Leśny ogród Moni68 cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bratek158
500p
500p
Od: 28 lis 2010, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Leśny ogród Moni68 cz.9

Post »

:wit
Witaj
tak cudne są te rododendrony ;:108
ze gdybym chciała wybrać to nie wiedziałabym które ;:136
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Jeju ile azaliowatych u Ciebie jeszcze jest. June jest bezsprzecznie piękna. W clemkach moją ulubienicą jest Utopia, cudna.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko klematis Omoshiro jest boski, jak go spotkam w centrum ogrodniczym, to z pewnością kupię.
Później pomyślę, gdzie go posadzę. :D
W tej budce lęgowej, to prawdziwy ptak tak pozuje do zdjęcia?
Pozdrawiam Cię serdecznie . ;:196
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie sądziłam, że Turcja może tak wyglądać...Cieszę się, że podobała Ci się i jesteś zadowolona z wyjazdu.
Twoje rh podziwiam regularnie, bo wciąż wprawiają mnie w zachwyt. I szczerze mówiąc coraz trudniej zdecydować mi się co kupić do siebie. Kupiłam ostatnio pierwszą swoją azalię wielkokwiatową Gibraltar. Ciekawa jestem jak się u mnie zaaklimatyzuje i czy w przyszłym roku zobaczę choćby 1 kwiatek na niej. Japońskie niestety nie popisały się :(
Za tydzień wybieram się na targi. Może tam trafię na Omoshiro...
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko Poobrywać przekwitłe kwiatostany u 70 szt. to niezła harówka ;:108
W sobotę oglądałam olbrzymie okazy RH w Powsinie...ciekawe czy tam obrywają :roll:
Bardzo gustowny domek sprawiłaś sikorce :D
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
W środę burze szalały, 8 h byłam bez prądu :twisted: Całe szczęście, że rośliny specjalnie nie ucierpiały, za to zostały dobrze podlane. Ochłodziło się o kilkanaście stopni- nie cieszę się z tego specjalnie, ale przynajmniej przyjemniej się pracuje w ogrodzie :lol:

Aguś, dziękuję ;:196 Omohshiro nie tylko jest piękny, ale i żywotny. Pojawiają się nowe pąki, chociaż to tegoroczny zakup. Może to wpływ magicznej siły substrala?

Celinko, dziękuję ;:196 Niestety, rozpoznaję u siebie tylko podstawowe ptaki. Od dawna przymierzam się do kupna atlasu, ale ciągle o tym zapominam :roll: Skoro twierdzisz, że to sikorka modra, z pewnością tak jest :)

Jadziu, dziękuję ;:167 Mamy wiele budek lęgowych- ta ze zdjęcia wisi blisko tarasu i czasami uda się coś zaobserwować. Doszłam do wniosku, że nie mam sensu porównywać tych clematisów- oba są piękne!!

Lucynko, znam kilka spotów June. Zresztą i ona sama może różnie wyglądać w zależności od stanowiska. Zobacz: http://www.hostalibrary.org/j/j.html

Brim Cup i Touch of Class
Obrazek Obrazek

Aguś, dziękuję ;:196 Bodziszki rosną dosłownie wszędzie i bardzo się rozrastają :lol:

Romku, bardzo dziękuję za identyfikację hosty i tak miłe słowa ;:167

Małgosiu, pamiętaj, że to już ostatnie nawożenie w tym sezonie :) U mnie też budki wiszą blisko tarasu, być może za późno je powiesiłaś. Na pewno w przyszłym roku pojawią się lokatorzy :)

Adrianno, staram się przywozić rh z każdej podróży. Nie zawsze to się udaje, ale trochę już mam.
Turcja bardzo mi się podobała- chciałam ją zwiedzić bez leżenia na tamtejszej plaży :lol: Warto było!

Guacamole i jej spot- młodziutka Stained Glass
Obrazek Obrazek
CDN
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, dziękuję :D

Olu, prawdę powiedziawszy po raz pierwszy udało mi się uwiecznić jakiegokolwiek ptaka w budce :lol:
Rh na pewno przybędzie :)

Jadziu, bardzo mnie ucieszyła informacja o Twoich rh ;:196

Marcel Monard
Obrazek Obrazek

Asiu, pozostanę przy stwierdzeniu, że oba clematisy bardzo mi się podobają :lol:

Romciu, dziękuję :wit

Mario Tereso, bardzo dziękuję za miłe słowa i informację o Babushce ;:196 Postaram się ją kupić.

Marysiu, u nas też sporo chłodniej. O June pisałam wyżej.

