Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kapusta

Post »

Dzisiaj odkryłam włókninę z kapusty i kalarepy, wyrwałam ręcznie 20 centymetrowe lebiody i inne trawy siewki, podsypałam trochę ziemią tak aby zasłonić taką jakby zdrewniałą łodygę (nie wiem jak to sie nazywa), na wierzchu została zielona część tej łodygi. Nie sypałam popiołu, nie lałam gnojówki z pokrzyw, bo po prostu nie miałam juz sił :wink: . Znowu przykryłam włókniną.

Ponawiam pytania:

Podsypać popiołem?
Podlać gnojówką?
Kiedy zdjąć włókninę?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
likamati
50p
50p
Od: 10 kwie 2008, o 11:32

Post »

forumowicz wczoraj skończyłam plewienie całej mojej działki. Wygląda imponująco ;:138
Więc kapustę z pewością będę widziała. Mam nadzieję że sporą :heja
Ostatnia szansa w kwestii nawożenia i okopywania nie wypowiem się bo sama nie wiem i czekam jak ktoś
mądry tutaj coś oo tym napisze. Odnośnie włókniny to ja zrobiłam dzisiaj taki jakby domek z tego czegoś nad kapustą. Poradził mi tak facet w sklepie u którego chciałam kupić tunele foliowe na kapuchę ale niestety nie było. Więc chyba może być tylko nie wiem czy może bezpośrednio leżeć na kapuście. mnie wisi nad kapuchą.
Pozdrawiam,
Lika
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ostatnia szansa pisze:Dzisiaj odkryłam włókninę z kapusty i kalarepy, wyrwałam ręcznie 20 centymetrowe lebiody i inne trawy siewki, podsypałam trochę ziemią tak aby zasłonić taką jakby zdrewniałą łodygę (nie wiem jak to sie nazywa), na wierzchu została zielona część tej łodygi. Nie sypałam popiołu, nie lałam gnojówki z pokrzyw, bo po prostu nie miałam już sił :wink: . Znowu przykryłam włókniną.

Ponawiam pytania:

Podsypać popiołem?
Podlać gnojówką?
Kiedy zdjąć włókninę?
:wit Dobrze że podsypałaś kapustę bo z tego co wcześniej pisałaś to trochę za płytko posadziłaś ja sadzę po same liście, a co do reszty pytań to zależy jaką masz dużą tą kapustę? Gnojówki nigdy nie stosowałem (stosuje mniej ekologiczne nawozy) ale jak najbardziej możesz podlać bo kapusta potrzebuję dużo azotu, a włóknina hmmm... wydaje mi się że już za ciepło na trzymanie kapusty pod włókniną ( włókniną przykrywam tylko wczesną kapustę wysadzaną w marcu/kwietniu), ja nawet z ogórków już zdjąłem..
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

rafik_ptp pisze:
:wit Dobrze że podsypałaś kapustę bo z tego co wcześniej pisałaś to trochę za płytko posadziłaś ja sadzę po same liście, a co do reszty pytań to zależy jaką masz dużą tą kapustę? Gnojówki nigdy nie stosowałem (stosuje mniej ekologiczne nawozy) ale jak najbardziej możesz podlać bo kapusta potrzebuję dużo azotu, a włóknina hmmm... wydaje mi się że już za ciepło na trzymanie kapusty pod włókniną ( włókniną przykrywam tylko wczesną kapustę wysadzaną w marcu/kwietniu), ja nawet z ogórków już zdjąłem..
Kapustę sadziłam 2 maja i głównym powodem przykrycia włóknina było zatrzymanie wilgoci - moja kapusta poza deszczem, którego było u mnie mało, nie dostała ode mnie ani kropli wody. Nie wygląda aby pod włókniną było jej za ciepło ;), ma ładny kolor, jest zdecydowanie wieksza od sadzonej w tym samym dniu przez sąsiada (sasiad podlewał po posadzeniu kilkakrotnie). Dodatkowym powodem, dla którego nie spieszę sie z odkrywaniem, jest obawa przed zajacami. W ubiegłym roku zjadły mi 1/3 kapust. W tym roku nie widziałam jeszcze szkód wywołanych przez nie - u sasiada tez nie widze braków. W zimie zające urzedowały u mnie, w truskawkach zrobiły sobie ubikację bo dużo "bobków" było w międzyrzedziach (taki nawóz ekologiczny).

