Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Post »

Dawno mnie nie było - czasu trochę mało, bo oprócz normalnych zajęć i wydarzeń towarzyskich w ponadnormatywnym ostatnimi dniami wymiarze siedzę i wymyślam statut stowarzyszenia na prośbę przyjaciół - cóż, przyda się trochę rozruszania szarym komórkom :lol:

W ogrodzie ciągłe podlewanie, bo upały dają się roślinom we znaki, poza tym walczę z mszycami - cały czas skrzydlate wredoty robią desant i muszę opryskiwać co jakiś czas, plaga w tym roku jak i u innych :roll: ;:223

Parzydło - słońce ma późnym popołudniem dopiero, a i tak podwiędnięte :(

Obrazek

Kwitnie jaśminowiec - ma piękne pełne kwiaty, ale zapach nie jest tak intensywny jak u takiego zwykłego, pewnie nie można mieć wszystkiego :lol:

Obrazek

Mój pierwszy powojnik kwitnie - pan Bill McKenzie podarował żółte dzwoneczki

Obrazek

Na południowo-zachodniej rabatce szałwia omszona i czosnek złocisty w pełni kwitnienia, pomalutku szykują się krzaczki lawendy (pędy przemarzły im zimą i odbiły od korzeni)

Obrazek

I jeszcze "spożywczo" :heja

Doczekałam się truskawek... :tan

Obrazek

...i kwitną moje tarasowe Koraliki

Obrazek

Liczę, że dziś popada, bo to codzienne podlewanie już mi się znudziło; cieszę się, że - na razie przynajmniej - pochmurno, bo i rośliny trochę odetchną, nie tylko my :)
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie wczoraj tylko pogrzmiało, ale deszczu było jak na lekarstwo. Powinno solidnie popadać, bo podlewanie w towarzystwie chmary komarów nie należy do przyjemności :roll:
Piękne kwiaty ma ten jaśminowiec :)
Miłego dnia :wit ;:3
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szałwiowe pletko robi wrażenie, mój ulubiony kolor :uszy A wkrótce zastapi ją fioletowa lawendka :tan
Jaśminowiec mniej pachnie, ale lepiej wygląda zdecydowani, cóż poradzić ;:224 takie życie.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie sobie przypomniałam że przy redagowaniu poprzedniego postu tak jakoś wyszło, że nie wpisałam dwóch rzeczy, miałam zaedytować, ale Monia już mnie uprzedziła swoim wpisem :oops:
Po pierwsze, dziękuje Moniko, za uznanie dla zdjęcia bocianów ;:196 , kiedyś postaram się wrzucić następne, jak już młode będą duuuuuże :heja
Co do komarów - u nas jakoś odpuściły póki co, pewnie ukryły się przed upałami u Ciebie w lesie ;:14

Jule - nie mam kota, a psychika kotów sąsiadów mnie nie bardzo wzrusza, więc poidełko prędzej czy później powstanie ;)
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, tych fioletowych szałwi jest zaledwie dwie, sama się dziwię, jak ładnie się przez dwa lata rozrosły :lol:. Obok rosną dwie różowe posadzone w ubiegłym roku, ale jakoś niespieszno im do kwitnienia, no i mniejsze są o wieeeele.

Zwykłe jaśminowce też mam, ale sadzonki są niewielkie, w tym roku jeszcze nie kwitną, może w przyszłym... ;:224
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 15:32
Kontakt:

Post »

Piekne to wszystko..
Kolorowo,cudnie..
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, będę czekać na bociany ;:196
Do tej pory koty były mi obojętne. Teraz ich nie trawię!! Przychodzą dwa, nie wiem skąd i polują na moje małe pisklęta w budkach :twisted:
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, też mnie boli, jak kot zjada ptaki :( .

Dziś hosty, zaczęłam je sadzić dwa lata temu
Większość nn-ki oczywiście :roll:

Obrazek

Obrazek

Tej to się wyrosło w tym roku :shock:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I trzy nazwane, maleństwa z all...gro z tego roku:

Blue angel
Obrazek

Marmelade

Obrazek

Tokudama flavocircinalis
Obrazek

Z innych nowości - zaczynają kwitnąć anemony, tylko jakieś króciutkie maja łodyżki, pewnie przez ten upał :?

