Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie ona tylko dostała chłód w jedną noc na powietrzu. Potem wsadziłem do altany.Tam jest od 7 do 10 stopni. Liście wypuszcza takie małe i blade.
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

grigori24 pisze:Nie ona tylko dostała chłód w jedną noc na powietrzu. Potem wsadziłem do altany.Tam jest od 7 do 10 stopni. Liście wypuszcza takie małe i blade.
A moja jest w garażu, praktycznie ciemnym i też wypuszcza, no może nie liście ale malenkie liściki. Temperatura w garażu waha sie od 7-15 stopni. Zależy to od tego jak czesto używam samochodu, bo auto działa jak grzejnik.
Wydaje mi się, że roślinka ma sie dobrze, zobaczymy pod koniec lutego jak trzeba bedzie ją budzić.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dlaczego "padają" mi ukorzenione sadzonki datur? Część mam w domu na parapecie a część w piwnicy.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Zostały porażone ...
i tutaj problem em jest dla mnie diagnoza z daleka.
1.przez grzyba lub
2.przędziorka
Jesteś jednak obeznany z takimi zagrożeniami więc pewnie sam rozpoznasz i może jeszcze uda się uratować przynajmniej te zielone z sadzonek.
Poza tym Twoje sadzonki mają zbyt sucha ziemię.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

A może mają za mokro. Zgnite są puste w środku ale bardzo mokre.

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Z moich obserwacji wynika,że najlepiej przyjmują się gałązki sadzone w sierpniu/początek września( ok 95%) w listopadzie to ok 50%. Może im nie sprzyja zbyt krótkie dni? mało światła raz sucho raz mokro sama nie wiem ?
Więc unikam sadzenia od pażdziernika :roll:
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

Witam serdecznie,
Pojawił mi się problem na moich sadzonkach. Chyba obżerają sie nimi mszyce - co wydaje sie mało prawdopodobne na ta porę roku i warunki domowe. Jednak goście na moich roślinkach są nieproszeni, nieprawdaż :cry:
Pytanie - czy możliwe a może nawet potrzebne są opryski już teraz. Obawiam sie bowiem nie tylko o sadzonki ale i o pozostałe rośliny w domu.
Jeśli tak to czym i jak (gdzie) taki oprysk wykonać. Ponadto wydaje mi się, że roślinka przechowywana w garażu (temperatura około 5 - 12 stopni) też może być zaatakowana przez szkodniki. Jednak w garażu jest ciemno i niewiele widać.

Obrazek Obrazek Obrazek

Powyżej to właśnie zdjęcia moich nieproszonych gości.
Z góry dziękuję za radę,
Pozdrawiam serdecznie,
Andrzej
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Andrzeju miałam ten sam problem co Ty z daturami. Oberwałam wszystkie liście i kropiłam najpierw kilkakrotnie rozcieńczoną coca colą, a po dwóch tygodniach 2 razy popryskałam pirimorem całość razem z ziemią. Pomogło.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
malwa
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 17:34

Post »

Zauważyłam ostatnio że znowu mam mszyce kupiłam już tyle środków by zdechły mszyce ale nic to nie pomaga :/ to okropne meczę sie już z tym prawie pół roku czego Wy używacie na takie szkodniki ?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Malwo poczytaj np ten watek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=mszyce ale proponuje wejdź w sekcję "Diagnostyka..." lub
wejdż w wyszukiwarkę na górze strony i tam wpisz np."mszyce" znajdziesz mnóstwo wątków o walce z nimi. :D
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

korzo_m pisze:Andrzeju miałam ten sam problem co Ty z daturami. Oberwałam wszystkie liście i kropiłam najpierw kilkakrotnie rozcieńczoną coca colą, a po dwóch tygodniach 2 razy popryskałam pirimorem całość razem z ziemią. Pomogło.
Dzięki, spróbuję. Mam w domu Pirimor i wiele innych środków na mszyce. Ale moim problemem nie jest czy pryskać ale czy można to robic w domu i czy nie zaszkodzi to innym roślinom. Mam jeszcze w domu palmy, yukki, ostatnio zakwitł mi grudnik, a tydzień temu po odpoczynku posadziłem Amarylis (stoi na oknie obok datur).
Jak na razie mszyce nie zaatakowały innych roślin, no może poza zimującą w pokoju Sundaviile - więc jutro postaram sie je opryskac z zachowaniem środków bezpieczeństwa.
Ciekawe, bo latem mszyce atakowały róże i clematisy natomias datury rosnącej obok nawet nie dotknęły. A teraz mam je w domu. Doświadczenia nie mam ale wydaje mi się to dziwne. :roll:
Pozdrawiam
Andrzej
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Andrzeju, miałam ostatnio ten sam problem , co Ty. Datury miały przędziorka, który zwalczałam Magusem (za radą kogoś z tego Forum), a fuksja, przyniesiona na przezimowanie miała full mszyc. Oczywiście mszyce zdążyły zarazić mi hipeastrum i komarzyce. Popsikałam wszystkie roślinki w całym domu bezwzględnie, te zarażone i te zdrowe też. Oczywiście przestrzegając stężenia podanego na ulotce i uważając, aby rozpylacz trzymać min. 30 cm od rośliny. Ja mszyce standardowo zwalczam Decisem i zawsze z sukcesem.

Powodzenia :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

Miwio,
dziekuje serdecznie - jutro spróbuje Decisem.
A hiperastrum mam też, więc go też tą chemią będe musiał potraktować :cry:

Pozdrowiaonka
Andrzej
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
mia63
100p
100p
Od: 3 gru 2006, o 22:56

Post »

Mam nasionka datury, która prawdopodobnie ma miec pełne kwiaty.Kiedy ja wysiac?Kiedy zobacze pierwsze kwiaty?
pozdrawiam serdecznie
Ula R
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Kontakt:

Post »

mia63 pisze:Mam nasionka datury, która prawdopodobnie ma miec pełne kwiaty.Kiedy ja wysiac?Kiedy zobacze pierwsze kwiaty?
Możesz siać już, mogą kiełkować nawet miesiąc. Trzeba uważać by nie przelewać bo zgniją. Kwiaty będą w tym roku przy odpowiedniej pielęgnacji. Nie obcinaj wieszchołków bo w tym roku mogą nie zakwitnąć :!:

A tak nawiasem jeśli ta osoba miała w swoim lub sąsiednim ogrodzie inną dature ( pustą ) to może być rozczarowanie z tymi nasionami.

życzę powodzenia

ps. a czasmi może powstać całkiem nowa odmiana :D
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”