Ponawiam pytania:
Podsypać popiołem?
Podlać gnojówką?
Kiedy zdjąć włókninę?
ostatnia szansa pisze:Dzisiaj odkryłam włókninę z kapusty i kalarepy, wyrwałam ręcznie 20 centymetrowe lebiody i inne trawy siewki, podsypałam trochę ziemią tak aby zasłonić taką jakby zdrewniałą łodygę (nie wiem jak to sie nazywa), na wierzchu została zielona część tej łodygi. Nie sypałam popiołu, nie lałam gnojówki z pokrzyw, bo po prostu nie miałam już sił. Znowu przykryłam włókniną.
Ponawiam pytania:
Podsypać popiołem?
Podlać gnojówką?
Kiedy zdjąć włókninę?
Kapustę sadziłam 2 maja i głównym powodem przykrycia włóknina było zatrzymanie wilgoci - moja kapusta poza deszczem, którego było u mnie mało, nie dostała ode mnie ani kropli wody. Nie wygląda aby pod włókniną było jej za ciepło ;), ma ładny kolor, jest zdecydowanie wieksza od sadzonej w tym samym dniu przez sąsiada (sasiad podlewał po posadzeniu kilkakrotnie). Dodatkowym powodem, dla którego nie spieszę sie z odkrywaniem, jest obawa przed zajacami. W ubiegłym roku zjadły mi 1/3 kapust. W tym roku nie widziałam jeszcze szkód wywołanych przez nie - u sasiada tez nie widze braków. W zimie zające urzedowały u mnie, w truskawkach zrobiły sobie ubikację bo dużo "bobków" było w międzyrzedziach (taki nawóz ekologiczny).rafik_ptp pisze:
Dobrze że podsypałaś kapustę bo z tego co wcześniej pisałaś to trochę za płytko posadziłaś ja sadzę po same liście, a co do reszty pytań to zależy jaką masz dużą tą kapustę? Gnojówki nigdy nie stosowałem (stosuje mniej ekologiczne nawozy) ale jak najbardziej możesz podlać bo kapusta potrzebuję dużo azotu, a włóknina hmmm... wydaje mi się że już za ciepło na trzymanie kapusty pod włókniną ( włókniną przykrywam tylko wczesną kapustę wysadzaną w marcu/kwietniu), ja nawet z ogórków już zdjąłem..
O Jezu (niedziela więc się pomodlę :P ) a ile masz tej kapusty i jaka duża. Taką Armatą jak Bi 58lipuch pisze:Mam pytanie, popryskałem kapuste Danadimem i po 4 dniach nie ma skutku. Czy teraz mogę użyć środka Nowy Bi 58 400 EC?