Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Mag84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2011, o 12:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

off :) Mam zapytanie odnośnie posta wcześniejszego. Wysadzę je w tym tygodniu do gruntu ! Sa może i przygotowane, bo w dzień je odkrywam a w nocy zakrywam folią :) Czy jak będę je wysadzał robić kopce ?? zaznaczę że będą rosły na lekko pochylonym terenie więc duża szansa że woda ścieknie :) no chyba zeby je przesadzic do czegoś takiego jak na stronie nr 1 niniejszego tematu :) i czy nie będzie przeszkadzało jeśli posadzę 2 tuż obok siebie, gdyż w skrzynce mi tak rosną a niechciałbym ich uszkodzić za bardzo ? Gdzieś tam czytałem że powinno być min 1 m odległości od siebie, ale może jak dwa tuz obok siebie posadzę to nie będzie źle ?

I tak kupię kawał folii i zrobię na szybko stelarz zeby je na noc przykrywać ;)
Awatar użytkownika
Layola
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 kwie 2011, o 14:29

Post »

Witam,

przedstawiam zdjęcia żółtych plam, jakie pojawiły się na moich melonach pod folią. Czy to coś groźnego? Tak, jak wida na zdjęciach nie jest to taka jedna rozlana plama, tylko jakby grupa kilkunastu. I są bardziej żółte niż na zdjęciach.

http://imageshack.us/photo/my-images/850/15479186.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/827/28670363.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/851/61145654.jpg/
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

E, podlej to nawozem, i powinno być ok, mi żółkły cukinie od brzegów liści, podlałam gnojówką pokrzywową tak ze 2x w odstępie paru dni i ładnie się ogarnęły, mogę zrobić zdjęcie.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Layola , takiego typu plamy powstają najczęściej za sprawą jakiegoś szkodnika , wysysa on soki z liścia i tkanka tam zamiera .Mogło tam być kilka mszyc , mogło być co inne ... Przędziorek sprawia trochę inne objawy . Mączniak rzekomy nie jest to na pewno , owszem , objawia się takimi porozrzucanymi plamkami , ale ograniczonymi przez nerwy , zresztą widać na chorej tkance postępowanie choroby - różne odcienie , a środek plamki dość szybko zasycha i wykrusza się . Tak więc nie masz co się przejmować , masz ładne melony , już są kwiatki żeńskie , więc skup uwagę na zapylaniu . Jeśli nie latają owady , to musisz je zastąpić :wink:
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

Frant mój specjalisto d/s melonów napisz proszę czy do zapylenia wystarczy zerwać kwiat bez zalążka i pomachać nad kwiatem z zalążkiem? pozdrawiam
a moje melony dalej rosną jak na drożdżach :D
Obrazek Obrazek
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iwonas85 pisze:... czy do zapylenia wystarczy zerwać kwiat bez zalążka i pomachać nad kwiatem z zalążkiem?
Nie , to może raczej nie wystarczyć , lepiej tym zerwanym kwiatem pomerdać troszkę w "kwiatku z zalążkiem ". Ale sprawa jest trochę bardziej złożona , bo zapylanie to jedno , a skuteczne zapylenie to drugie . Pyłek musi się osypywać ( łatwo sprawdzić , bo mocno brudzi na żółto ) , do tego potrzeba umiarkowanej wilgotności powietrza i dość dobrej temperatury . Roślina też musi być w dobrej kondycji . Przenawożone , zwłaszcza azotem , również trudniej wiążą .
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

a ja mam odmianę ortolanii, ale niestety pomimo upałów nie rośnie zbyt szybko
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mag , wysadzaj wysadzaj , nie zwlekaj , bo nikt lata nam nie przedłuży ... Możesz sadzić po dwie rośliny razem , co ok. 40cm . Rozstaw co metr to stanowczo za duzo . O ile przykrywanie włókniną jest bezpieczne , nawet przy 30*C , to folia już taka bezpieczna nie jest . Zupełnie możliwe ,że zapomnisz rano odkryć i co ? ...
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I będzie pieczony melon.. Ja bym już niczym nie przykrywała, zresztą nie przykrywałam swoich, chyba że obawiasz się desantu z powietrza;) Skiełkowało mi jeszcze jedno cos w doniczce w której myślałam, że juz nic nie skiełkuje, i chyba je tak wysadzę w fazie liścienia, tylko pomysły mi się kończą gdzie. @@ Dużo tego w tym roku. Ale gdzieś upchnę, z tego powinien być melon wielkości dyni..
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

chyba moje zapylanie coś pomogło bo jeden zalążek ruszył w obwód :tan
Awatar użytkownika
Layola
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 kwie 2011, o 14:29

Post »

Dzięki Frant, uspokoiłeś mnie Twoją diagnozą. Dobrze, że to nic poważnego. Mszyc nie zauważyłam, zresztą same by chyba nie zniknęły, a nie stosowałam żadnych środków. Za to fruwa mnóstwo wszelakich owadów, może któryś z nich wysynął soczek z liścia. Te plamy są już od kilku dni, nie rosprzesprzeniają się (chyba) i nie schną, liść jest tylko w tym miejscu taki sztywniejszy. Z tym zapylaniem to właśnie jesteśmy z melonem już po i zobaczymy czy coś się z tego urodzi. Raczej z męskiego pyłek się nie obsypywał, ale zobaczymy.
A same melony opanowały mi już połowę folianki za sprawą pokrzywówki. Tylko arbuzy bardzo biedne.
Mag84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2011, o 12:00

Post »

No naczytałem się że one nie lubią zimna i dlatego tak sobie zapytałem ;) A i pamiętam że mój dziadek (wytrawny ogrodnik działkowy) trzymał je pod folią jak ogórki :)) Dziś jeszcze nie wysadziłem ale i dobrze, bo chyba by kurde zamarzły - przyszedł front, popadało i zimno jak dliabli !!! ;:224 Czekam na słońce !!
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To moje melony. Czy ktoś wie do jakiego gatunku zalicza się melona CHARENTAIS?

oliwin
http://img718.imageshack.us/img718/6645 ... 0308lj.jpg

CHARENTAIS
http://img51.imageshack.us/img51/3308/zdjcie0309r.jpg
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kantelup charentejski jak pisze na niektórych opakowaniach z nasionami - więc wygląda na to, że kantelupa :)
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Melony od Franta mają piękne paski- żebrowania ;:138 , ładne są, nie spodziewałam się takich urodziwych.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”