Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukinia - uprawa

Post »

OLINKA pisze:Czy możecie na podstawie tego zdjęcia ocenić jaka to odmiana cukini .
A jak będzie nazwa odmiany, to będzie smaczniejsza :tan ?

Jak będą owoce to po owocach i lisciach będzie łatwiej rozpoznać np. aby kupić za rok taka samą.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

johnywawa pisze:Tak, dokladnie takie :) A odmiane mam Astra polka.
Ja mam odmianę Atena i Tapir, jedna z nich ma takie srebrzenia na liściach.
Kasencja

Post »

Ja mam odmiany Soraya i Nefretete. Obie takie srebrzenia mają.
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

Witam, czy mogę dołączyć ???
Posadziłam jakieś trzy tygodnie temu prosto do gruntu kilka ziarenek... po tygodniu - pomyślałam sobie, że chyba gdzieś je wypłukałam podlewaniem, i posiałam kilka nowych. Następnego dnia pierwsze posiane ziarenka zaskoczyły mnie, bo w końcu wylazły ;:108 a teraz po trzech tygodniach od wysadzenia wyglądają tak: Obrazek

Będzie to "cukinia złota" - czyli żółta hehe - zielona jest u mnie dostępna cały rok.
Mam takie pytanko do Was, zależy mi na cukinii lekko przerośniętej - kilku takich, żeby skóra była dość gruba, ale jeszcze w miarę łatwa do obrania, i żeby jej miąższ był jakby włóknisty taki... Czy myślicie, że jestem w stanie to osiągnąć? Czy cukinia przeznaczona jest raczej do wcześniejszego zerwania? Nie znam się zupełnie na cukiniach :) Mogę uzyskać efekt kabaczki? (bo kabaczki chyba z natury mają grubą skórę?) poprawcie mnie jeśli się mylę.
Oraz - po zdjęciu, jesteście w stanie ocenić, jak długo będę czekała na pierwsze owoce?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kabaczek i cukinia to jest to samo warzywo - przyjęły się nazwy regionalne. :D

Cukinię można zrywać szybko i można poczekać aż dojrzeje. Duża cukinia będzie miała lekko trwardszą skórkę od młodej i bez problemu można ją obrać.
W srodku będą nasiona w takiej wacie i trzeba wnętrze usunąć. Jak odpowiednio długo zostanie na krzaku, to będzie miała bardzo twardą skórę i w sprzyjających okolicznościach może służyć jako ozdoba w kuchni nawet do tej pory (wczoraj widziałam leżącą taka u szwagierki - kolor żółty).
Ja cukinie kiełkuję i wsadzam do kubeczków po śmietanie 450g około 20 czerwca, po paru dniach wysadzam nie uszkadzając bryły korzeniowej i owoce mam około 15 sierpnia. Taki czas owocowania mi odpowiada ze względu na wyjazd wakacyjny - posadzę, oplewię i zostawiam na pastwę losu około 15 lipca. Przyjeżdżam i mam gotowe pyszne jedzonko ;:137. Przez ostatnie trzy lata niezależnie od pogody poradziły sobie. :tan
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kabaczek i cukinia to niestety nie to samo warzywo!

Choć są dosyć podobne to cukinia rośnie w zwartych krzakach a kabaczek się płoży jak dynia. Kabaczek użyty do lecza nie rozgotowuje się tak szybko jak cukinia.

Pozdrawiam
Magda
mousefishyork
200p
200p

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Co do wyglądu wnętrza, to znam bardzo dobrze, bo smażona cukinia, bądź kabaczek tylko w mące na głębokim oleju to mój największy przysmak. Czasami lubię - nawet bardziej, jeżeli warzywo jest przerośnięte, bo nie jest aż tak wodniste po usmażeniu, a bardziej zwarte. Właśnie o to mi chodziło, czy mogę wyhodować ją większą i twardszą. Co do leczo, mam ochotę sobie w słoiki powkładać, aby było pyszne jedzonko na zimę :) Podpowiem, że dodatek zielonego kardamonu i cynamonu do leczo daje niesamowity smak, każdy jest zakochany w moim leczo. I jeszcze jako że to mój zmieniony przepis, do leczo daję przesmażoną wołowinę, duszoną przez 30 min. w szybkowarze. Coś niesamowitego. Jak ktoś jest zainteresowany mogę podać pełen przepis. Już cała rodzina, i wszyscy przyjaciele się nim zarazili. Coś niesamowitego... Cukinię, żeby się nie rozpadła, dodaję na sam koniec, 5-6 min przed wyłączeniem - tak samo jak paprykę, ale krócej, bo max 3 min. przed wyłączeniem. Dzięki jeszcze raz. Kilka zostawię na krzaczku, a jeszcze z kilku mam ochotę spróbować kwiatów w cieście... nigdy nie jadłam...
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opierałam sie na informacjach znalezionych w internecie, nigdy nie widziałam torebki nasion z nazwą kabaczek, kupowałam tylko te o nazwie cukinia.

