Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

11krzych pisze:Ale użyłeś Miedzianu, czyli pryskasz prewencyjnie nie będąc wielkoobszarowcem.
Pryskam pomidory Miedzianem tylko raz w momencie sadzenia rozsady i to od spodniej strony liści ponieważ tam znajdują się aparaty szparkowe,przez które świeżo posadzona rozsada może zostać łatwo zainfekowana. Mógłbym pryskać jakimś innym środkiem kontaktowym ale świadomie wybieram Miedzian ponieważ daje mi on ochronę również antybakteryjną. I to jest jedyny mój oprysk prewencyjny preparatami kontaktowymi . Daj ci Boże , żeby hodowca wielkoobszarowy pryskał tylko tyle co ja. Musiałby całe lato nie sypiać martwiąc się o tą kasę utopioną w hektary.
A który środek wybrać?. Powtarzam raz jeszcze. Jeżeli w komunikacie PRIORIN podaje się, że istnieje zagrożenie zarazą to znaczy, że w powietrzu lub na roślinach stwierdzono obecność zarodników lub objawy zakażenia. Zatem i swoje pomidory, jako, że jestem w strefie zagrożenia, muszę traktować jako już zarażone ,bo gdybym podszedł do sprawy tylko prewencyjnie,za kilka dni mógłbym dowiedzieć się prawdy . Wyboru więc nie ma. Tylko środek taki jak Acrobat który daje mi ochronę interwencyjną/ przeciw zarodnikom, które już mogły wtargnąć/ i ochronę powierzchniową. Mam nadzieję, że rozumiesz o co biega.

pozdrawiam
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

Ekopom - faktycznie, ale jak go zaczęłam stosować ze 3-4 tygodnie temu, to rośliny ładnie mi poszły do góry... jak po żadnym innym. Ja podałam cenę w PL, bo na stałe w UK mieszkam, chociaż cena i tutaj była wygórowana po przecenie. Poza tym to był litr, a nie kilogram suchego nawozu. To jest płyn, nie suszonka, z której można rozrobić hektolitry :tan
Polska to Polska, a tutaj... no cóż - jest zawsze jeden środek jako panaceum, bez względu czy człowiek czy roślina... ;:108 ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja za litr koncentratu place w przeliczeniu 100zl :shock:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

100zł za 1 litr to pewnie z bio-energią .
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 z kosmosu :;230
pozdrawiam Beata
11krzych

Post »

Dziękuję forumowicz, zrozumiałem o co chodzi.
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59

Post »

Mam takie pytanie , co trzeba zrobić aby pomidory zawiązywały więcej owoców?? Wystarczy potrząsać krzaczki?? Dodam że pomidory rosną w szklarni. :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Ja jestem bardzo ciekawa jak będzie owocować Beta w donicy balkonowej. Kilka rośnie na działce, a jedna została w domu. Kiedyś Betę wysiałam bezpośrednio do gruntu i nawet fajnie rosła, ale miałam wtedy baardzo mało czasu i na działce mogłam być raz na kilka tygodni, więc nie bardzo były zadbane, nie zdołały zaowocować.
Pozdrawiam - BabajAGA
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

krzysiek1240 pisze:Mam takie pytanie , co trzeba zrobić aby pomidory zawiązywały więcej owoców
Ponieważ nie ma Betoksonu a o trzmiele trudno w małej szklarni pisałem wcześniej tu o wykorzystaniu do zapylania pomidorów pod osłonami opryskiwacza z lancą o pojemności co najmniej 5 l/ oczywiście pustego/. Pompujemy do opryskiwacza na full powietrze , dysze ustawiamy na ciagły strumień i dmuchamy na kwiatostany przez moment. Podmuch powietrza porusza kwiatami. To naprawdę działa a w gąszczu liści łatwo jest dotrzeć do każdego kwiatostanu cienką i długą lancą opryskiwacza.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Juz sie kiedys pytalam, ale nie dostalam odpowiedzi :( forumowicz Ty jestes chemikiem, wiec na pewno wiesz, czy mozna rozrobic betokson "na zapas" tak cirka na 3 tygodnie? Mam jeszcze resztke z zeszlego roku (teraz to towar deficytowy), a na te pare krzakow co mam, to nawet najmniejsza ilosc jest za duza, a szkoda mi wylewac. jeśli mozna, to gdzie to przechowywac...w lodowce czy w temp pokojowej?
pozdrawiam Beata
mazurzak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 cze 2011, o 08:44

Post »

Witam forumowiczów.

Pierwszy post i od razu prośba o pomoc...

Uprawa amatorska pod folią.
Pojawiły się u mnie plamki jak na zdjęciu Obrazek

Przejmować się tym? Jeśli tak to jak sobie radzić?

Pozdrawiam
Mazurzak
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Rybka pytanie do Pomidoro , ale może taka refleksja , gdy do roztworu dotrą jakieś grzyby ,czy bakterie i po dłuższym czasie takim roztworem opryskamy,to zamiast zapylenia owoców, można zaaplikować epidemię na własne żądanie . W tym przypadku czas pozwala namnożenie chorób , nie mówiąc o reakcjach chemicznych ,bo to działka Pomidoro .
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, rozumiem...czyli w tym roztworze namnazaja sie grzyby...nie ma co oszczedzac :roll:kurcze tylko wlasnie dzisiaj potraktowalam pomidorki 2-tyg roztworem
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

biorąc pod uwagę , że to regulator wzrostu , to wzrost sie może rozregulować, geotropizm może się im poplątać i co jak będą miały dodatni ?? :;230
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ciekawe , Weteran , jak pomidory będą rosły w nieważkości, może byś się wypowiedział.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”