Beaursault i Cynthia
Obrazek Obrazek

Dzidziu, Lucynko, dziękuję ;:196

Bratku, najlepiej wszystkie :lol:

Niewielka część hortensji pnącej. Kwitnie rodgersja.
Obrazek Obrazek
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Moniczko u Ciebie leśny jak zawsze zachwyca, pnąca hortencja ma u Ciebie idealne warunki, moja mam nadzieję dostała już ostateczne miejsce przy ściętej gruszy i zaczyna "lecieć", jakoś nie mogłam się do niej przekonać, latałam z nią po ogrodzie ciągle coś mi brakowało.
Gratuluję wycieczki miło popatrzeć na fotorelację,
Pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eluś, hosty już się zadomowiły, jeszcze raz bardzo dziękuję ;:167
Wiem, o jakiej odmianie rh mówisz, niemniej w tej chwili jej nazwa wyleciała mi z głowy ;:223 Mam ponticum variegatum, ale nie polecam. Odmiany o pstrych liściach są bardzo wrażliwe- stanowisko musi być super osłonięte. Kwiaty niewielkie, jasny fiolet- nic specjalnego. Jeśli chcesz powalczyć z piaskami, lepiej posadzić inną odmianę.

Paulo, Utopię już dopisałam do listy zakupów :)

Tajeczko, ptak jak najbardziej prawdziwy :lol: Jesienią dzięcioł powiększał otwór i myślałam, że to on się w niej zagnieździ. Zamieszkały jednak sikorki. Omoshiro kup koniecznie! ;:196

Obrazek Obrazek

Izuniu, Turcja, niestety, kojarzy się przede wszystkim z plażami, a one wydają mi się tam najmniej interesujące.
Gibraltar na pewno się zaaklimatyzuje. Trzymam kciuki za udane zakupy na targach ;:196

Alu, w Powsinie może i jeszcze obłamują kwiatostany, bo za to im między innymi płacą :lol: Niedaleko mnie rośnie co najmniej 30- letni rh. Nikt się nim nie zajmuje i co roku obsypany jest kwiatami.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Aniu, dziękuję ;:167 Hortensja pnąca potrzebuje kilku lat, żeby pokazać się w całej krasie :)
Miłego dnia Wszystkim życzę :wit ;:167
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś przepięknie kwitną jeszcze u Ciebie RH, u mnie już tylko jeden pozostał z kwitami, pozostałe ogłowione....
Ale przy takiej ilości jak Ty masz to i termin kwitnienia niesamowicie sie wydłuża....i przez długo czas masz bajkę :D
Prześliczny jest ten fioletowy z żółtym oczkiem :D
Żurawki prześliczne, wspaniale wyglądają takie błyszczące od deszczu, kolorki dzięki temu jeszcze bardziej intensywne :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, i jeszcze trochę pokwitną :lol: Zrobiło się chłodniej, może dłużej potrwa ten spektakl :)
Tego fioletowego z żółtym oczkiem masz :) Pisałaś, że kupiłaś Marcela Monarda.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

U mnie niestety ostatnie dwa rh kończą kwitnienie. Przez ten upały wszystkie azalie przekwitły błyskawiczne.
Ta ostatnia żółta azalia to co? Śliczna.
Twoje hosty niezwykle okazałe i nawet nie tknięte przez ślimaki.
Podobno te paskudy siedzą na jednym miejscu 7 lat, więc jeszcze przede mną pięć lat męczarni :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, tę azalię identyfikował Jurek- muszę porównać z Jego zdjęciami. To tegoroczny zakup i oczywiście pomyłka :lol: , ale piękna, więc nie narzekam :)
U mnie ślimaków niewiele, ale i tak zawsze wysypuję ślimakol. Nie wiedziałam, że tak się przywiązują do miejsca...

Niestety, muszę na trochę zniknąć...a planowałam sobie dzień na forum :roll:
Do zobaczenia później :wit
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witaj Moniko!
Ależ ładny jest ten Twój 'Marcel Monard'!!! Bardzo mi się ostatnio fiolety się podobają. Czy on rzeczywiscie jest taki intensywnie fioletowy? No i to oczko ... cudny!

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Monisiu, u nas dzisiaj pada i dość zimno więc z wielką przyjemnością przeszłam się po twoim cudnym ogrodzie. Szczególnie
o tej porze roku nie można do niego nie zajrzeć tak nas ciągną swoimi barwami przepiekne rH.
Chyba najbardziej jednak lubię te jaśniutkie z mgiełką kolorku na obrzeżach tak jak clematis Omoshiro też w takiej tonacji
jest najpiekniejszy. Ale ten fiolet Marcela Monarda też niesamowity. Czy on jest taki w rzeczywistości czy tylko na fotkach?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”