Znalazłam też taki opis:
Odmiany kabaczka.
Cocozelle.
Bardzo popularna odmiana. Kabaczek o krzaczastym pokroju rośliny, o owocach jasnozielonych z ciemnymi smugami i butelkowatym kształcie.
Krzaczasty Bezrozłogowy.
Odmiana o owocach zielonkawo białych, o długości około 20 cm i masie około 3 kg. Krótkie, wzniesione pędy. Owoce ma małe, zwężone u nasady i rozszerzone ku szczytowi.
Złoty Cepelin
Odmiana średniowczesna o dużej plenności. Rośliny bujnie rosnące o pokroju początkowo krzaczastym, następnie przechodzącym w płożący. Owoc wydłużony, cylindryczny, gładki, lekko żebrowany, mały do średniego 2-4 kg. We wczesnej fazie owoc barwy jasno seledynowej o miąższu biało-seledynowym, natomiast dojrzały ma skórkę żółto-złotą, cienką, delikatną a miąższ kremowożółty.
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11

Post »

Patrząc na paczuszki z nasionami, które ja sieję, to kabaczek jest jakimś gatunkiem dyni:
kabaczek

Natomiast cukinia to.. cukinia :)
cukinia

I u mnie tak zawsze się nazywało. Ciemne zielone i żółte to były cukinie, a jasnozielony - to kabaczek/
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

:wink:
Ja się nie opieram ani na internecie ani na paczuszkach z nasionami tylko na własnej hodowli w ogrodzie.
Kabaczki, które uprawiałam wszystkie bez wyjątku (3 odmiany) się płożyły.

Cukinie wysiewałam różne - najbardziej podpasowała mi Longo Bianco - kolorek seledynowy jak kabaczek jednak kształt owocu zupełnie inny.

Pozdrawiam
Magda
mousefishyork
200p
200p

Post »

:wit Ale dyskusję kabaczkowo cukiniową wywołałam... :)
Tak czy siak - obydwa są pyszne bez wyjątku :)
Ja mam z kolei wrażenie, że cukinia jest bardziej słodkawa w smaku od kabaczka.
i znalazłam coś takiego: http://www.restaurants.pl/stary/ciekaw/ ... k_kaba.htm
Okazuje się że moje cukinie to tak naprawdę kabaczek :;230
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11

Post »

MagdaMisia - masz całkowitą rację :) Ja tylko przytoczyłam, jakie nazewnictwo panuje u mnie.

mousefishyork - konstruktywna dyskusja w tak miłym towarzystwie to sama przyjemność :) A podsumowałaś idealnie - nieważne jak się nazywa, ważne że rośnie i niech wydaje pyszny plon :D
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przy okazji i mi się rozjaśniło.Zawsze ubolewałam nad moim rozkojarzeniem w odróżnianiu tych warzyw.Nigdy nie zapamiętywałam co kabaczek co cukinia a teraz już wiem ,co by nie było, ważne,że smaczne.
A na grilu plus ;:136 to jest dopiero to, jako,że nie jestem mięsożerna.
pozdrawiam Alicja
pozdrawiam
Alicja
mousefishyork
200p
200p

Post »

ha ha - a ja jestem baardzo mięsożerna, a mój mąż to już w ogóle dnia bez mięcha nie przeżyje...
To teraz mam smaka na tę cukinię z grilla - ale przekładaną mięskiem oczywiście (do cukinii kurczaczka marynowanego)
Aż mi ślinka cieknie, bo jeszcze przed śniadaniem jestem... mmmm ... a cukinie (znaczy kabaczki :;230 ) jeszcze nie owocują... Ale krzaczki rosną z dnia na dzień, więc pewnie już niedługo zacznę chrupać :)
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Moja cukinia ma już pierwsze owoceObrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”