Witam niedzielnie. Goście zawitali a gospodyni nie ma.
Iguś. Ja mam tylko jedną jeżówkę i też ma pąki. Niestety temperatury i susza powodują, że zaczną niedługo kwitnąć letnie byliny. Tak błyskawicznie wszystko zakwita i przekwita, że tylko czekać chryzantem i marcinków.
Aniu. Niestety floksy zaczynają kwitnąć. Ja mam swoje na patelni, więc myślałam, że dlatego, ale u Mariolki taki sam floks będący w cieniu też już kwitnie. Przemeblowanie będzie na pewno jeszcze nie jedno. W tej chwili wiem, że właśnie muszę przesadzić w inne miejsce floksy, gdyż za bardzo zagęściły się i przeszkadzają różom. A jak zabiorę z tej rabatki floksy, to będę miała miejsce na kolejne róże. Podpatruję Wasze różanki i przepiękne róże i chce się mieć jeszcze inne.
Izuniu. Muszę spróbować tak zrobić jak radzisz.
Miłko. Jak Pani w OB Ci coś wciska to musisz wiedzieć, że to na pewno coś fajnego. Ja bym brała w ciemno
Olu. Nie ma za co. Czekam w takim razie aż mnie ozłocisz - przecież obiecałaś.
Adrianko. Mam Trojkę i jestem z niej jak dotąd zadowolona, piękny duży kwiat, w dodatku pachnący - czego chcieć więcej. Bardzo chętnie pooglądam Twoje nowe żurawki i jak nie mam to zrobimy machniom. Wiele mi się tak porozrastało, że muszę je zacząć dzielić. Może ten tydzień będzie fajniejszy pogodowo na wizyty.
Mariolko. Już Ci mówiłam, ja im tłumaczę, że jak nie będą ładnie rosły to czeka je kompostownik i
na większość faktycznie to działa.
Moniu. Witam i dziękuję. Ja kupiłam 6 liliowców u Pajdy i większość ma pączki - może pozostałe też jeszcze się wezmą za siebie i zdążą zakwitnąć w tym roku. Pierwszy jest zgodny z tym co zamawiałam. Bardziej jestem ciekawa lilii, gdyż sporo ich w tym roku u niego kupiłam.
Jadziu. Floksy wyskoczyły ale to jak pisałam efekt wysokich temperatur i braku deszczu. We Wrocławiu straszna susza - przydałaby się trzydniówka to może by coś pomogło. Mój Duecik jeszcze żyje i ma nawet trzy pączki, ale jest strasznie rachityczna, ma chyba z 50 cm wysokości

tak dziś wyglądał jej pierwszy pąk
Liliowiec faktycznie piękny, mnie się też spodobał
Stasiu. Jak wyżej - wszystkich kwitnące floksy zaskoczyły, ale to efekt suszy. Róże kwitną, ale już też i przekwitają i trzeba będzie poczekać na następne ich kwitnienie.
Olu. Przemeblowanie oczywiście. Czy widziałaś ogrodnika zadowolonego z tego co ma. Przecież to chodzi by gonić króliczka
I kilka dzisiejszych kwitnących

tawułka biała

parzydło blekolistne
powojnik bylinowy Alionushka
no i żurawki. Mariolka kazali, gdyż stwierdziła, że za mało je chyba pokazuję