Obrazek

I Pinky Winky pokazała pączki :tan

Obrazek

Wczoraj u nas niby padało, potężna ulewa, ale raptem może dwadzieścia minut, pogrzebałam wieczorem w ziemi i okazało się, że poniżej kilku centymetrów sucha, więc najbardziej wilgociolubne i tak dostały swoja porcję wody z konewki :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Piekna ta druga Hosta :shock: Lubie takie blekitko-szarawe ;:167 Musze poczytac jakie Hosty nadaja sie na moja patelnie, bo te moje nie za bardzo wygladaja, pali im brzegi lisci jak cholera a zanim kalina urosnie zeby cien dawala, to je trafi ;:223
Ale co zauwazylam, mam 4 karpy - najwieksza jest ta ktora ma wiecej cienia, nastepna juz mniejsza, pozniej jeszcze mniejsza i mala - tak jak slonce przechodzi ale to te dwie najmniejsze w pelnym sloncu wypuszczaja kwiaty - duza sie nie kwapi.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te błękitno-szarawe to chyba raczej cień lubią :( . W tym roku podsypałam wiosną hosty polifoską, którą zasilaliśmy trawnik, chyba im to posłużyło. Rosną w cieniu albo mają słońce późnym popołudniem i to ma duży wpływ na czas, kiedy wyrastają czy kwitną - na osiedlu w jednym z ogrodów zielone jak ta z pierwszego zdjęcia rosną w pełnym słońcu i kiedy moja ma ledwie widoczne kiełki, u tamtych liście są już porządnie rozwinięte. W tym roku mojej wyszło to na dobre, bo nie dopadły jej majowe przymrozki :lol: .
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

A mnie się bardzo podobają Twoje szałwie. Miałam kupić, ale zdjęcia w necie czasem bywają pokolorowane i upiększone. Jednak Twoje poletko szałwiowe mnie przekonało całkowicie, żemuszę je mieć :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje kupiłam u starszej pani na rynku dwa lata temu, kobiecina dorabiała chyba sobie do emerytury sprzedając z leciwego Żuka wyhodowane przez siebie bylinki, zawsze miała ładne i zdrowe. Wybrane rośliny wyjmowała z doniczek i zawijała w gazetę, więc trzeba było sadzić od razu, ale rozumiem, ze to był dla niej sposób na obniżenie kosztów :wink: . W tym roku specjalnie pojechałam ze dwa razy, żeby zobaczyć co ma i jej nie spotkałam :(.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Moim Hostom nie wyszlo na zdrowie wczesne wschodzenie niestety :roll: byly juz dosc spore jak sypnal majowy snieg i czesc lisci skwasilo lub mialy poparzenia mrozowe takie, ze musialam wyciac.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Agatko wpadłam z rewizytą i przy okazji oglądania Twoich pięknych roślinek, poznałam też nazwy niektórych swoich. Pokaż zdjęcie jak zakwitnie Ci Pinky Winky jestem bardzo ciekawa jak będzie wyglądać, ja też w tym roku ją kupiłam, ale niestety majowe przymrozki zrobiły swoje. Co prawda ma nowe liście, ale czy zakwitnie trudno powiedzieć. Czy pęcherznica po przekwitnięciu ma czerwone kwiatostany? Pytam, gdyż w tym roku wsadziliśmy drzewko, którego ktoś się pozbył, potem na forum dowiedziałam się, że to prawdopodonie pęcherznica, ale jak odmiana? Wstawię u siebie za momencik jej zdjęcia, a propos tych grzybów ja chyba bym się nie odważyła, ale sowy w lesie zbieram i jem, do czego inni zapewne też mieliby wątpliwości. Podziwiam Cię, taki ogródek z taką gromadką, naprawdę jest co robić.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, masz piękne hosty! Kocham je prawie tak samo jak rh :lol: :wink: Uważam, że wszystkie są piękne- zwłaszcza jak się rozrosną.
Muszę obejrzeć swoje Pinky, może też już mają pąki? Na razie pojawiły się na asperze, Anabelce, Bombshell i drzewiastej nn.
Udanego weekendu ;:196 :wit
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”