliny wyglądają na zadowolone ;)
Jowa - dziękuję za te słowa! :)
Romku, dzięki za wizytę w moim ogródku i miłe słowa pod jego adresem... będę podglądać u Ciebie jak się ma dereń Kousa - to mój niedawny, nowy nabytek i chciałabym, żeby dobrze się u mnie czuł. W nałóg kolekcjonerstwa chyba nie wpadnę, ale trudno się pozbyć pewnego rodzaju nawyków zakupowych... nie potrafię obojętnie przejeżdżać obok ogrodniczych :) zawsze coś jeszcze udaje się wcisnąć w rabaty, pytanie czy w końcu nie zacznę zmniejszać trawnika... na szczęście mam rozsądnego M., który potrafi powstrzymać moje nie zawsze przemyślane zapędy ;)
Wandziu, ten wiciokrzew zobaczyłam na żywo po raz pierwszy w maju, byłam na kiermaszu ogrodniczym w Nowym Dworze (Rawa Maz.)... zachwyciły mnie jego cudowne listki i dla nich głównie go kupiłam, bo kwitnienie ponoć ma dość subtelne i nie tak liczne jak u innych odmian wiciokrzewów... piszą o nim, że toleruje przeciętne gleby i nadaje się do posadzenia w półcieniu.
Kasiu, no właśnie, ja też ich nie przycinam ale ich wysokość zaczyna przewyższać ogrodzenie, więc nie wiem czy jednak na jesieni nie zrobię małej korekty...
Małgosiu - cieszę się, że zdjęcia Ci się podobały :) staram się, ale aparat mam kilkuletni o bardzo ograniczonych (vs dzisiejsza technika) możliwościach... jakie kolory liatr rosną u Ciebie?

kilka fotek, różowości... uwielbiam delikatność kwitnących tawuł...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ale cudo ten bialy Deren ;:167 tez sobie malego sprawilam ale okazal sie zielony :;230
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Jak zwykle jest co pooglądać u Agi :tan.
Jule, derenie białe mogą być też czysto zielone :;230 , na moim odm. Sibirica jeden pęd wyrósł z zielonymi liśćmi - odezwały się geny rośliny podstawowej (Cornus alba), wycięłam ten pęd.
Aguś, Twoje derenie mają cechę, której oczekuje u siebie - są bujne i gęste - u mnie mają za zadanie urosnąć i zasłonić wnętrze kuchni i salonu od strony drogi. Bardzo okazałe ;:108 ;:180
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Piękny dereń ;:138
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Llatry mam w dwóch odcieniach fioletu i białe.Czy są jeszcze w innych kolorach?Niektóre tegoroczne biedronkowe są wielkie i gęste,a niektóre maja kilka cm i w tym roku nic z nich pewnie nie bedzie.Te z ubiegłego roku ładnie się zagęściły.
Te derenie bardzo mi się podobaja.Udało mi się ukorzenić z gałązki,teraz podwędziłam kilka gałązek i dołożyłam, bo rzadko rosnie.
x-ag-a
---

Post »

moje drogie, cieszę się, że derenie Wam się podobają :) moje rosną bardzo bujnie, aż 'za'. przysłaniają wiele wcześniej posadzonych przy ogrodzeniu pnączy, które na jesieni będę musiała przenieść... ale warto je mieć, bo są niesamowite.

wyszłam na ogród raz jeszcze i cóż odkryłam? doczekałam się kwitnienia lilii! :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu, wydaje mi się, że gdzieś czytałam o liatrach w delikatnym różu ale muszę to sprawdzić. Szkoda, że nie mieszkasz bliżej mnie to dałabym Ci tyle gałązek derenia ile byś zapragnęła :)
Francesko, jak długo rosną u Ciebie Twoje derenie?
Kozino-Emko - witaj ponownie :) zajrzę zaraz do Ciebie :)
Jule, o dereniu wszystko napisała już Franceska :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A taki bialy zielony deren, zrobi sie kiedys bialy czy juz po ptakach? bo dwa czerwone badyle, ktore charakterystyczne dla pstrokacizny sa uschly i musialam wyciac :evil: Te ktore wypuscily te zielone liscie, sa zielone wrrr
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy pod liliami to jest perukowiec ten zielony?
Mam zielonego drugi rok,jest jeszcze mały,w maju bardzo przymarzł,ale kilka peruczek bedzie miał.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ps Malgos, ja mam rozowe Liatry tz jak mi wyrosna to beda rozowe :;230
x-ag-a
---

Post »

tak, Malgosiu, to zielony perukowiec... życzę, żeby Twój szybko odbił i cieszył niedługo peruczkami :)
Jule, myślę, że dereń będzie zielono biały, na razie ma zielone listki, ale z czasem powinno się to zmienić.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Aguś pod Twoim wpływem pobiegłam do ogrodu z nadzieją, że mnie też zaskoczą lilie i...nic :( No nic, na razie muszą wystarczyć mi te wirtualne...czy one pachną? Budleja wygląda uroczo w peruczkach, szkoda, że moja miała ich tak mało :(
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”