Klon jesionolistny

Drzewa ozdobne
Iuno
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2008, o 10:16

Post »

Chodzi oczywiście o Kelly's Gold. Nie wiem czemu mi stale ten 'glow' się wciska na język :oops:
penie dlatego, że drzewo rzeczywiście wygląda jakby świeciło
pozdrawiam
Iuno
Awatar użytkownika
wolfdog
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2011, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Klon jesionolistny

Post »

Poradźcie mi kiedy najlepiej przycinać klon jesionolistny. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
Semper fidelis
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Najlepiej teraz, drzewo jeszcze zdąży co nieco zabliźnić do zimy. A jeśli można spytać to tniesz koronę, podkrzesasz czy chcesz poucinać odrosty z podkładki?
Awatar użytkownika
wolfdog
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2011, o 11:10

Post »

Właściwie to powinienem to we wcześniejszym poście napisać. Posadziłem wiosną tego roku, dosyć gęsto na żywopłot. Ładnie się przyjął, tylko nie wiem czy już go ciachnąć czy jeszcze dać mu trochę czasu. Uschnięte pędy przytnę teraz.
Semper fidelis
biolog2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lis 2012, o 12:35

Post »

Nie wiem co zrobiłeś/ zrobiłaś z tym klonem jesionolistnym,który wyrósł Tobie w ogrodzie ale jest to w Europie gatunek inwazyjny (czyli zagraża naszej florze). Sprowadzony został w celach ogrodniczych i ludzie poprzez zasadzanie rozprzestrzeniają ten gatunek. Należy likwidować klon jesionolistny zarówno u siebie jak również powiedzieć innym o tym fakcie.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Ktoś w tym wątku wpisał rdestowiec a ja to przeniosłem googli i już wiem co atakuje moją działkę. Dzięki.
Cezaryyy
100p
100p
Od: 16 sie 2012, o 11:25

Post »

Tak zacznijmy lokalizować i usuwać klony jesionolistne, czeremche amerykańską, dąb czerwony a brygady ludzi niech z przykaszarkami wejdą do lasu wycinać niecierpki pospolite. :wink:
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pospolite nie, bo są nasze :wink: Raczej drobnokwiatowe i himalajskie.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

biolog2 pisze:Nie wiem co zrobiłeś/ zrobiłaś z tym klonem jesionolistnym,który wyrósł Tobie w ogrodzie ale jest to w Europie gatunek inwazyjny (czyli zagraża naszej florze). Sprowadzony został w celach ogrodniczych i ludzie poprzez zasadzanie rozprzestrzeniają ten gatunek. Należy likwidować klon jesionolistny zarówno u siebie jak również powiedzieć innym o tym fakcie.

Wyciąć najlepiej wszystko :lol:
Dawno nie czytałem takiej głupoty.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
tmaksym
50p
50p
Od: 23 lis 2011, o 09:32

Post »

Wydaje mi się, że nie powinno się popierać gatunków inwazyjnych bo stanowią bardzo duży problem w naszym środowisku... Wcale nie jest głupotą wycinać i niszczyć wymienione gatunki przez biologa2. Ktoś chce mieć klona jesionolistnego na działce ok (chociaż to drzewo jest krótkowieczne i niebezpieczne bo drewno jest kruche), ale trzeba pomyśleć o tym, że ten ruderalny gatunek, ekspansywny powoduje zmniejszanie się areału występowania naszych rodzimych gatunków. Szybko się rozsiewa, wygrywa walkę o światło, tworzy odrosty....Zubaża się naszą florę... Niecierpek pospolity na wielu terenach został wyparty przez drobnokwiatowego - to jest problem ludzi dbających o dobro polskiej przyrody, dla niektórych jest błahy niestety :( . Wiele krajów na świecie ma ten problem i wydają setki milionów dolarów na zwalczenie roślin - egzotów. Można sarkastycznie powiedzieć "wyciąć wszystko" ale problem pozostaje w rzeczywistości, na "papierze" go nie widać.... Pozdrawiam
Ogród pod Dębową Górą
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
Karol_99
200p
200p
Od: 9 lis 2013, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A czy klon jesionolistny Odessanum wytwarza nasiona?
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Klony jesionolistne należą do grupy dwupiennych więc są rozdzielnopłciowe .Mój Flamingo ma pełno wiszących nasion , ale wszystkie są puste .
Beata :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”