Pozdrawiam :wit
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

co się dzieje z moją kapustą, na miejscu przyszłej główki, liście się zawijają?
takie zdjęcie, wybaczcie, że taka jakość;
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p

Post »

:wit Harlej1
Oj słaba jakoś zdjęcia (jakaś wysoko sadzona ta kapusta, wygląda jak brokuł :roll: ) i wygląda na to że nie ma "serca" (stożka wzrostu) ta twoja kapusta. czy dużo twoich kapust tak wygląda? Jak możesz zrób więcej zdjęć. Jeśli nie został on uszkodzony mechanicznie (nie ma śladów żerowania zajączków, gołębi) to może być to sprawka robali... Np chowacze powodują takie efekty żerując na roślinie. obejrzyj dokładnie roślinę jedną nawet wyrwij sprawdź korzenie i rozetnij łodygę w poszukiwaniu owadów (zrób jej sekcje). Sprawdź czy na ogonku liści nie ma małych nakłuć, otworków... Jeśli to owady w łodygach będą białe larwy długości kilku mm (chowacze) to polecam opryskać Dursbanem, Sherpą, Decisem (ten pierwszy działa najlepiej). Z tak zniszczonej kapusty jak ta na zdjęciu główki nie będzie :cry:
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

czy jeśli teraz wysiać np: Ditmarską, to na jesień coś z niej będzie, niestety tak wyszło, że u moich znajomych, cała dotychczasowa kapusta padła i dla tego się pytam
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54

Post »

Proszę o pomoc :) Na mojej kapuście pojawiły sie gąsieniczki zielone i brązowe. Oprócz tego pojawiła sie mszyca. Kapusty i innych kapustnych mam ok 200 sztuk. Czym usunąć niechcianych lokatorów?
pozdrawiam:)
Krystyna
lipuch
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lip 2011, o 17:17

Post »

Mam pytanie, popryskałem kapuste Danadimem i po 4 dniach nie ma skutku. Czy teraz mogę użyć środka Nowy Bi 58 400 EC?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

A przeciw czemu ten oprysk ?.

Pozdrawiam
lipuch
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lip 2011, o 17:17

Post »

przeciw mszycy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p

Post »

lipuch pisze:Mam pytanie, popryskałem kapuste Danadimem i po 4 dniach nie ma skutku. Czy teraz mogę użyć środka Nowy Bi 58 400 EC?
O Jezu (niedziela więc się pomodlę :P ) a ile masz tej kapusty i jaka duża. Taką Armatą jak Bi 58 :twisted: chcesz wypalić na mszycę w kapuście? Równie bezpieczny byłby sarin ;:223
Bi został wycofany z warzyw jest tylko na zboża, ale już pomijając ten fakt jest cholernie silny, systemiczny i ma długi okres karencji (nawet nie pamiętam jak długi). Na mszycę jest wiele innych "legalnych", mniej szkodliwych a zarazem w przypadku mszycy skuteczniejszych środków. Zapytaj w ogrodniczym, na mszycę świetnie sprawdzają się środki o działaniu gazowym na szkodnika.
Sherpa
Decis
Cyperkill Super
Fastac
Dursban (działa gazowo na szkodnika)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

lipuch

Podaję Ci adres wyszukiwarki środków ochrony warzyw z aktualnego programu ochrony.
Na przyszłość będziesz mógł bez pytania wybrac sobie dowolny środek na dowolną chorobę czy szkodnika na wybraną roślinę, i nie będziesz popełniał błędów jak z Bi58.
http://www.ochronaroslin.agro.pl/

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p

Post »

Jeszcze dorzucę swoje 3 grosze :wink: Teraz masę środków chemicznych się wycofuję, nie ma miesiąca żeby czegoś nie wycofano (ze środków owadobójczych najczęściej wycofują te najbardziej skuteczne - pewnie i najszkodliwsze).
Przejrzałem listę na mszycę na http://www.ochronaroslin.agro.pl/ na pewno wycofano Nurelle, Pirimor , Talstar ( tydzień temu wycofano).
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeżeli wycofano, to po prostu nasz kolega lipuch tych środków nie kupi choćby chciał. Ale mając tą wyszukiwarkę nie będzie opryskiwał kapusty Bi 58 :lol:

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”